BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 14:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Hamulec Postojowy (ręczny) - regulacja?
PostNapisane: 29 września 2008, 19:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 3.0d
Kod silnika: m57
Witam mam problem z hamulcem recznym. Nawet gdy zaciagne go na maxa to i tak na większym wzniesieniu ztacza mi się moje autko. Wiem ,że reguluje się to pod rączką od hamulca, ale te śróbki nie chcą w ogóle sie ruszyć. Pierwsza jest chyba nakrętka 8mm a potem 11 albo 12, ale nic nie drga. Patrzyłem na tarcze na tylnej osi i klocki są jeszcze prawie całe. Co jest nie tak? Czy muszę to jakos podciągnac .........?

Ostatnio edytowano 29 września 2008, 19:51 przez cooolman88, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2008, 19:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kolego z tyłu są tarczo-bębny, znaczy że jak zdejmiesz tarczę z zaciskiem twoim oczom ujrzą się szczęki, takie same jak w hamulcach bębnowych.
Dokładnie takie coś http://moto.allegro.pl/item445419375_szczeki_hamulca_recznego_e39_e46.html
Pozdrawiam i powodzenia w wymianie.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 07:58 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Żeby ruszyć nakrętki pod hamulcem ręcznym musisz odkręcić najpierw tą małą nakrętkę a potem pójdzie!
I co gorsze są właśnie takie nietypowe klucze... które na dodatek muszą być cienkie!!!!

Tak naprawdę nie są dokręcone te nakrętki tak mocno... wydaje się to tylko!!!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, 10:15 
Pierwsze kroki

Panowie a gdzie dokładnie się reguluje hamulec postojowy??? bo ja też już dociągam na maxa a autko się stacza :(

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, 12:05 
Pierwsze kroki

hamulec ręczny regulujesz przesuwając w prawo lub w lewo koło zębate w tylnej pieście.Jak zdejmiesz koło to na czole tarczy masz otwór i musisz go ustawić tak aby był na dole,wtedy poświeć jakąś punktową latarką w ten otwór i zobaczysz małe zębate koło,wkładasz śrubokręt i po jednym zębie przesuwasz w prawo lub w lewo,w ten sposób rozszerzasz lub ściskasz szczęki ręcznego czyli regulujesz luz pomiędzy okładzinami szczęk a powierzchnią tarcia tarczy.Oczywiście regulację robisz dla każdego koła oddzielnie

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, 14:08 
Pierwsze kroki

A regulacja przy dźwigni hamulca w kabinie??? jest pod tapicerka czy jak??a nie ma jakiejś centralnej regulacji?? (mówimy oczywiście o E34)

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, 14:50 
Pierwsze kroki

Tą regulacją pod dżwignią recznego regulujesz jedynie skok tejże dźwigni, jak szczeki nie domagaja to taka operacja niz nie pomoze. Zaciągasz ręczny tak ze czuc opór, czy do końca dźwignia idzie luźno??

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, 15:19 
Pierwsze kroki

jak zaciągam to czuć opór ale żeby auto się nie stoczyło trzeba użyć dużej siły:( ale np jak auto się toczy ok. 10km/h to nawet koła się zatrzymają(a używam tej samej siły) dźwignia ręcznego jest już dość wysoko.

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, 15:43 
Pierwsze kroki

piotr3 napisał(a):
(mówimy oczywiście o E34)

nie masz napisane w profilu że masz e34,myślałem że chodzi o e39 a tam się reguluje ręczny na tarczach jak napisałem,w34 nie mam pojęcia

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 09:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30
Kod silnika: M40
a czy do wymiany szczęk hamulca ręcznego w e39 trzeba zdejmować tarcze hamulcowe, czy da się wymienić bez zdejmowania ?

