BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 23:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] jak ustawic (aktywowac) czujnik deszczu???
PostNapisane: 28 sierpnia 2009, 19:50 
Pierwsze kroki

Jak w temacie. Z gory dzieki ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2009, 21:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530,e60 525
Kod silnika: M 57
Dołączam sie do tematu tez mam problem z czujnikiem , zdarza się że w jeden dzień działa a na drugi w ogóle albo na chwile. Dzieki za pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2009, 21:06 
Forumowicz

Moje BMW: E39
od pozycji "0" (wycieraczki wyłączone) przestawiasz o jeden stopień do góry manetkę wycieraczek- to jest pozycja z automatycznymi wycieraczkami czyli czujnikiem deszczu. ;)

Ostatnio edytowano 29 sierpnia 2009, 06:49 przez I am 5, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2009, 21:17 
Pierwsze kroki

Dzieki za zaiteresowanie ale to już wiem co napisales "I am 5 " u mnie właśnie w tej pozycji raz działa a raz NIE albo WOGÓLE :( . Coś słyszałem o uzupełnianiu źelu pod lusterkiem ??? może ktoś to miał

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2009, 21:35 
Pierwsze kroki

I am 5 napisał(a):
od pozycji "0" (wycieraczki wyłączpne) przestawiasz o jeden stopień do góry manetkę wycieraczek- to jest pozycja z automatycznymi wycieraczkami czyli czujnikiem deszczu. ;)

Heh czyli kazde auto ma czujnik deszczu ;) Chodzi o to ze z tego co wiem (moze mam za mala wiedze wtedy mnie popraw), to czujnik deszczu reaguje na opady deszczu tzn. im bardziej pada tym szybciej wycieraczki zbieraja. A tego nie zauwazylem u siebie w pozycji 1. Cos gdzies czytalem ze kluczyk w pozycje 1, potem ustawiasz wycieraczki w pozycji 1 i wlaczasz zaplon - ale jakos u mnie to nie zadzialalo, wiec pytam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2009, 21:39 
Forumowicz

Moje BMW: e39 kombi
Kod silnika: 3,0d
żeby wycieraczki działały na chujniku deszczu włącznik musi byc na raz do góry tylko ze jak zostawisz go w tej pozycju i wyłączysz zapłon żeby działał dalej musisz po każdym odpalemiu wyłączyć go do zera i włączyć ponownie trochę to bez sensu ale co poradzić

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2009, 21:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Czujnik deszczu o ile jest dziala w 1 pozycji dzwigni sterowania wycieraczkami. Dodatkowo na tej dzwigni jest pokretlo do ustawiania czulosci. Tak jak koledzy wczesniej napsiali, z pozycji zero na jeden i czujnik "czuwa".

Jezeli sa jakies problemy z czujnikiem nalezy:
Sprawdzic czy jest poprawnie zamontowany- czy nie odstaje.
Zdemontowac, sprawdzic czy nie ma zabrudzen, kurzu itp.
Sprawdzic wiazke/wtyczke czy nie jest cos pozwierane, odizolowane itp.
Nastepnie sprawdzic bledy w komputerze (carsoft tego nie potrafi) i ponownie aktywowac czujnik (aktywowac komputerem, nie manetka).

Jezeli po tej operacji nadal bedzie to samo, mamy raczej problem z samym czujnikiem.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 06:53 
Forumowicz

Moje BMW: E39
damian83 napisał(a):
I am 5 napisał(a):
od pozycji "0" (wycieraczki wyłączpne) przestawiasz o jeden stopień do góry manetkę wycieraczek- to jest pozycja z automatycznymi wycieraczkami czyli czujnikiem deszczu. ;)

Heh czyli kazde auto ma czujnik deszczu ;) Chodzi o to ze z tego co wiem (moze mam za mala wiedze wtedy mnie popraw), to czujnik deszczu reaguje na opady deszczu tzn. im bardziej pada tym szybciej wycieraczki zbieraja. A tego nie zauwazylem u siebie w pozycji 1. Cos gdzies czytalem ze kluczyk w pozycje 1, potem ustawiasz wycieraczki w pozycji 1 i wlaczasz zaplon - ale jakos u mnie to nie zadzialalo, wiec pytam ;)

nie wiem czy każde auto to ma, raczej nie, ja napisałem jak jest u mnie. dokładnie, czujnik reaguje na ilość wody na szybie, jak się nie mylę to on chyba działa na podczerwień, w każdym razie wysyła jakieś fale i na ich podstawie określa szybkość działania wycieraczek.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 11:09 
Pierwsze kroki

I am 5 napisał(a):
nie wiem czy każde auto to ma, raczej nie, ja napisałem jak jest u mnie. dokładnie, czujnik reaguje na ilość wody na szybie, jak się nie mylę to on chyba działa na podczerwień, w każdym razie wysyła jakieś fale i na ich podstawie określa szybkość działania wycieraczek.

