Ja mam silnik n42 zagaozwany w ASO BMW Holandia instalacja Vialle LPI
Nie jest to silnik wysilony o dużej mocy jest "nowoczesny" w systemie Valvetronic wielkość zasysanego ładunku nie jest regulowana przepustnicą, lecz jest regulowana przez zmienny skok zaworu ssącego. Zakres regulacji skoku zaworu wynosi od 0,25 mm do 9,8 mm. W ten sposób zawory ssące przejmują funkcję przepustnicy, która wprawdzie nadal jest montowana, lecz jest stosowana tylko w szczególnych przypadkach (ESP). Ustawianie skoku zaworu ssącego jest uzupełnieniem układu płynnej regulacji faz rozrządu, zwanego przez BMW jako system VANOS System ten znany jest z różnych jednostek napędowych marki BMW i umożliwia osiąganie wysokiego momentu obrotowego przy niskich prędkościach obrotowych silnika.
Instalacja gazowa LPI to wtrysk gazu w formie ciekłej pod otwarty zawór ssący dzięki temu gaz rozprężający się w komorze spalania chłodzi ją a dzięki temu że w formie płynnej a nie gazowej jest jeszcze dużo miejsca na zasysane powietrze a osiągi są lepsze niż na benzynie zachęcam zobaczyć stronkę Vialle.nl i przekonać się że gaz montują do silników z
bezpośrednim wtryskiem i nawet do diesla
W Polsce takie instalacje dopiero się pojawiły a w Holandii 8 lat temu montowali w BMW

cena do silnika R4 "krótkiego" jak to mówi BMW to jakieś 8 tyś/zł do 6 garów to ponad 10 tyś/zł
moje spalanie 9-10PB 12-13LPG i teraz zaskoczę wszystkich przeciwników gazu od kiedy auto miało 100tyś/km zerwał się kontakt z ASO przejechałem prawie drugie 100tyś/km nigdy nie wymieniałem świec czy czegokolwiek oprócz oleju filtrów i zawieszenia a od gazu filtr starcza na całą żywotność auta i niczego się nie reguluję bo wszystkim steruje komputer od silnika
Jak czytam że ktoś tam wymienia świecę filtry od gazu regulacje co 15tyś i do tego pada mu uszczelka pod głowicą to od razu przypomina mi się Toyota Camry z instalacją za 1,5tyś/zł i jak mi wybuchła chłodnica na trasie
Jazda w dzisiejszych czasach na benzynie to trochę szpan i trzeba sobie uświadomić że do dobrego auta nie można zamontować taniego przestarzałego systemu zasilania bo będzie lipa natomiast o M3 się nie wypowiem bo nie mam
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam