BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 15:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Hamulec ręczny powymianie tarcz i klocków
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 20:26 
Pierwsze kroki

Mam pytanie, wymieniłem klocki, tarcze oraz czujniki tył i przód (tarcze i klocki JURID), po powrocie z warsztatu zaobserwowałem znacznie gorszy efekt hamowania i twardy pedał hamulca - ale z tego co wiem to chyba nic dziwneo, kwestia dotarcia sie klocków i tarcz.

Mam natomiast ptytanie co do hamulca ręcznego - gdy stanąłem na podwórku pod górke postanowiłem sprawdzić ręczny (przed wymiana był super) - no i po zaciągnięciu okazało się że także jest trochę za słaby, samochód delikatnie staczał się z góry (dźwignia hamulca ręcznego działa jak przed wymianą - mam m.in. ten sam opór) - czy jest to także kwestia dotarcia się klocków i tarcz? A może trzeba trochę podciągnąć linkę? Co o tym sądzicie?

Poza tym jak długo powinien docierać się taki nowy zestaw tarcz i klocków?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Hamulec ręczny powymianie tarcz i klocków
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 20:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
papaj napisał(a):
Mam natomiast ptytanie co do hamulca ręcznego - gdy stanąłem na podwórku pod górke postanowiłem sprawdzić ręczny (przed wymiana był super) - no i po zaciągnięciu okazało się że także jest trochę za słaby, samochód delikatnie staczał się z góry (dźwignia hamulca ręcznego działa jak przed wymianą - mam m.in. ten sam opór) - czy jest to także kwestia dotarcia się klocków i tarcz? A może trzeba trochę podciągnąć linkę? Co o tym sądzicie?

Poza tym jak długo powinien docierać się taki nowy zestaw tarcz i klocków?

06 Śruba nastawcza 2 34411163400 $14.41

jak zdejmiesz koło to w tarczy masz taki dodakowy otwót obracaj tarczą tak az zobaczysz ta śrubę co ci zaanaczyłem na zdjęciu i tu masz podręcanie ręcznego

[img][img]http://img199.imageshack.us/img199/3478/19214367.th.png[/img][/img]

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 21:22 
Pierwsze kroki

Może zabrzmi to głupio - śruba jest po obu stronach???

No i pytanie, podkręcać juz teraz, czy zaczekać aż się klocki i tarcze dotrą???

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 22:07 
Zacna persona forum

siem -tak -wystepuje po obu stronach a sluzy do wyregulowania odleglosci minimalnej miedzy tarcza a bebnem -jesli nadal raczka za wysoko -mozesz na lince podciagnac - najlepiej regulowac owa odleglosc na podniesionym tyle -wspomniana sruba krecic do zahamowania kola -lekko cofac do swobodnego krecenia kolem -podobnie z druga strona -pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 02:46 
Pierwsze kroki

Nie musisz czekać aż ci się klocki i tarcze dotrą,ponieważ to są osobne szczęki hamulcowe które odpowiadają tylko za ręczny.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 06:05 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
papaj napisał(a):
dźwignia hamulca ręcznego działa jak przed wymianą - mam m.in. ten sam opór

koledzy mowia o podciagnieciu linki ale jesli reczny dalej tak samo mocno sie zaciaga a szczeki nie trzymaja to powodem moga byc szczeki recznego... poczekaj troche pzrzynajmniej ze 3 dni pozaciagaj reczny (w moim wypadku tak bylo) jesli nic sie nie zmieni pewnie szczeki do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 14:33 
Pierwsze kroki

Ja miałem taki sam problem z moją becią.Podjechałem do mechanika rozbebeszył,przeczyścił i jest wszystko ok.Może masz tam dużo syfu i dlatego nie trzymają szczęki lub masz jakiś problem z linkami ręcznego.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1