BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 23:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 10:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
Niestety ale czarny olej z "hermetycznego" ukladu jakim jest skrzynia, to dla mnie juz na 90% usterka mechaniczna a te 10% to moze byc skrzynka nieszczelna i zaciaga syf z zewnątrz (miałem tak przy koparce w ukladzie planetarnym koła). A w oleju bylo tylko czarno czy opilki tez? Jak niedawno zmienialem w Oplu z '92 roku po 200tys przebiegu olej automatu byl czysciutki i klarowny tylko na magnesie kilka opilków... jednak trzymam kciuki za awarie poza skrzynią ewentualnie cos nie tak z elektrozaworem 3 biegu ale to by błąd wywalało.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 10:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Robert007 napisał(a):
co do oleju to esso co do szarpania morze być sterownik w Otwocku jest gość od automatów ale masz trochę daleko ale spróbuj zadzwonić morze ci coś podpowie P.Sławek 603901395

Dziekuje, olej napewno do mnie wchodzi Dextron III, sprawdzalem po nalepce...jest czarna i ma numer 1095 0000 0092 tak wiec oliwka czerwon, jest dobra zalana...co do numeru, to sprobuje zadzwonic...

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 10:23 
Przyjaciel forum

Robert007 napisał(a):
co do oleju to esso co do szarpania morze być sterownik w Otwocku jest gość od automatów ale masz trochę daleko ale spróbuj zadzwonić morze ci coś podpowie P.Sławek 603901395

Dziekuje, olej napewno do mnie wchodzi Dextron III, sprawdzalem po nalepce...jest czarna i ma numer 1095 0000 0092 tak wiec oliwka czerwon, jest dobra zalana...co do numeru, to sprobuje zadzwonic...

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 10:30 
Przyjaciel forum

BetaBoy napisał(a):
Niestety ale czarny olej z "hermetycznego" ukladu jakim jest skrzynia, to dla mnie juz na 90% usterka mechaniczna a te 10% to moze byc skrzynka nieszczelna i zaciaga syf z zewnątrz (miałem tak przy koparce w ukladzie planetarnym koła). A w oleju bylo tylko czarno czy opilki tez? Jak niedawno zmienialem w Oplu z '92 roku po 200tys przebiegu olej automatu byl czysciutki i klarowny tylko na magnesie kilka opilków... jednak trzymam kciuki za awarie poza skrzynią ewentualnie cos nie tak z elektrozaworem 3 biegu ale to by błąd wywalało.

To znaczy tak...na poczatku jak zaczal leciec byl czarny...pozniej po rekach jak mi ciekl to az tak mocno czarny ja smola nie byl...czerwony kolor mozna bylo zauwazycz...ale nie taki jak ma swierzy olej, byl bardziej brazowy...co do maagnesow, to tak jak pisalem, bardziej na nic byl szlam przyklejony niz asme opilki...w oleju jak spuszczalem, nie widzialem "wolno" plywajacych opilkow...

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 10:54 
Przyjaciel forum

ehhhhh :(

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 07:10 
Przyjaciel forum

Moze ma ktos jeszcze jakis pomysl? :dontgetit: narazie jezdze do 3 biegow :zalamany: :zalamany: , na 17tego wrzesnia (dopiero) jestem umowiony z majstrami od skrzyni...facet cos przez telefon mowil, ze to moze byc wina jakiegos czujnika temperatury i poziomu oleju. Ale moze tez skrzynia miec uslizg, lapie wieksza temperature i zalacza blad...ehhhh :| kazal wziac stary filtr oleju skrzyni...beda robili ogledziny co i jak... :|

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 09:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 530d 231KM
Kod silnika: M57N2
Żeby tylko nie chcieli Cię naciągnąć na jakąś drogą naprawę. Może to już czas abu założyć manual? :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 09:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
myślisz ze kupić,założyć,dopasować manuala będzie taniej???nie sadze
jak poda koszty naprawy ,wrzuc na forum poytamy w swoich warsztatch moze bedzie taniej,a moze trzeba szukac calej skrzyni-uzywki

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 10:14 
Przyjaciel forum

becek napisał(a):
myślisz ze kupić,założyć,dopasować manuala będzie taniej???nie sadze
jak poda koszty naprawy ,wrzuc na forum poytamy w swoich warsztatch moze bedzie taniej,a moze trzeba szukac calej skrzyni-uzywki

cholera, tez tak mysle wlasnie...koszty az takie mocno kosmiczne nie sa...za 7 stowek mozna juz cos dorwac. Na alledrogo za 5 setek nawet znalazlem skrzynke. Jest tylko pytanie. W jakim to jest stanie i ile to pojezdzi :|

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 10:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
trzeba by taka skrzynie rozebrac w warsztacie zeby sie znowu w jakies bagno nie wladowac
moj kolega ostatnio kupil silnik do toyoty to mu sprzedawca wyslal silnik i powiedzial ze jak bedzie wszystko ok to ma dopiero zaplaciec

