BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] lpg do vanosa
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 09:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52b20
witam jestem tu nowy i nie moge sobie poradzic z odnalezieniem podobych tematow (jezeli ktos zna bede wdzieczny o link) interesuje mnie zalozenie gazu w swoim aucie bylem u paru gazownikach i powiedziano mi ze nie instaluje sie do tego typu silniekow instalacji bo jest problem z cisnieniem gazu. a znowu chodzac po necie zauwazylem ze jest pelo takich autek w vanosie ktore sa zagazowane i dzialaja na sekwencji. prosze o pomoc jaka instalacje moge wlozyc zeby dzialala i o p-olecenie jakis gazownikow ktorzy zakladaja instalacje do bmw z vanosem i maja doswiadcvzenie. dziekuje i pozdrawiam

Ostatnio edytowano 20 sierpnia 2009, 21:56 przez mosik17, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 10:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Kit, jeśli masz m54 a tak podejrzewam bo nic nie napisałeś o silniku, można to gazować. Dobra instalacja i będzie się śmigało. Nie napisałeś nic więcej o kasie jaką masz na instalacje. Trzeba liczyć od 3300 w górę, choć zapewne da się taniej.
Ps. ja mam m52 z gazem i o dziwo działa :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 11:42 
Pierwsze kroki

ja mam tez 52.... i nie wiem co do niej wlozyc. mam do 5 tys do zagospodarowania. slyszalem cos o instalacjach sterowanych przez komputer a nie slinikiem ze niby takie powinny dzialac na niej. a Jaka Ty masz instalacje w swojej?

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 14:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Mowa oczywiście tylko o sekwencyjnych instalacjach gazowych. Więc ja mam stag300+, wtryski magic jet, reduktor magic 3, i za to zapłaciłem 3000, najrozsądniejszy wybór pod względem ekonomicznym.
Drugą opcją jest: KME Diego G3, KME Silver (bądź gold), wtryski magic jet, nie wiem ile to kosztuje, ale będzie latało.
Trzecia możliwość za około 4500 to Kompletna instalacja Landirenzo Omegas.
Ostatnią opcją jest instalacja PRINS która kosztuje najwięcej, nie wiem ile ale ponad 5000 - jest to sterowane komputerem benzyny - taki wynalazek. I oczywiście najważniejsza rzecz w tym wszystkim: osoba która będzie to zakładała musi mieć o tym pojęcie. Lepiej zrobić XX kilometrów, do porządnego instalatora niż później się bujać ze źle założoną instalacją, dlatego do tych którzy powiedzieli, że się nie da nie zajrzał bym drugi raz :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2009, 13:29 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
W dziale polecane warsztaty poleciłem gazownika który w/g mnie jest dobry.
Z instalcją do VANOS'u nie ma żadnych problemów bo niby czemu miały by być.

U mnie jest konfiguracja KME Diego G3, KME Gold Turbo, wtryski Magic jet, koszt - 3k.

Tytuł: gaz
PostNapisane: 24 sierpnia 2009, 16:27 
Pierwsze kroki

mi tlumaczyli ze mam vanosa i plastikowy kolektor i ze cisnienie jest za slabe na goracym silniku i ze nidy rydy....

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2009, 16:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: Twoje?
Kod silnika: 25 6S1
Cytuj:
mi tlumaczyli ze mam vanosa i plastikowy kolektor i ze cisnienie jest za slabe na goracym silniku i ze nidy rydy....

co on pie :cenzura: czy on w ogóle wie co to vanos? i dziwić się potem że mówią na gazowników partacze... :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 14:38 
Pierwsze kroki

Mam u siebie w e46 325ci instalację Prinsa.Jest to naprawdę bardzo fajna instalacja.Wszystko gra działa tak jak trzeba.Polecam.

Tytuł: Re: gaz
PostNapisane: 6 września 2009, 15:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
mosik17 napisał(a):

Ci gazownicy to sie nadaja do nabijania zapalniczek a nie zakladania instalacji :D

Polecam Landi zrobiłem 60 tys i smiga bezawaryjnie

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 19:12 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
mosik17, weź zmień gazowników, robiłem mnóstwo takich aut z Vanos, sam mam 2.8 z Vanosem i instalacją LPG. Dobra sekwencyjna instalacja IV generacji, czyli takzwany wtrysk gazu pozwoli silnikowi pracować jak na benzynie.
Sekwencyjny wtrysk gazu to ustrojstwo które pobiera sygnał określający czas wtrysku benzyny, osobno dla każdego wtryskiwacza, po czym jest odpowiednio obrabiany przez sterownik LPG i przekazywany do wtryskiwaczy gazowych, które z kolei są montowane po jenym na każdy cylinder, a następnie układ wtryskuje odpowiednią dawką gazu do cylindra.
Wszystko odbywa się tak jak na benzynie. Całość jest zasilana przy pomocy reduktora utrzymującego stałe ciśnienie gazu na magistrali wtryskowej.
Vanos to układ który powoduję zmianę konta zapłonu (obraca nieco wałek rozrządu) i nie ma nic do ciśnienia wtryskiwanego paliwa.

Za pomocą instalacji sekwencyjnych gazowałem różne auta, nawet turbo-doładowane (na przykład Audi 6 2.7 bi-Turbo, które posiada dwie turbiny) i pracują one bez problemu. Tak więc jeżeli auto z turbiną może poprawnie pracować na gazie, to twój silnik z Vanos, tym bardziej.

Może te "talenty" myślą o założeniu zwykłej instalacji II generacji do twojego silnika, wtedy na pewno będą problemy.

Tak jak koledzy pisali, sekwencja za około 3 tyś. pln i auto śmiga. Ja na takiej instalacji przejechałem już 160 tyś km.

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 00:56 
Forumowicz

Moje BMW: E60, X6 40d, X5 M50d
Toudi widze że wiesz dużo o gazie, powiedz czy ibs, gaz zużywa faktycznie szybciej silnik?

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 19:48 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Niewłaściwie dobrana instalacja, a co gorzej źle wyregulowana, może i powoduje szybsze zużycie silnika. Jeżeli jednak gazownik zna się na rzeczy i nie jest to jakiś hochsztapler, któremu w oczach świeci sie symbol euro, to zamontowana instalacja znacznie zredukuje koszt jazdy, nie szkodząc przy tym silnikowi.
Nawet takie Oplowskie wynalazki jak Omega, robię na instalacjach LPG setki, a nawet milion kilometrów (potwierdzone przez kierowców taxi) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 16:54 
Częsty bywalec

ale vanos nie ma wpływu na działanie instalacji gazowej
wróć do tego mechanika i walnij go zapasówką w łeb że mąci Ci w głowie
burak paskudny wprowadza w błąd.
jesli masz 5000 to zakładaj spokojnie sekwencję , zadbaj szczególnie aby zakładałaa ja kompetentna osoba bo nawet najlepsza instalacja w rękach takiego mechanika jak w.w. zepsuje Ci samochód i nerwy
znajdź kogoś dobrego

Tytuł: Re: [E46] lpg do vanosa
PostNapisane: 4 stycznia 2010, 17:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 320i
Toudi napisał(a):
Vanos to układ który powoduję zmianę konta zapłonu (obraca nieco wałek rozrządu) i nie ma nic do ciśnienia wtryskiwanego paliwa.

...ale ma do ciśnienia indykowanego w cylindrach.

Tytuł: Re: [E46] lpg do vanosa
PostNapisane: 5 stycznia 2010, 14:50 
Naczelny killer

Landi Renzo Omegas.

Pogadaj z Nikodemem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1