BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 10:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Felgi z E36 do E39, da się dopasować?
PostNapisane: 10 marca 2009, 14:35 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B25
Mam pytanie.Jestem posiadaczem e36 zamierzam zmienić auto na e39. w e36 mam ładne felgi i chciałbym je sobie zostawić. tylko zastanawiam sie czy będą pasować??moje fele mają ET 35 a w e39 coś ET 20.o co w tym chodzi??

Ostatnio edytowano 10 marca 2009, 17:28 przez Adrian202020, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 14:50 
Forumowicz

ET 20 czy ET 35 to głębokość osadzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 15:11 
Częsty bywalec

W twoim przypadku będą o 15 mm głębiej siedziały. Musisz więc zastosować dystanse żeby je troszkę odsunąć. O ile w ogóle dasz radę włożyć bo w e38 i e39 otwór centrujący ma 74 mm a w trójkach bodajże 72,5 mm więc trzeba by jeszcze rozwiercać a to zabawa nie warta świeczki.

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 15:12 
Pierwsze kroki

Nie beda pasowac bo jest inna srednica centrujaca kola .

Chyba ze zalozysz adaptery ktore zmniejsza ET i beda mialy przejscie centrujace z 72.6 na 74.1 mm .

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 15:23 
Częsty bywalec

Adam wtajemnicz mnie w te adaptery bo z tego co wiem to z 74,1 na 72,6 da się nałożyć jakiś tam adapter ale o takim zwiększającym średnicę otworu centrującego w feldze żeby się zmieściła nie słyszałem. Jak możesz to wrzuć fotkę takiego cuda.
Pozdrawiam serdecznie.

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 16:58 
Pierwsze kroki

Kiedys sie natknalem na takie adaptery na necie , ale jakos nie moge ich teraz znalezc :(
Chodzi mi o dystanse centrujace z przejsciem srednicy.

Obrazek

Srednica wewnetrzna 74.1 mm , zewnetrzna 72.6

Mozna tez kupic dystanse do E36 i samemu powiekszyc otwor wewnetrzny na 74.1mm.
W przypadku kolegi 15mm dystanse centrujace , roztoczyc otwory wewnetrzne na 74.1 mm i kolka beda pasowac ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 18:18 
Częsty bywalec

Jak dla mnie powiększanie otworu w feldze jest chore i nigdy bym tego nie zrobił u siebie. A te dystanse musiałyby być conajmniej 30 mm żeby wychodziły aż za oryginalną piastę tworząć swego rodzaju piastę 72,6 i wyglądać w przekroju mniej więcej tak:
Obrazek

Nie twierdzę że coś takiego jest nie realne ale dziwnie trochę to by wyglądało. Co innego odwrotnie. Poza tym zakładanie dystansów aż o tyle zmieniających ET miałoby sens tylko w przypadku wąskich felg bo te o szerokość 7cali wystawały by poza auto i przy wysokim profilu darły o błotniki.

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 19:53 
Pierwsze kroki

Nigdy nie pisalem o powiekszaniu otworow w feldze .Tez uwazam ze to jest zly pomysl . Jak wyliczyles te 30mm ? Centrujaca piasta nie wystaje 30mm . A pozatym sprzedaja dystanse centrujace 15mm do E36 .

Kolega chce zalozyc felgi od e36 do e39 .Musi zmieniec ET i srednice piasty centrujacej.
W miare normalym wyjsciem w tej sytuacji jest zakup 15mm dystansow centrujacych do E36 i roztoczenie otworow wewnetrznych w dystansach na 74.1mm . :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 20:07 
Częsty bywalec

Nie wyliczał. Tak palnąłem że z tyle będzie pewnie. Skoro uważasz że się da tak zrobić to pewnie tak jest. Ja próbuję tylko zrozumieć w jaki sposób jest to możliwe bez niszczenia felgi. Jak pisałem wcześniej jeszcze się nie spotkałem z takim zabiegiem żeby ktoś adaptował felgi z trójki do E39 rozwiercając dystanse. Wcale nie twierdze jednak że to nie możliwe. Jeżeli Cię uraziłem to przepraszam.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2009, 00:34 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B25
dzieki za informacje.chyba jednak sprzedam felgi i bedę szukał do e39 albo może mi odrazu jakieś spoko sie trafią,bo trochę obawiam sie tego rozwircenia.odbiegając od tematu co radzicie e46 czy e39 z silnikami 2,3 lub 2,8, to prawda że e39 jest droższe w ekspoloatacji bo ma m.in, więcej elektryki i jest bardziej narażane na awarie??

Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2009, 14:23 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Adrian,odradzam takie kombinacje,to nie ma sensu.Większość E39 ma ładne,oryginalne alu felgi,tu wszystko idealnie ma pasować.Co do modeli to kwestia gustu i kasy.Trójka jest zwykle droższa,ja kupiłem 5-kę i jestem bardzo zadowolony.Najlepszy bylby silnik 2,8 l,nie ma silnika 2.3 l tylko model 523i z silnikiem 2,5 l -170 KM.i taki udało mi się kupić.Jest to silnik w sam raz do tego modelu. Szukaj 528i lub 523i ewentualnie 328i/323i,ale pamiętaj najważniejszy jest bdb stan auta i dokładnie wszystko sprawdż,zwłaszcza silnik i zawieszenie i karoserie.Odradzam 520i z 2.0 l jest za słaby napewno dla 5-tki.Radzę skrzynia manualna i zwróć uwagę na wyposażenie np.jest duża różnica jak auto ma drewniane listwy(kwestia gustu) i radio z dużym wyświetlaczem,pelnym kompem pokładowym i uważaj na kaseciaki.Większość w ogłoszeniach pisze ,że ma radio/cd ,a zwykle jest kaseciak,to minus w takim aucie chyba ,że jest zmieniarka.

Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2009, 14:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
Ada///M napisał(a):
Nigdy nie pisalem o powiekszaniu otworow w feldze .Tez uwazam ze to jest zly pomysl

A to dlaczego? Ja rozwiercalem 2 komp. felg do BMW i nie widze w tym nic nienormalnego.Felgi nie maja zadnych bic.Oczywiscie nie polecam robic tego samemu ja dalem do profesjonalnego warsztatu do rozwiercenia.

Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2009, 14:50 
Pierwsze kroki

A dlatego ze tokarz moze byc pijany :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 17:48 
Pierwsze kroki

Orientujecie się może czy felgi z E46 będą pasować do E39 ?
felgi "18, chodzi o pierścień centrujący i ET :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 19:44 
Pierwsze kroki

haha mam ta samą myśl napewno nie bedą pasować i potrzebny jest dystans tylko mam pytanie: jeżeli e46 ma et47 a do e39 potrzebuje np.et20 to ile NAJmniej mm. potrzebuje grubości dystansu zeby załozyc felgi z 3 do 5-tki???

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 19:51 
Przyjaciel forum

skrzynia napisał(a):
jeżeli e46 ma et47 a do e39 potrzebuje np.et20 to ile NAJmniej mm. potrzebuje grubości dystansu zeby załozyc felgi z 3 do 5-tki???

27mm, inaczej felgi beda wygladaly komicznie schowane w nadkolach. Zreszta to zalezy tez od szerokosci felg.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 19:59 
Pierwsze kroki

dzieki Vermilion no bo mam dwa jeden mniej niż 27mm. a drugi chyba ma 30mm. to powinien pasowac bez problemu no np. 18 8,5 szeroka. :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 00:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
Jak chcesz zalozyc fele od E-46 do E-36 to trzeba roztoczyc otwor centrujacy z 72.6mm na 74.1 mm.

Tytuł: Re: [Exx] Felgi z E36 do E39, da się dopasować?
PostNapisane: 5 kwietnia 2014, 10:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Witam...

Mam aluminiowe felgi od e39 w stanie idelanym i chciałbym je założyć do e36 lecz niestety po założeniu felga na piaście ma troszkę luzu a wynika to z faktu jak wiecie rozbieżności numeracji 74,1 do 72.6 i stad ten luz... Moje pytanie brzmi:
Czy można dokupić takie pierścienie które by zlikwidowały ten luz? Et mi nie przeszkadza bo przymierzałem i koła nie maja problemu z obcieraniem...

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł: Re: [Exx] Felgi z E36 do E39, da się dopasować?
PostNapisane: 5 kwietnia 2014, 13:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i Touring
Kod silnika: N42B20
Allegro:

http://allegro.pl/niemieckie-pierscieni ... 49476.html

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1