BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 22:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: 320i
ja zawsze jak staje swoim samochodem w centrach handlowych ( a zadko to robie) to parkuje na dwoch miejsach parkingowych aby uniknąć sąsiadów typu polonez czy cos takiego bo piloci tych aut malo sie przjemują innymi...mój kolega to poczul na swoich drzwiach...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 23:27 
Forumowy terrorysta

Fryderyk napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
Na jakie ustępstwa jesteś w stanie pójść, by żyło się lepiej?

-płacę podatki
-na czerwonym świetle czekam na swoją kolej
-nie rozpycham się w sklepach, tylko czekam, nawet jak mam mało czasu, jestem głodny itd.
-chociaż nie chce mi się daleko chodzić, ustępuję i nie parkuję na miejscu dla niepełnosprawnych
-wrzucam 2. zł i je wyjmuje, odstawiając koszyczek na miejsce

|

To nie sa żadne ustepstwa, poniewaz w ten sposob postepujesz dlatego, zebys nie mial osobiscie problemow:
-płacić podatki musisz, jesli nie zaplacisz predzej czy pozniej Panstwo odbierze swoja naleznosc,
-na czerwonym tez musisz stac, jak przejedziesz na czerwonym zaplacisz mandat,
-przy rozpychaniu w sklepie mozesz spotkac sie z agresją innych klientow czy obslugi,
-nie parkujac na miejscach dla inwalidow, łaski nie robisz, chronisz tylko siebie, zeby nie placic mandatu,
-wrzucasz swoje pieniadze, a zeby te pieniadze odzyskac odstawiasz koszyk.

Beda wybory wiec mozna glosowac przeciw nieudolnym wladzom miasta z PO, bo ZDM na Chmielnej podlega pod wladze miejskie, ktore to komplikuja zycie zmotoryzowanym mieszkancom.

Ja wjezdzajac do Poznania po godz 7, odcinek 1100 metrow (dochodza do niego 2 ulice z sygnalizacja swietlna) jade blisko 25 minut i co i nic, bo nic na to nie poradze, wiec sie tym nie przejmuje. Zawsze jest wybor, albo dłuższe, droższe komfortowe podrozowanie autem albo tez komunikacja miejska/podmiejska czesto z przesiadkami. Trzeba podchodzic do zycia z dystansem ;).

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 23:40 
renoraines napisał(a):

To nie sa żadne ustepstwa, poniewaz w ten sposob postepujesz dlatego, zebys nie mial osobiscie problemow:

owszem, są, nie zrozumiałeś o co mi chodzi.

godzę się na takie zasady i ich w miarę możliwosci przynajmniej- przestrzegam.

Jak nie, nie muszę żyć w społeczeństwie, mogę nie płacić podatków, nie czekać na czerownym itd. tylko mieszkać w buszu.

Takie są zasady przyjęte i je respektuje, chociaż w pewnym sensie ograniczają moją wolność i swobodę.

Jeśli pojawią się kolejne, które sprawią, że będzie lepiej i przyjemniej, raczej również podporządkuje się.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 06:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Cytuj:
Jeśli pojawią się kolejne, które sprawią, że będzie lepiej i przyjemniej, raczej również podporządkuje się.
dokładnie, niestety jesteśmy w pewnym sensie zmuszeni do podporządkowywania się regułom jakie panują w naszym społeczeństwie, i choć niektóre nam nie odpowiadają, to musimy się w jakiś sposób dostosować, czy to ich przestrzegać, czy też nie (licząc się z ewentualnymi konsekwencjami). Gdybyśmy wszyscy robili tak jak nam wygodniej, to dopiero był by niezły burdel. Sam jeżdżę samochodem, bo w sumie nie mam innej możliwości, i staram się jakoś dostosowywać i nie jęczeć. Wiadomo że nie bawią mnie korki spowodowane przez zwężenia dróg, nową organizację ruchu, nowy BUSPAS, ale kląć czy krzycząc nic nie zmienię.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 06:43 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja twierdzę że dobre rozwiązania trzeba popierać, natomiast bzdurom dawać wyraźny krytyczny wyraz, nie akceptować jako normę, bo bzdura normą nie jest.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 07:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Zgadza się, ale należało by się teraz zastanowić ile osób jest za bus pasem (korzystający z KM) a ile przeciw (kierowcy aut) jeżeli okazało się że większość stanowią Ci z KM to bus pas jest lepszym (nie dobrym) rozwiązaniem, jeżeli więcej jednak tą trasą przemieszcza się ludzi w swoich autkach, to powinno zostać jak było.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 07:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Cytuj:
Ja twierdzę że dobre rozwiązania trzeba popierać

Ok a co jeśli żeby oddać Ci Twój pas i dodać pas użytkownikom komunikacji miejskiej trzeba będzie zburzyć komuś dom, ktoś będzie musiał sprzedać ziemę którą ma na czarną godzinę albo przesuną komuś sklep etc? To będzie w porządku? Podobnie ludzie musieli zrobić jak poszerzali drogę do jabłonny. Jest szerzej,równy asfalt ale nadal jest coś za coś. Nadal żeby jednym dać trzeba było innym zabrać i wybacz ale rekompensata w postaci kasy to marne pocieszenie jak musisz interes życia czy dom rodzinny stawiać od początku.

