renoraines napisał(a):
Za Pisiorow: wzrost płac
Co niekoniecznie zasługą PiSiorów jest

renoraines napisał(a):
obnizenie bezrobocia
Patrz wyżej. No chyba że mówimy o takiej walce z bezrobociem, o której napisałem troszkę dalej.
renoraines napisał(a):
walka z korupcja np w piłce nożnej.
Tjaaa... Wielki sukces

renoraines napisał(a):
A POpaprancy zapowiadali obnizenie podatkow do 15 % dla osob fiz. i 15 % dla osob prawnych, obnizenie VAT. I co? Dwa lata rządzą i nie dotrzymali slowa
Niestety, sprzątają burdel po PiSie, a do tego kasa jest potrzebna. Swoją drogą, ciekawe, dlaczego PiS nie obniżył. Bo nie obiecał? Ha ha...
renoraines napisał(a):
Zamiast obnizac podatki, PO podwyzszyli np akcyze na auta do 18.6 %,
Cóż, patrz wyżej, + kryzys. Wolisz, żeby podnieśli VAT na produkty żywnościowe?
renoraines napisał(a):
Co się stało z poslanką PO Sawicką, która przyjeła łapowkę 50 tys zł? Ryczała przed kamerami, ze sie zakochala , co nie zmienia faktu, ze łapówke wzieła. Po dojsciu do władzy PO sprawa ucichła...
To, że akurat Ty nie wiesz, co się dzieje w sprawie to nie oznacza, że została ona zamieciona pod dywan. No chyba że tak Ci się spodobała posłanka Sawicka, że codziennie chciałbyś ją oglądać w wiadomościach.

Ja nie.
renoraines napisał(a):
Nic nie wyedytowałem, co widac w postach, brak w nich zmian. Nie rozumiesz, wiec wytłumacze. Napisalem skoro wydatki przewyzszają wpływy tzn, że trzeba ciąć wydatki czyli na przykladzie. Obywatel ma miesiecznie jakis dochod netto np 4000 zł, rozpisuje sobie co bedzie kupował w tym miesiacu, za co dodatkowo placił itd. Wyszlo 4500zl, bo planował dodatkowy wydatek np zakup i wymiane amortyzatorow. Suma sumarum brakuje 500 zl. W zwiazku z tym, ze brakuje w budzecie 500 zł, wiec trzeba ograniczyc inne wydatki np mniej imprez, mniej rozmow przez komorke itd, żeby starczyło na zakup i wymiane amortyzatorow, czyli zeby sie suma sumarum zmiescic w budzecie 4000zl.
Piszesz takie rzeczy, a przed chwilą miałeś pretensje, że nie obniżyli podatków... No może się zdecyduj, hm? Ty też byś zrezygnował z części dochodu, gdybyś nagle musiał wydać 4500, zamiast 4000? Jeśli tak to gratuluję, w Japonii miałbyś zapewnioną posadę. Jako kamikadze.
renoraines napisał(a):
za rzadow PIS zostala obnizona składka rentowa.
Popelina. Łyknąleś ją, widzę, że smakowała.
renoraines napisał(a):
Mnie nie musisz wierzyc, wiec poczytaj sobie dane GUS za okres rzadow PIS.
Dane GUSu niekoniecznie są odzwierciedleniem działań rządu. Pomyśl logicznie - ekonomia nie reaguje na poszczególne bodźce natychmiastowo. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że wskaźniki za okres rządów PiSu są efektem działań (albo zaniechań) poprzedników.
renoraines napisał(a):
Kto ma rodzine w budzetówce ten doskonale wie o ile wzrosło wynagrodzenie nauczycieli, sluzby zdrowia, urzednikow.
Ja mam. I rodzinę, i sam pracuję w budżetówce. Wynagrodzenie, za przeproszeniem, gówno wzrosło. Tyle co nic. Mało tego - mój obecny szef, z PiS, nie da nam podwyżek w tym roku. Jako jednym z nielicznych. Wiesz dlaczego? Bo jak wlazł na stołek, zatrudnił ok. 10 "swoich", dał im całkiem niezłe wynagrodzenia. Wobec tego, na podwyżki nie starczyło. W zeszłym roku-ledwie ledwie. A i tak największe nagrody na koniec roku dostały przydupasy szefa.
renoraines napisał(a):
Wiedzialbys takze, ze obnizac podatki mozna nawet w czasach kryzysu, tylko trzeba chciec. Pisalem juz o tym, wiec tylko krotko. Planowany deficyt budzetowy w 2009r był na poziomie 18 mld złotych, doplata do KRUS-u w 2009r wyniesie 16 mld zł. W czerwcu 2009r deficyt wynosi już 27 mld zł. Źródłem finansowania deficytu budżetowego mają być dodatkowe emisje obligacji skarbu państwa. Czyli zycie ,,na kredyt''. Ale POpaprancy nie zrobia reformy KRUS, bo sie rozpadnie koalicja z PSL, czyli stracą stanowiska.
Ciekawe, dlaczego PiS nie zlikwidował KRUS, hm? Mało czasu mieli?

BTW-wiesz, jaki był plan antykryzysowy PiS? Nie? Ano jednym z postulatów było zwiększenie deficytu budżetowego

Jak myślisz, z czego ten deficyt miałby być pokryty?

Taaaakkk, obligacje!!

Na tym kończę, bo nie chce mi się już polemizować z zaślepionym fanatykiem.
Jak napisał Lesio:
Cytuj:
Sorki za OT
i sorki, jeśli kogoś uraziłem, ale wkurza mnie wpieprzanie polityki do każdego wątku. Człowiek chce odpocząć od tego całego syfu, a tu o... Polityczna paplanina, na dodatek niewiele mająca wspólnego z prawdą.
Pozdro