BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 19:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Pytanie o kontrolki ?
PostNapisane: 12 września 2009, 16:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 320d +
Kod silnika: N47
Garaż: Jest :
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 79&start=0
Było :
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=42401&start=0
Witam dziś rano odpaliłem samochód i nie zgasły trzy kontrolki od ABS, kontroli trakcji i taki czerwony wykrzyknik (!) co to może byc ? co się mogło stac czy coś poważnego ? :(
Jeżeli to jest potrzebne to jest to bmw 3 2.8 coupe

Ostatnio edytowano 12 września 2009, 18:15 przez Sparco, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 16:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Jak na moje oko należy sprawdzić poziom płynu hamulcowego.

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 21:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Jak na moje oko uszkodzony czujnik ABS-u na ktoryms kole, badz problem z akumulatorem :]

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 07:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 sedan
Kod silnika: m47nd20
kolego miałem to samo, okazało sie ze to czujnik abs. mozesz to sprawdzic daj gazu na piasku i jak koła będą sie ślizgały to znaczy że nie masz kontroli trakcji i należy podłączyc pod kompa samochód, wtedy będziesz wiedział który czujnik jes uszkodzony. Wymienisz go sam...

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 08:07 
Zacna persona forum

Było :
No właśnie chyba bez kompa się nie obejdzie bo płynu już dolewałem i nic nie pomogło :|

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 12:46 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Hmm u mnie te ikonki pojawiły się po wymianie łożyska. Mechanik wymienił czujnik ABS-u (lewe tylne koło) i problem nie zniknął. Po podpięciu okazało się, że komputer "nie widzi" lewego tylnego koła - brak czujnika ??szybkości??. Wygląda to tak, że świeci się ABS, hamulce i jest wyłączona kontrola trakcji, a ponad to nie działa szybkościomierz i chwilowe spalanie. Nie jestem pewien czy błąd był kasowany gdy samochód był na komputerze (nie byłem przy tym). Istnieje takie coś jak wyżej wymieniony czujnik szybkości? Ponoć powinien znajdować się na piaście. Mam gdzieś wydruk z kompa, jak go znajdę to wkleję.

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 13:12 
Forumowicz

Z E39 to jest tak że: czujnik wkłada sie tylko oryginalny. Podróbek E39 nie adoptuje i bardzo żle je znosi. Twój przypadek może być kolejnym związanym z podrabianym czujnikiem. Kolejny powód to zmieniana piasta. W piaście jest pierścień ABS. Jest bardzo delikatny i bardzo łatwo go nieodwracalnie uszkodzić np. podczas wyjmowania starego czujnika ABS. Masz albo uszkodzony pierścień albo dupny czujnik ABS. Ja bym zrobił tak że: wyjął czujnik obracając kołem obserwował przez otwór po czujniku to jak wygląda pierścień. Jeśłi nie widać na nim uszkodzenia mechanicznego, to założył bym oryginalny czujnik ABS z kupiony w ASO. Koszt takiego to ponad 300zł. Wtedy będzie na 100%ok. Podróbki są do audi i VW a nie do BMW!

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 14:23 
Forumowicz

Dzięki, jutro to załatwię i dam znać co i jak.

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 22:10 
Częsty bywalec

poczytaj moja wypowiedz w tym teamcie http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=56354

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 22:40 
Forumowicz

Ok. Wypowiedzi wydrukowane i jutro to ogarniam u mechaniora.
5! :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 22:49 
Forumowicz

kamillo_19 napisał(a):
poczytaj moja wypowiedz w tym teamcie http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=56354

Owszem w Twoim przypadku mogło tak byc, ale nie pisz że nie możliwe jest uszkodzenie samego z siebie czujnika ABS bo to jest mozliwe i to bardzo często! Powiem wiecej otwarta puszka w Twoim przypadku złącze to właśnie objaw czyjegoś grzebania, bo z takimi zapięciami jak tam są to to jest nie realne żeby sie sama otworzyła. Nie twierdzę że u autora tematu nie jest to co u Ciebie, ale szczerze wątpię. BMW ma bardzo dobre złącza hermetyczne dobrze skonstruowane celem zabezpieczenia przed dostaniem sie wilgoci. Czujnik uszkadza sie z biegiem lat ze względu na ciągłe zmiany zakresów pracy temperatury drgania itp, wiec nie pisz że nie możliwe jest jego uszkodzenie.

