BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 04:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nowy na forum i parę pytań:)
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 18:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Witam serdecznie. Wczoraj nabyłem bmw e-46(czy jestem zadowolony?? czas pokaże). 320 D

I teraz pasowało by wymienić olej: Czy motul będzie dobry?Bo czytałem o olejach na tym forum ale chodzi mi o opinie a nie kto jaki ma. Brat ma A3 i zalał Motulem wczesniej miał Mobila 10W40. I teraz na Motulu lepiej mu chodzi, ciszej dlatego chciałbym wiedzieć bmw też dobrze zniesie ten olej. Żeby wymienić wszystkie filtry to muszę pościągać obudowy?? Ile oleju wchodzi??

Jaka jest zasada działania turbiny?? Naciskam gaz i turbina po chwili się załącza czy powinna od razu. Gdzie mogę znaleść cos o ogólnej eksploatacji diesla bo jest to mój pierwszy takto zawsze była benzyna i chce żeby wszystko było oki. Albo może jakieś porady....

Pozdrawiam wszystkich....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 18:31 
Zacna persona forum

to moze ja zaczne od zasady działania turbiny :P no więc turbina działa od około 2 tys obrotów niemalze odrazu najlepszy efekt jest gdy przy 2.5 tys wcisniesz gwałtownie pedał gazu i gwałtownie odpuścisz i potem na 3/4 :) minusy ponizej 2 tys obrotów masz coś takiego jak turbo dziura czyli auta przy mocniejszym wciśnieciu zamula :) Ot i tyle ode mnie :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 18:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
U mnie w 320d 136KM nie czuje zadnej turbo dziury, od ok. 1600-1700 obr. zaczyna ciagnac bardzo ladnie az do konca. Jezdze na oleju Mobil1 0W 40 turbo diesel i jestem nawet zadowolony ale tez slyszalem ze Motul, Valvoline, Liqui Molly sa olejami bardzo dobrymi i ludzie zachwalaja je na forum, Oleju wchodzi mi ok. 4,5 litra i na bagnecie jest rowno miedzy min. a max. Jesli masz ten sam silnik co ja to filtr oleju i paliwa masz pod maska na wierzchu, wystarczy odkrecic plastikowe wieczka kluczem, filtr kabinowy masz przy podszybiu a zeby dostac sie do filtra powietrza to musisz odkecic osłone silnika a zeby ja odkrecic to najpierw musisz zdemontowac całą obudowe filtra kabinowego zeby dostac sie do jednej srubki ktora trzyma osłone silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 20:03 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Nie znam pojęcia turbodziury :super:
A diselka docenisz przy każdej okazji tankowania :hurra:
Tylko trzeba o niego troche zadbać..... :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 20:36 
Pierwsze kroki

No dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi. A powiedzcie mi jeszcze jak rozebrać albo może jest inny sposób na parującą od wewnątrz prawą lampe....

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 21:01 
Zacna persona forum

to problem gąbek które tam sa ale to chyba 90% e46 ma tą przypadłość :/

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 21:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: N47D20A
witam :( mam pare pytan odnosnie wymiany oleju w e46 2003

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 10:26 
Pierwsze kroki

Ale da się jakoś tą lampe zrobić??Rozebrać klosz i kaimś silikonem albo coś?

*Jeszcze dwa problemy:
- Jak otworze samochód z pilota to tylnej klapy nie otwiera... I bez różnicy czy zamek na klapie jest w pozycji pionowej czy poziomej...Nie mogę otworzyć tym przyciskiem co jest na klapie... Tylko mogę otworzyc z pilota jak przytrzymam guzik otwarcia bagażnika.

-Następny to coś mi trzeszczy jak otwieram prawą szybę....I chyba rozebrał bym to sam ale jest w tym boczku airbag i nie wiem czy czegoś nie popsuję....

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 10:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Jesli chcesz rozebrac lampe to wystarczy zdemontowac klosz ktory siedzi na zatrzaskach co widac od gory ale to zalatwi problem na chwile, od tylu sa w lampie dwa odpowietrzniki i moze z nimi cos nie tak. Jesli chodzi o zamek to moze jakis kabelek od tego przycisku w klapie sie przetarl lub sam przycisk jest uszkodzony. Trzeszczenie szyb w E46 to tez dosyc czesta pzypadlosc i ludzie smaruja uszczelki jakimis preparatami (sporo na ten temat na forum)

Tytuł:
PostNapisane: 15 sierpnia 2009, 08:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
Przeczytałeś ściągawkę jak formułować tytuły?
polecam lekturę http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=23030

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Tytuł:
PostNapisane: 15 sierpnia 2009, 08:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Co do olejow to ja po wnikliwej lekturze forum przesiadam sie na syntetyk valvoline- z olejow wysokiej jakosci jest chyba najtanszy. Od motula pewnie bedzie hamulcowy chyba ze znajde cos tanszego a rownie dobrego. Po Twoich pytaniach wnioskuje ze slabo znasz sie na mechanice wiec takie wymiany czasem warto zlecic taniemu warsztatowi szybkiej obslugi. Znizki ktore taki warsztat dostaje przy zakupie czesci czasem sa rowne jego zarobkowi za wymiane tychze. Efekt jest taki ze robiac sam nie zaoszczedzisz a pobrudzisz sie :P

PS. Ja wymieniam sam ale tylko i wylacznie dlatego ze lubie :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1