Eminecjo eliminując jedno zachowanie w taki sposób, skazujesz się na drugie. Unikniesz obicia drzwi ale w końcu wkurwiony kierowca zrobi szlaczek kluczem na całym aucie bo przez Ciebie i dwa miejsca on nie będzie miał gdzie zaparkować. Ewntualnie stracisz 4 gumy na raz. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 07:29 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
CiOoS napisał(a):
Ok a co jeśli żeby oddać Ci Twój pas i dodać pas użytkownikom komunikacji miejskiej trzeba będzie zburzyć komuś dom, ktoś będzie musiał sprzedać ziemę którą ma na czarną godzinę albo przesuną komuś sklep etc?

Nie wiedziałem, że na rzece są domy, choć gdzieś tam może i są, ale napewno nie obok mostu łazienkowskiego, ziemia owszem jest, ale pod wodą :)

Ma być tak, żeby było dobrze, mogą puścić ten pas, górą, dołem, tunelem, mogą i teleport dla autobusu zrobić, ale mają to zrobić to tak, żeby to działało a nie przytykało i tak już krytyczny punkt jakim jest most bo o niego głównie chodzi.

O ile w przypadku domu na rzece czy ziemi, można jakoś polemizować, to sklepu nie widziałem :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 07:42 
Przyjaciel forum

Andrzej chodzi o zasadę. Myślę że dobrze zdajesz sobie sprawę że żeby dopasić tam jeszcze jeden pas trzeba było by przebudować nie tylko odcinek mostu ale przynajmniej po kawałku przed i za mostem. Taka inwestycja wiąże się z pewnymi krokami a te z konsenkwencjami. Teoretyzować jest łatwo ale z ekonomicznego punktu widzenia - mówimy o kasie - opłaca się dobudować kawałek mostu na takim odcinku? Raczej nie. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 07:51 
Administrator

CiOoS napisał(a):
opłaca się dobudować kawałek mostu na takim odcinku

Oczywiście, że się opłaca, ponieważ to most jest wąskim gardłem i strategicznym dla ekonomii elementem umożliwiającym przeprawę przez rzekę z jednego brzegu na drugi.

Z mostu w obu kierunkach ludzie nie jadą tylko na wprost ale stanowi on element który skupia ruch ze wszystkich kierunków, przerzuca go przez rzekę a następnie rozładowuje na różne kierunki.

Nikomu się nie opłaca jak auta stoją w korkach.
Inaczej, gdyby się nikomu to nie opłacało, nie istniały by w ogóle ani drogi ani samochody.

Tyle, w temacie ekonomii rozbudowy mostu.

CiOoS napisał(a):
Taka inwestycja wiąże się z pewnymi krokami a te z konsenkwencjami.

To wie każdy.
Karol, wiesz na czym polega efekt motyla?

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 07:58 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Tyle, w temacie ekonomii rozbudowy mostu

Może dla Ciebie, cała trasa niejednokrotnie stoi w korku ale dobudowany bus na moście jestem mega zajebistym ekonomicznym wyjściem. Postawienie Trasy Siekierkowskiej profi wąskie gardło przy zjezdzie na witosa i powsinską - mega ekonomia miało nie być korków a ludzie stoją. :rotfl:

Cytuj:
Karol, wiesz na czym polega efekt motyla?

Oświeć mnie. :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:01 
Administrator

CiOoS napisał(a):
Może dla Ciebie, cała trasa niejednokrotnie stoi w korku ale dobudowany bus na moście jestem mega zajebistym ekonomicznym wyjściem. Postawienie Trasy Siekierkowskiej profi wąskie gardło przy zjezdzie na witosa i powsinską - mega ekonomia miało nie być korków a ludzie stoją. :rotfl:

Ja tamtędy nie jeżdżę, zaproponuj rozwiązanie. Może zwężyć buspasem?

CiOoS napisał(a):
Oświeć mnie. :)

Co ja tam będę teoretyzował, poczytaj na necie jak będziesz miał pytania dalsze, wal na gg/pw to do doszlifujemy :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:11 
Uzależniony od forum :)

Kyokushin napisał(a):
Nie wiedziałem, że na rzece są domy, choć gdzieś tam może i są, ale napewno nie obok mostu łazienkowskiego, ziemia owszem jest, ale pod wodą

Widać dziury w Twoim rozumowaniu. Zapominasz o podstawowych sprawach. Mosta ma dojazdy. A obok dojazdu stoją bloki przy ulicy Saskiej. Dodam że mijasz je codziennie. Może więc "zabierzesz" mojemu kumplowi mieszkanie w dobrej lokalizacji i dasz mu w innym gównianym miejscu... Czekaj jak to było? On płaci czynsz i nie zabierzesz mu jego prawa do mieszkania gdzie chce....? Więc.... Także skoro nie wiesz o takich "problemach" jak to że most żeby miał sens musi mieć również szerokość odpowiednią zanim się zacznie...

