BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Intercooler
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, 16:02 
Pierwsze kroki

witam wszystkich. musze wymontowac ic ze swojej 320d 2002rok. jest nieszczelny. bardzo prosze o jakis fachowy opis demontazu no i czy ktos zna jakis fajny zamiennik jego nr albo cokolwiek. pewnie przez slabe cisnienie doladowania pali mi 10 w miescie. pozdrawiam

Ostatnio edytowano 31 sierpnia 2009, 20:49 przez rudy6, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, 17:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
o ile mi wiadomo to 2.0d mniej wiecej tyle pali.

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, 20:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 sedan
Kod silnika: m47nd20
mam 320d 136km 2000r według kompa pali 7,2l według kalkulatora 6,2 6,3l pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, 22:49 
Pierwsze kroki

chodzi mi o wyjecie ic bo jest nieszczelny najlepiej jakis manual

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 18:27 
Pierwsze kroki

no jak tam koledzy nikt nie wie jak wyciagnac intercooler???? :( pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 19:10 
Forumowicz

Moje BMW: 330xd
Kod silnika: M57
Wywalasz zderzak i masz IC na wierzchu. Nic prostszego, zamiast czekać na odpowiedzi bierz się do roboty.

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 21:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57N
Witaj.Nie wiem czy w 320 jest tak samo jak w 330.Ostatnio wyciągałem IC i wystarczy wejść pod auto odkręcić osłonę później 2 śrubki którymi właśnie jest przykręcony IC ściągnąć zabezpieczenia z węży i IC wychodzi.Dasz rade bo to mega proste.Nie wiem jak u ciebie ale ja w sumie wyciągałem IC żeby wyczyścić szparę pomiędzy chłodnicami ponieważ silnik mi się przegrzewał a brudu jest tam co nie miara.Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 14:27 
Pierwsze kroki

witaj krzys28 jeszcze sie do tego nie zabralem bo szukam zamiennika w aso za ori chca 900 pln zastanawiam sie czy do 320 jest taki sam ic jak do 330 bo w sumie zapodal bym wiekszy masz moze nr fabryczny swojego? bo cena jest taka sama. napisz czy masz 184 czy 204 km. pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 19:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
rudy6, teraz już ci nie pomogę ponieważ nie znam nr. seryjnego.Mi też się wydaje że jak już musisz kupić nowy to warto by było wsadzić większy jak się tylko zmieści .Raczej nie zaszkodzi tylko pomoże tak myślę.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 31 maja 2011, 10:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
wowo napisał(a):
Wywalasz zderzak i masz IC na wierzchu. Nic prostszego, zamiast czekać na odpowiedzi bierz się do roboty.

Czyli wystarczy 4 i 5 śrubkę wykręcić i ładnie wyłazi ?
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=17&fg=05

Tytuł: Re: [E46] Intercooler
PostNapisane: 31 maja 2011, 14:31 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
TAK - wyjęcie IC to banał. Nie ma tutaj żadnej elektroniki, przewodów czy kabli...

Oczywiście trzeba zdjąć jeszcze klamry z węży po obu stronach.

PostNapisane: 31 maja 2011, 14:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Są zamienniki
Obrazek
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... &typ=12141 Silnik/osprzęt potem Turbosprężarka/doładowanie i potem Chłodnica powietrza doładowującego :ok:
A jak zadzwonisz czy podjedziesz i powiesz, że chcesz tylko paragon to z tych 544... zrobią co pewnie z 400 do zapłaty :)

PostNapisane: 13 kwietnia 2017, 08:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 330CD
Witam Panowie jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym uzyskać waszą pomoc. Zamierzam podnieść moc w mojej e46 330cd. Zamówiłem już zmodyfikowaną turbine (hybryde). Intercooler Forge idzie paczką z USA. Teraz tak planowana moc to 275km. Prosze o pomoc w uzyskaniu dobrych węży od Turbiny aż po EGR. Bo mam rozumieć że te oryginalne nie wytrzymają takiej mocy? Popekają te plastiki? Troche mi szkoda bo kupiłem nowy wąż od EGR DO INTERCOOLERA i to w serwisie bmw (150 funtów)Stary sie przetarł ii olejem bruzgało. Tak drogo bo ponoć ta wtyczka taka droga.Nie wnikałem ale dałem sie wpuscic w maliny bo mogłęm używke kupić. Dlatego założyłem konto żeby o wszystko pytać zanim cokolwiek zrobie. :zabawa: . Cała zabawe zaczynam za miesiąć jestem w trakcie kompletowania wszystkich podzespołów. z góry dziekuje i prosze o wyrozumiałość:D:D:D:D

PostNapisane: 13 kwietnia 2017, 08:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: 320d,328i,540i,740il
Kod silnika: M47N,M52TUB,M62,M60
Taka moc nie zrobi wrażenia na fabrycznych przewodach, więc spokojna głowa ;) a swoją drogą po co ingerujesz w turbinę i cooler jak chcesz osiągnąć tylko 275km? Zdrowe m57n na fabrycznych gratach spokojnie tyle wyciąga a często i więcej :oczami:

POMOC PRZY OGLĘDZINACH
TEL. 782-784-200, maniek98hl@vp.pl

PostNapisane: 14 kwietnia 2017, 13:12 
Poszukaj zanim zapytasz

Tzn. kwestia mocy jest jeszcze do ustalenia:) CHodzi mi o to zeby ta turbina sie szybciej budziła a hybrydy tak działają przez co na starcie czujesz znaczną różnice. 275km? moze dlatego tylko tyle bo nie chce silnika zajechać i jakas taka obawa. Przesiadłem sie z malucha do bmw ze tak powiem i ucze sie wszystkiego o tym aucie:Djak i w ogóle o mechanice:). Dodam ze motor zdrowy to fakt 62 000 tys mil najechanE(ANGLIK) Ale czasami popadam w paranoje i chce pół silnika remontować :mur: Ale to szczegół.Musze sie jeszcze przekonać bo podpowiadali mi ze spokojnie 300 moge pakować. Grunt zeby to bylo kompatybilne Cooler i turbina zeby napompowalo to powietrze bez żadnych lagów. U mnie jest tam taki sensor na wężu metalowym od egr i ten wąż jest zbity dwoma gumowymi rurami i końcowy plastik z zaciskiem. Czy moge te weze gumowe na silikonowe zamienić bez ingerencji tej metalowej rury? One nie sa złączone zwykłym zaciskiem gdzie mozna srubokretem odkrecic. No i tak pozatym podobają mi sie te kolorowe i chciałbym wymienić większość przewodów jakie sie da poza przelewowymi z tego co slyszalem nie wolno sylikonem zastępować.

PostNapisane: 14 kwietnia 2017, 15:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: 320d,328i,540i,740il
Kod silnika: M47N,M52TUB,M62,M60
Zrób zdjęcie i zaznacz, o które węże chodzi, jak masz na myśli podciśnienie to jak najbardziej daj silikonowe. Jak wcześnie będzie mocno dmuchać i będzie duży moment obrotowy to przeniesienie napędu dostanie mocno w kość, więc nie szalałbym ze zbyt wczesnym wstawaniem.

POMOC PRZY OGLĘDZINACH
TEL. 782-784-200, maniek98hl@vp.pl

PostNapisane: 14 kwietnia 2017, 18:50 
Poszukaj zanim zapytasz

Jasne że tak.Nie będę pakował do odcięcia za każdym razem. Dobra to podciśnienia już mam A co do reszty to tylko od turbiny do coolera no i ten wąż EGR co też kończy się na coolerze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1