Toudi napisał(a):
Wizualnie to po opisie w dowodzie rejestracyjnym
Pomyśl tak logicznie.
Jeżeli masz doczynienie z silnikiem M62 to jego wygląd nie zależy od pojemności, i nie zależnie jaka ona jest, silnik wygląda tak samo.
Dla przykładu po czym poznasz wizualnie np. w E39 z 1996 roku jaka jest pojemność silnika M52, chyba tylko po opisie na tylnej klapie, bo może to być 2.0, 2.5 lub 2.8
Dodatkowo problem możesz mieć tylko z autem z rocznika między 95-96 bo po 96 w E38 były silniki 4.4l, a przed 95 nie montowano silnika 4.4 w E38.
Dzięki ale takim laikiem do końca to nie jestem
Logiczne myślenie na nic się zdaje a dowód rej. i znaczek na klapie to żadne dowody, przekonasz się jak przeczytasz do końca.
Jak piszesz wyżej cyt."Dodatkowo problem możesz mieć tylko z autem z rocznika między 95-96 bo po 96 w E38 były silniki 4.4l, a przed 95 nie montowano silnika 4.4 w E38."
Masz w zupełności rację jeżeli silnik był wstawiony fabrycznie.
A co w przypadku kiedy fabryczny silnik odmówi posłuszeństwa???
Wtedy do akcji wkracza pan Tadzio
E38,rok prod 1999,w dowodzie rej. wyobraź sobie 4,4 na klapie 740i a jakże a pod maską?? 3,0 V8

Wszystko ładnie pięknie ale różnicę dało się wyczuć po przejechaniu 200m.Właściciel auta kleił głupa prawie do końca,aż pękł nareszcie i wyjawił mi tajemnicę
Okazało się że pękł mu łańcuch rozrządu, kupił angola zawiniętego wcześniej na drzewie 3,0 z 1995 r i sobie spreparowali z panem Tadziem w stodole takie oto cudo.
Na szczęście nie było to daleko i pojechałem samochodem służbowym tak że zero kosztów
I co ty na to???
Dalej radzisz wnikliwie analizować dowód rej. i znaczki na klapie?
A może fabryczne dane dla poszczególnych roczników??
A w tzw. międzyczasie dowiedziałem się jak odróżnić silniki o których mowa w zapytaniu.
Da się nawet jak ktoś zwinął znaczek z klapy a dowód rej jest w drugim samochodzie którym właśnie żona pojechała na zakupy.
Pozdrawiam.