Czyli mozna sprawdzic czujnik np wylewajac szklanke wody na szybe kiedy jest aktywny??
mongooes napisał(a):
Dodatkowo na tej dzwigni jest pokretlo do ustawiania czulosci

A co oznaczaj poszczegolne pozycje? Bo u mnie jakos nie zauwazylem roznicy :chytry:

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 11:58 
Przyjaciel forum

damian83 napisał(a):
Czyli mozna sprawdzic czujnik np wylewajac szklanke wody na szybe kiedy jest aktywny??

Tak, jezeli czujnik jest "aktywny w komputerze" to przy suchej szybie, po przelaczeniu w pierwsza pozycje wycieraczki zrobia jeden bieg i sie zatrzymaja. Oznacza to, ze jest w oczekiwaniu na deszcz :) Wtedy mozesz jakims spryskiwaczem lub poprostu szklanka wody zlac czujnik. Jezeli jest sprawny to wycieraczki beda dzialaly az do wysuszenia/przetarcia czujnika.

damian83 napisał(a):
A co oznaczaj poszczegolne pozycje? Bo u mnie jakos nie zauwazylem roznicy :chytry:

Im pokretlo nizej tym czujnik bedzie mniej "czuly". tzn, ze jak bedzie mrzawka to nie bedzie wykrywal deszczu - wiecej musi napadac zeby zmylo szybe. Jezeli ustawimy maksymalnie do gory, wtedy byle pylek, kropelka itp uruchomi wycieraczki.

I am 5 napisał(a):
jak się nie mylę to on chyba działa na podczerwień, w każdym razie wysyła jakieś fale i na ich podstawie określa szybkość działania wycieraczek.

Czujnik wysyla w strone slonca wiazke podczerwieni, a nastepnie bada refrakcje swiatla w kropli deszczu. Bardziej po ludzku: czujnik wysyla wiazke podczerwieni w strone szyby, jezeli napotka wode (krople) wiazka zostaje odpita i czesciowo wraca do czujnika. Dzieki temu sterownik moze okreslic intensywnosc opadu.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 12:52 
Pierwsze kroki

mongooes napisał(a):
Tak, jezeli czujnik jest "aktywny w komputerze" to przy suchej szybie, po przelaczeniu w pierwsza pozycje wycieraczki zrobia jeden bieg i sie zatrzymaja. Oznacza to, ze jest w oczekiwaniu na deszcz :) Wtedy mozesz jakims spryskiwaczem lub poprostu szklanka wody zlac czujnik. Jezeli jest sprawny to wycieraczki beda dzialaly az do wysuszenia/przetarcia czujnika.
Im pokretlo nizej tym czujnik bedzie mniej "czuly". tzn, ze jak bedzie mrzawka to nie bedzie wykrywal deszczu - wiecej musi napadac zeby zmylo szybe. Jezeli ustawimy maksymalnie do gory, wtedy byle pylek, kropelka itp uruchomi wycieraczki.

Thx za pomoc :super: pkt dla ciebie :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 18:18 
Pierwsze kroki

Noi niestety zrobilem wszystko lacznie z ustawieniem "pokretla" na najwyzsza czulosc, a tu czujnik nie dziala :/ Moze jest brudny??? Gdzie szukac przyczyny, bo akurat ten bajer by mi sie bardzo przydal?

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 20:15 
Przyjaciel forum

damian83 napisał(a):
Noi niestety zrobilem wszystko lacznie z ustawieniem "pokretla" na najwyzsza czulosc, a tu czujnik nie dziala :/ Moze jest brudny??? Gdzie szukac przyczyny, bo akurat ten bajer by mi sie bardzo przydal?

Jezeli nie reaguje na "deszcz" to sa tylko 2 mozliwosci:
1) Czujnik jest uszkodzony
2) Nie jest aktywowany komputerem

Podjedz do kogos na komputer z programem np. INPA lub DIS, sprawdza i ew aktywuja.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 21:19 
Pierwsze kroki

Wie ktoś jak śie demontuje ten czujnik , jest jakoś przyklejony do szyby - niechce bardziej zepsuć jak mam już zepsute . zdaża śie że nieraz zatrybi i chwile działa ide śladami Piotrka i posprawdzam połączenia ,przestał działać dopiero go doceniłem .

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2009, 18:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 2,5 tds
Witam.
Też mam problem z czujnikiem deszczu. kiedy przełączam w pozycję 1 wycieraczki cały czas chodzą, kiedy przekręcam pokrętło to chodzą z większą częstotliwością.

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2009, 20:08 
Pierwsze kroki

Ja u siebie znalazłem przetarty kabel za lusterkiem zlutowałem go i narazie działa :) i zauważyłem - jak wypiołem wtyczke z czujnika to wyćieraczki chodzą z odstepem 10 sek . kolego sprawdz przewody ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2009, 20:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 2,5 tds
Jak zdemontować czujnik?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1