BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 23:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] podtarty walek wydechowy
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 17:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
witam.mam pytanie poniewaz obejzalem dzis fajne e 60 530 benzyna pelna opcja manual.silnik smiga nie bierze oleju zawieszenie ok przebieg 167tys servisowany w bmw.jedyna rzecza ktora mnie martwi i w zasadzie powstrzymuje od zakupu to ze mechanik ktory wymienial jakas tam uszczelke i popychacze na nowe przy przebiegu 100tys zauwazyl ze na wskutek nieterminowej wymiany oleju(ok 550 km) leciutko podtarty byl walek wydechowy.auto od tamtej pory przejechalo 67tys nie bierze oleju(wymiana co 6tys km pelen syntetyk vavoline) silnik pieknie mruczy.mechanik mowi zeby sie tym nie przejmowac i ze nic sie zlego z tym nie stanie.kontrolka oleju gasnie po odpaleniu od razu.jakies sugestie ?dziekuje za wszelkie porady

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 18:55 
Pierwsze kroki

Ja bym posłuchał mechanika jeżeli masz pewność co do tej poterminowej wymiany oleju.

pw lub 503 999 235

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 19:11 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
wszystko pięknie ale osobiście nie wierzę aby przy spóżnionej o 500km wymianie oleju przytarł się wałek wydechowy i trzeba było wymieniać popychacze
to jakaś ściema

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 19:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
ryszard55 napisał(a):
wszystko pięknie ale osobiście nie wierzę aby przy spóżnionej o 500km wymianie oleju przytarł się wałek wydechowy i trzeba było wymieniać popychacze
to jakaś ściema
no pewnie że to ściema jeszcze nie słyszalem żeby spóźnić wymianę oleju 500km i już podtarty wałek a jeszcze do tego popychacze uu bardzo czuły silnik . Słyszałem że jak nie oleju lub jest spory jego brak to wtedy zacieraja się rózne elementy silnika ale wybór nalezy do Ciebie :] :niepewny:

Tytuł: wałek wydechowy
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 20:35 
Pierwsze kroki

daruj sobie kolego tego typu zakupy we60 podtarty wałek przy 167 tyś :zdziwko:

Tytuł: Re: wałek wydechowy
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 07:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
edziu napisał(a):
daruj sobie kolego tego typu zakupy we60 podtarty wałek przy 167 tyś :zdziwko:

popieram tym bardziej ze na obecną chwile kupisz bardzo dobry silnik i skrzynie biegów a reszta się znajdzie :hyhy: :hyhy: :]

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 08:38 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
Raz spóźniają się z wymianą o 550 km, a potem zmieniają co 6000 km.
Skąd wiadomo, że silnik nie bierze oleju skoro wymieniają go tak często, że nie zdąrzą zauważyć ubytku?
Jeśli auto było serwisowane w BMW to tam wlewają Castrola LL04 który zmienia się co 25 tys km.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 09:31 
Częsty bywalec

Dziekuje za wasze opinie.auto sobie odpuscilem dużo takich lata wiec bez problemu coś znajdę.sugerowalem przy rozwazaniu zakupu cena która była niewygorowana (ok 30000 PLN) i najechanymi kilometrami.nie chce kupować auta 4 czy 5 letniego auta które ma nalatane 220 tys po mieście bo w Anglii przy 100000 ml (160 tys km)leja już byle gowno i sprzedają bo"stare i dużo km"etc.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 10:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
igor781 prawie każda e60 w przed-liftem ma przejechane powyżej 200 tys km jeżeli chodzi o diesla benzynę może znajdziesz. Przed kupnem swoje też tak mówiłem, że mniej niż 100 tys km musi mieć przejechane ale niestety większość kręcona. Stanem licznika bym raczej się nie sugerował tylko stanem samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 17:28 
Częsty bywalec

W Polsce od handlarzy albo od turasow z Niemiec czy aut sciaganych ze Szwecji są krecone i tego nie neguje.na szczęście wprowadzono jakiś czas temu rejestr pojazdu i w niecie na stronach wydziału komunikacji można sprawdzić .w Anglii jest roznie.przebieg auta spisuje się przy każdym przeglądzie i jest to do sprawdzenia w dvla.miałem już z 10 aut dwa były kręcone i pozbylem się bardzo szybko ale to zanim wiedziałem co i jak wyglada.myśle ze spokojnie można kupić niekrecone auto ale nie w Polsce czy z importu.Nauczyłem się trochę tez jak kupować i gdzie.na wyspie nie ma co kupować aut od Hindusów czy kolorowych z Afryki tam na 99 procent jest coś nie tak od Polaków co będę mówił kupują bite wazq do polski robią i sprzedają jako nie bite angole się nie znają i lykaja dla nich ważne co w papierach.najlepiej brać bezpośrednio od ludzi przeglanac papiery etc.przeciętny wyspiarz kupuje auto na kredyt na 3-4 lata po tym czasie sprzedaje i kupuje następne i nie bardzo mu się chce szukać i kombinować.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1