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 19:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
marekzegarek napisał(a):
a czy do wymiany szczęk hamulca ręcznego w e39 trzeba zdejmować tarcze hamulcowe, czy da się wymienić bez zdejmowania ?

w e39 trzeba zdjać tarcze poniewaz szczeki reczne sa w tarczy :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, 17:11 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530iA Touring
Kod silnika: M54B30
cezark napisał(a):
hamulec ręczny regulujesz przesuwając w prawo lub w lewo koło zębate w tylnej pieście.Jak zdejmiesz koło to na czole tarczy masz otwór i musisz go ustawić tak aby był na dole,wtedy poświeć jakąś punktową latarką w ten otwór i zobaczysz małe zębate koło,wkładasz śrubokręt i po jednym zębie przesuwasz w prawo lub w lewo,w ten sposób rozszerzasz lub ściskasz szczęki ręcznego czyli regulujesz luz pomiędzy okładzinami szczęk a powierzchnią tarcia tarczy.Oczywiście regulację robisz dla każdego koła oddzielnie

Mam pytanie czy ten otwór to to bo ostatnio świeciłem tam latarką i nic nie widziałem ?
Obrazek
i jeszcze drugie pytanie jaki tam śrubokręt wchodzi ? gwiazdkowy ?

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, 22:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
tak to jest ta dziurka a srubokret to płaski bo łatwiej bedzie te smigiełka przesuwać z tą sruba bardzie bym powiedzial podwarzać i obracać śrubą :] jesli tam nic nie widac to weź raczej zdejmij tarczę i zoabacz czy tam jakiegoś syfu nie masz albo rdzy wyczyść wszystko przesmaruj i będzie działać :]

[img][img]http://img504.imageshack.us/img504/4229/14456258.th.png[/img][/img]

Ostatnio edytowano 25 sierpnia 2009, 22:24 przez palec216, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 19:17 
Forumowicz

Odgrzebię trochę temat - w którą stronę trzeba te śmigiełka przesuwać, żeby mocniej trzymał hamulec? W górę czy w dół?
I w razie czego ciężko to rozebrać?

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 19:38 
Częsty bywalec

Michał_ napisał(a):
W górę czy w dół?

No właśnie tego nie pamiętam choć jestem świeżo po wymianie tarcz i klocków, ale z rozebraniem nie ma wiekszych problemów jedynie co to sruby mocujące uchwyt w który wsuwa się zacisk moga a raczej napewno będą zapieczone ale dobra nasadka z rurką da im radę. Polecam rozebrać, przeczyścić i przesmarować bebechy od ręcznego, zdziwisz się ile tam jest syfu.. :ok:

Właśnie sprawdziłem w instrukcji i nic nie piszą w którą stronę kręcić tą zębatką, jest jedynie napisane żeby wyregulować ręczny należy podnieść auto na lewarku, kręcić zębatką dopóki koło zostanie unieruchomione, po czym popuścić o ok. 8 ząbków - z tego tyle zrozumiałem,bo instrukcja jest w engliszu, jesli sie mylę to koledzy z pewnością poprawią.. :]

Ostatnio edytowano 18 września 2009, 19:58 przez Barthezz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 19:43 
Forumowicz

Barthezz napisał(a):
Michał_ napisał(a):
W górę czy w dół?

No właśnie tego nie pamiętam choć jestem świeżo po wymianie tarcz i klocków, ale z rozebraniem nie ma wiekszych problemów jedynie co to sruby mocujące uchwyt w który wsuwa się zacisk moga a raczej napewno będą zapieczone ale dobra nasadka z rurką da im radę. Polecam rozebrać, przeczyścić i przesmarować bebechy od ręcznego, zdziwisz się ile tam jest syfu.. :ok:

popieram kolegę i wtedy zobaczysz w którą się rozkręca rozpierak :P roboty mało z tym jest :P pzdr

Tytuł: Re: [E39] Hamulec Postojowy (ręczny) - regulacja?
PostNapisane: 23 maja 2012, 08:24 
Forumowicz

Moje BMW: E61 520d
odgrzebię trochę temat...u mnie również nie widać tego koła zębatego, jest możliwe że ktoś tam już grzebał i go nie założył??

Tytuł: Re: [E39] Hamulec Postojowy (ręczny) - regulacja?
PostNapisane: 24 maja 2012, 16:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
jak nie założył tego kola zębatego to musiał dać jakąś inną rozpórkę bez regulacji - inaczej szczęki były by luźne i nie było by ręcznego

Zębatka ta może ustawić się tak ze jej nie widać albo ją widziałeś tylko że nie wiesz że to ona:D

Najlepiej to zdejmij tarcze, trzyma się tylko na jednej próbie, ręczny nie jest hamulcem normalnym bo to tarczobeben i raczej rantu nie powinno być więc zejdzie bez większych problemów :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1