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 12:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E32 730i V8
becek napisał(a):
trzeba by taka skrzynie rozebrac w warsztacie zeby sie znowu w jakies bagno nie wladowac
moj kolega ostatnio kupil silnik do toyoty to mu sprzedawca wyslal silnik i powiedzial ze jak bedzie wszystko ok to ma dopiero zaplaciec

Właśnie o to chodzi, aby zabawa sie nie powtorzyla. Musze powiedziec ze mam podobny prpblem ze swoja skrzynia automatyczna w e32 93r, ostatnio sposcilem troche starego oleju i byl czarny,odrazu sie zaniepokoilem ze to nie wruz nic dobrego, dolalem swiezego- lecz nie mialem wlaczonego auta, ani klimy na maxa oraz bez wlaczonych swiatel (a tak wogle to w czym to pomaga)? Bede wdzieczny za pomoc Pozdrawiam> PS Jeszcze jedno, jak mozna sprawdzic jaki typ skrzyni siedzi np w mojej bawarce? Sa jakies strony internetowe gdzie czegos takiego mozna sie dowiedziec?

http://de.desert-operations.com/?recruiter=2c658

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 16:40 
Przyjaciel forum

sieszput napisał(a):
becek napisał(a):

Właśnie o to chodzi, aby zabawa sie nie powtorzyla. Musze powiedziec ze mam podobny prpblem ze swoja skrzynia automatyczna w e32 93r, ostatnio sposcilem troche starego oleju i byl czarny,odrazu sie zaniepokoilem ze to nie wruz nic dobrego, dolalem swiezego- lecz nie mialem wlaczonego auta, ani klimy na maxa oraz bez wlaczonych swiatel (a tak wogle to w czym to pomaga)? Bede wdzieczny za pomoc Pozdrawiam> PS Jeszcze jedno, jak mozna sprawdzic jaki typ skrzyni siedzi np w mojej bawarce? Sa jakies strony internetowe gdzie czegos takiego mozna sie dowiedziec?

Model skrzyni mozesz sprawdzic na realoem.com wpisujesz tam 7 ostatnich znaow z VINu
co do napelnianai olejem, po wlaczeniu swiatel i klimy auto jest bardziej opciazone...ale hmm w czym to dokladnie pomaga dokladnie tez nie wiem...ja narazie jezdze do 3 biegow...w miescie wystarcza, gorzej na trasie , ehhh no zobaczymy...aha i jeszcze jedna zaleznosc. Jak mam D i wlaczam sport...to wszystko chodzi ok :zdziwko: ehh badz tutaj madry...moze sie sypnal jakis sterwonik od drive-a ?? :|

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 16:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
sieszput napisał(a):
a jakies strony internetowe gdzie czegos takiego mozna sie dowiedziec?
http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi ;)

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 11:03 
Przyjaciel forum

BetaBoy napisał(a):
sieszput napisał(a):
a jakies strony internetowe gdzie czegos takiego mozna sie dowiedziec?
http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi ;)

Joop, ten program jest tez ok :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 13:30 
Przyjaciel forum

Odswiezam temat...diagnoze poznam w czwartek...ale staram sie nie byc optymista...i juz pomalutku szukam skrzyni. I teraz pytanie, czy skrzynia 5hp18 moze byc rowniez z modelu E36, z silnikem 2.5 lub 2.8 ?? Albo z E38 ale z silnikiem 2.8 litra??Moze byc z takich aut, czy musi byc dokladnie z E38 z mojego silnika???Dziekuje...

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 13:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
wg mnie numery muszą być te same, inaczej będzie problem z elektroniką

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 14:08 
Przyjaciel forum

rorafalki napisał(a):

Rozumiem...czyli numer, ze skrzyni ma byc identyczny?Czy ma byc czarna tabliczka na niej?Bo raczej nr skrzyni bedzie inny... ja mma na czarnej tabliczce napisane 1095 000 092...czyli takiej skrzyni mam szukac, z czarna tabliczka...i z podobnym numerem??

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 14:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Kisiel24, A może lepiej poszukaj manuala???

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 14:55 
Przyjaciel forum

wipeer napisał(a):
Kisiel24, A może lepiej poszukaj manuala???

cholera, nie wiem czy to duzo taniej wyjdzie...ehhh :| kurcze...co by bylo potrzebne przy manualu...skrzynia, dwumas, sprzeglo cale...kurde...duzo roboty i koszt tez pewnie duuuzyyyy... :| zobaczymy

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 21:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Kisiel24 napisał(a):
rorafalki napisał(a):

Rozumiem...czyli numer, ze skrzyni ma byc identyczny?Czy ma byc czarna tabliczka na niej?Bo raczej nr skrzyni bedzie inny... ja mma na czarnej tabliczce napisane 1095 000 092...czyli takiej skrzyni mam szukac, z czarna tabliczka...i z podobnym numerem??

wg mnie nr na tabliczce musi być ten sam, ale skontkatuj się z Marcinem, on jest z Twoich okolic, on też miał problem z automatem (w E39 520d) i ma jakiegoś speca, co wie co nie co o automatach. nr tel na PW :)

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1