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 23:34 
Częsty bywalec

Nie wiem Danek24, czy widziales dokaldnie jak zbudowany jest czujnik ABS-u lub czujnik zuzycia klockow w bmw e46.Dokladnie jest wtyczka za nia widac 2 kable odlugosci ok 1 cm ktore nie sa w wspolnej izolacjii i wlasnie tam dochodzi do odizolowania kabli i ich polaczenia.Jak czesto dochodzi do uszkodzenia czujnika samego z siebie?Nie twierdze ze w 100% tak jest aleuwazam ze bardzo czesto uszkodzenie powoduje sam uzytkowniklub tak jak w moim przypadku czyjes niedopelnienie zamknieciapuszki lub uszkodzenie mechaniczne

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2009, 18:18 
Forumowicz

Owszem widziałem jak wygląda wtyczka. Przynajmniej kilka w miesiącu widzę :) , ale wtyczka ma też uszczelkę i jeśli sie ją zapnie właściwie to nie ma możliwości żeby tam woda sie dostała. Zresztą wypowie sie sam autor tematu co było powodem niesprawności systemu u niego.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2009, 10:45 
Zacna persona forum

Było :
No i byłem na kompie wiec tak poszedł czujnik prawego tylnego koła absu,wymieniał może ktoś z Was ? Bo mi krzykneli 400zł za czujnik a za założenie 150zł :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2009, 00:08 
Częsty bywalec

Sparco napisał(a):
Bo mi krzykneli 400zł za czujnik a za założenie 150zł :kwasny:

O ja pier.... Skąd takie ceny w wawie?Czujnik max 200zl wymiana jak dla mnie maxx 50zl.Bledow nie trzeba kasowac kompem.Przy wymianie trzeba uwazac rzeby nie uszkodzic wienca magnetycznego!!No nie moge jaka przebitka 300zl to sie nazywa zarobek! :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2009, 07:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: Plastic ;)
Garaż: Yas Marina
Sparco napisał(a):
No i byłem na kompie wiec tak poszedł czujnik prawego tylnego koła absu,wymieniał może ktoś z Was ? Bo mi krzykneli 400zł za czujnik a za założenie 150zł :kwasny:

Jeśli to orginał to taka cena może być.. ja w poprzedniej bmw e39 miałem taką samą awarie i cena była podobna..

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2009, 07:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: Plastic ;)
Garaż: Yas Marina
Sparco napisał(a):

Jeśli to orginał to taka cena może być.. ja w poprzedniej bmw e39 miałem taką samą awarie i cena była podobna..

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2009, 09:34 
Zacna persona forum

Było :
No niestety mósiałem kupic w sklepie BMW gdzie mają taniej ale i tak akurat czujnik jest drogi i zaplaciłem 400zł tylko że wymieniłem sobie sam,za taką wymiane a nie jest ona trudna zapłacic 150zł to szaleństwo :] Ale najważniejsze że wszystko jest już dobrze i kontrolki się nie świecą :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 22:36 
Forumowicz

No i mam problem. Po ponownym sprawdzeniu części i ich wymienieniu błąd nadal się pojawia. Mechanik ponownie wymieniał piastę z łożyskiem, czujniki (sprawdzane na zamienniku ATE i na ori) i nadal problem nie znika. Po podpięciu do kompa błąd da się wykasować jednak po przekroczeniu 30km/h (granica załączania się ABSu??) błąd wyskakuje ponownie. We wtorek auto idzie do jakiegoś speca od elektryki. Jakieś pomysły co to może być? Napięcie wszędzie dochodzi, czujniki są sprawne, odległość czujników względem siebie też jest dobra. Co mogło paść?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1