BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 18:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PINB prośba o opinie.
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 13:19 
Zastanawiam sie jak rozwiazac sprawe.

Koncze budynek mieszkalno-uslugowy, na dole bedzie uslugowy a na poddaszu mieszkalny. Sprawa wyglada nastepujaco:

Na dole mam wszystko idealnie, ale na gore na razie nie starczylo kasy wiec przykrylem to dachem bez wstawainia okien dachowych, pociagnalem wyjscie ze stropu kanalizacji wody mi pradu i zostawilem to tak, dokoncze jak zarobie. Z zewnatrz wyglada to tak ze wszystko jest zgodnie z projektem oprocz okien dachowych ktorych jeszcze nie ma. A jesli chodzi o srodek to w projekcie mialem napisane ze wykonczenie poddasza do zaaranzowania po zakonczeniu stanu surwowego.

Teraz sprawa wyglada tak:
Albo robie odbior tzw dwuetapowy czyli najpierw przyjda do mnie odbrac dol a za powiedzmy pol roku przyjda odebrac gore co bedzie wiazalo sie ze zmiana projektu na odbior dwuetapowy i pewnie jeszcze sporo innych rzeczy do zalatwienia, czy zaniesc do nich wszystkie papiery i liczyc na to ze nie przyjda...

Jesli zrobie odbior dwuetapowy to przyjda na pewno bo wtedy zawsze przychodza.

Teraz moje pytania:

Oddac papiery i liczyc ze nie przyjda odebrac budynku mieszkalno - uslugowego (mieszkalnych prawie nigdy nie odbieraja tylko papiery im sie zanosi)?
Czy mieszkalno uslugowe zawsze odbieraja czy moze tak jak mieszkalne darują sobie?
W zwiazku z tym ze nie ma zadnych zmian w stosunku do projektu oprocz tych okien dachowych i nie-wykonczenia gory mam spodziewac sie jakis problemow czy oni zwracaja uwage bardziej na to zeby nie bylo znaczacych zmian?

Moze spotkaliscie sie z takimi problemami wiec napiszcie prosze cos, bo chce jak najszybciej otworzyc czesc uslugowa i nie mam czasu na zmiany w projekcie.

z gory dziekuje i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 13:44 
Uzależniony od forum :)

LeSiO, ja pracuję w PINBie ;)

na budynek usługowy będziesz musiał dostać pozwolenie na użytkowanie, więc kontrola obowiązkowa jest obowiązkowa :)

Do zgloszenia do PINBu potrzebne Ci będzie zaświadczenie od straży, inspekcji pracy i sanepidu o tym, że nie wnoszą sprzeciwu. Musisz ich o tym zawiadomić, a oni przez 2 tygodnie mają czas zająć stanowisko. Nie zajęcie przyjmowane jest jako milcząca zgoda, ale musisz mieć potwierdzenie z jaką datą twoje pismo do nich wpłynęło.
Do tego reszta tak jak w zgłoszeniu budynku do odbioru. Inwentaryzacja geodezyjna, oświadczenie kierownika, wszystkie protokoły odbioru instalacji i przyłączy, charakterystyka energetyczna.

U nas bynajmniej już było kilka takich sytuacji, że były budynki mieszkalne nad usługowymi i tak się to załatwiało. Najlepiej jak podejdziesz tam i się zapytasz, ale myślę, że nie będzie problemu

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 15:56 
Sylwek_ch, czyli przyjda bez wzgledu na to czy podziele czy nie podziele odbioru?

A jak myslisz to ze nie wykoncze gory bo nie mam kasy to bedzie ich obchodzilo czy to moja p[ywatna sprawa w moim prywatnym mieszkaniu?

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 18:40 

LeSiO napisał(a):
Sylwek_ch, czyli przyjda bez wzgledu na to czy podziele czy nie podziele odbioru?

A jak myslisz to ze nie wykoncze gory bo nie mam kasy to bedzie ich obchodzilo czy to moja p[ywatna sprawa w moim prywatnym mieszkaniu?

w decyzji pisze się, że udziela się pozwolenia na cześć usługową budynku usługowo-mieszkalnego i tyle :) zresztą nie wydaje się decyzji o pozwoleniu na użytkowanie na budynek mieszkalny. Ten jak sobie wykończysz to później złożysz dokumenty na zakończenie.

Co do budynków mieszkalnych to musza być zakończone wszystkie roboty budowlane, tzn okna, instalacja elektryczna, ogrzewanie, tynki i podsadzki. Ściany nie musza być pomalowane, czy włożone płytki na podłodze, lub zasłony w oknach. To to już "jak sobie pościelesz tak się wyśpisz", w to nadzór nie wnika.

A przeważnie to polega się tylko na oświadczeniu kierownika o zakończeniu budowy. Jak wpisze w dziennik budowy, ze już zakończone to można przyjąć za zakończone jak się nie jest upierdliwym.

Najlepiej to się przejdź do nadzoru, popytaj i weź druki zakończenia przy okazji :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 19:26 
heh nie chce byc upierdliwy ale badz tak uprzejmy i napisz mi wyraznie jak dla jakiegos ciezko myslacego.

przyjda na 100% odebrac mi budynek uslugowy?

czy moze

jest szansa ze nie przyjda wogole?

nie wiem czy dobrze zrozumialem ale napisales ze:

Sylwek_ch napisał(a):
A przeważnie to polega się tylko na oświadczeniu kierownika o zakończeniu budowy.

czyli jak kierownik napisze ze skonczone to jest szansa ze nie przyjda do mnie na budowe sprawdzac?

przepraszam za problem ale nie moge zrozumiec :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 19:42 

LeSiO napisał(a):
przyjda na 100% odebrac mi budynek uslugowy?

tak :) przy budynkach usługowych jest kontrola obowiązkowa

LeSiO napisał(a):
jest szansa ze nie przyjda wogole?

tylko przy budynkach mieszkalnych i gospodarczych

LeSiO napisał(a):
czyli jak kierownik napisze ze skonczone to jest szansa ze nie przyjda do mnie na budowe sprawdzac?

j.w. tylko przy budynkach mieszkalnych, garażowych, gospodarczych

czyli w twoim przypadku przyjdą i chcąc nie chcąc zobaczą, że nie masz mieszkalnej częsci wykończonej, ale to ich nie będzie obchodzić. Sprawdza z projektem czy czegoś nie pozmieniałeś, sprawdza dostęp dla osób niepełnosprawnych, może przemierzą budynek i to wszystko. Dostaniesz protokół z kontroli i będziesz musiał zapłacić opłatę administracyjną chyba 25 gr za metr kwadratowy :hyhy: Później dostaniesz decyzję o pozwoleniu na użytkowanie częsci usługowej budynku usługowo-mieszkalnego. Część mieszkalna może poczekać na lepsze czasy, ale pamiętaj, żeby kierownik wyprowadził dziennik tak, żęby przerwy w pracach nie było większej niż 2 lata.

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 19:45 
ok dzieki :hurra: zrozumialem :hyhy:

klikam pomogl, tylko nie ma gdzie :wstyd:

p.s. czyli moga sprawdzac tez parking?

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 21:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
LeSiO napisał(a):

ja zrobie ci odbiór parkingu . . . ma byc taki żeby dało rade obera wykręcić (bez krawężników !, mile widziane rondo :] :rotfl: )

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 21:33 

LeSiO napisał(a):

jak by w projekcie to tak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1