Mówisz że jak ktoś jeździ samochodem to go nic nie przekona?
A czy sam nie jeździłeś do pracy autobusem, bo było płatne parkowanie, jak pracowałeś w centrum?

Jako ciekawostkę do BUS-PASA mam z dzisiaj takie "doświadczenie":
Soję sobie i czekam na pociąg... Na praking podjeżdża Porsche Cayenne. Myślę: Niemożliwe, pewnie żonę/dziecko wysadza... Ale zgasił światła i wysiadł. Facet ok.40tki w garniaku... i idzie na peron. Skręcało mnie żeby zapytać: Czemu?? No i zapytałem... Odpowiedź: A po co mam wydać kilkaset złotych na parkowanie w centrum, na paliwo i tracić czas, skoro tu wsiadam w KM, potem w metro i jeszcze książkę poczytam...?

Fotka na dowód:

Narzekasz Kyo że CI "zabrali" pas. A nie doczytałeś jak kilka razy Ci pisałem że ludzie się przesiądą do komunikacji i korki wrócą do normy? Wolisz typowo po polsku narzekać że Ci się źle żyje. Poczekajmy 2 tygodnie. Zoabczymy jaki będzie ruch na moście. Ale nie, Ty już wiesz że nikt się nie przesiądze w komunikację....

Kto jeździ komunikacją?

Rozmawiałem ze znajomymi:
Koelga dojeżdża z Kondratowicza do nas do pracy na grochów. Mimo że ma kawałek od tramwaju jeździ komunikacją. Dlaczewgo? 190zł kwartalny bilet. Tyle co może na miesiąc na paliwo by starczyło. Nie martwi się o auto (Czarna Octavia L&K z ori lakierem), nie musi lecieć na parking rano i po pracy (ma tyle co na przystanek). Są i minusy autem 40min a komunikacją prawie godzina. Mimo to woli komunikację....

Drugi kolega jeździ autem: Komorów (za pruszkowem) do nas do pracy.
Czemu jeździ autem (Łazienkowską tam gdzie bus-pas)? Zostawia syna w Ursusie, tam nie ma parkingu. Ale od przyszłego roku jak syn pójdzie do gimanzjum (w Komorowie) planuje korzystać z WKD+KM. W Komorowie jest parking.

Mój przykład - z powodu korków i wydatków - przesiadam się na KM.

To są przykłady z "mojej" firmy.

Jasne że wielu osób nic nie przekona do autobusu - bo nie i koniec. Ale ogromnym błędem myślenia jest to że komunikacja jest do dupy to się nie przesiadam. Nie można myśleś jedynie swoimi kategoriami: Mi nie pasuje to nikogo nie przekona - przez tego rodzaju logikę upadła nie jedna firma.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:12 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Może zwężyć buspasem?

Ja Ja Ja Volkswagen :rotfl:

na zjazdach nie ma co zwężać ;) z założenia są "wąskie" ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:15 

Kyo po prostu będzie marudził że jest źle. Nie dociera do niego ze zaraz to się poprawi. Nie przekonamy go że nie ma racji... bo nie. NAwet jak za miesiąc korki wrócą do normy - i tak powie że są większe. Nas nie przekonają...

Zapomniałem fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodam jeszcze że gdybym nie miał korków co rano i z powrotem też pewnie będę jeździł autem. Korki to dość silny argument - jak się zaśpi do pracy. Ja np. jakby miał 15min autem a 30 komunikacją - pewnie bym nie jechał komunikacją. Na pewno nie jak zaśpię.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:19 
Administrator

Powtórzyłeś po raz któryś te same dziwne teorie nie wiem poco. Przecież ja to czytałem i Ci odpowiedziałem, dosłownie na wszystko.

KotSylwester napisał(a):
Widać dziury w Twoim rozumowaniu. Zapominasz o podstawowych sprawach

Jedyna luka kolego jest taka, że zapomniałeś w którym miejscu są wjazdy i zjazdy po stronie praskiej :)

Radku, przy rzece! Przy naszej Wiśle na której nie ma ani domów ani sklepów, nie wiem, chyba że Twój kolega mieszka gdzieś pod wodą koło pylona, to w takim razie przepraszam :)

Jak już dajemy fotki.
Znajdź miejsce na bus-pas :)

Obrazek

A tu druga strona wisły - tamtędy nie jeżdżę, ale jak widać ludzie również fajnie nie mają.
Obrazek

Ostatnio edytowano 23 września 2009, 08:25 przez Kyokushin, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:23 
Przyjaciel forum

Kocie nie da się ukryć że dla wielu speców z naszego forum właściel Porsche który jeździ pociągiem do pracy, jest albo biedny i nie ma na paliwo i jeszcze pewnie na klimatyzacji oszczędza w lecie albo jest debilem. Bo ma Porsche i jeździ pociągiem do pracy. ;)

Kyo super fotka !! I właśnie dlatego część osób mogłaby zostawić auta w domu. Aut dużo-przepustowość dróg mało. Proste jak harówka w Biedronce. :)

Ostatnio edytowano 23 września 2009, 08:26 przez CiOoS, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:26 

Kyokushin, nadal nie rozumiesz. Most to nie tylko most ale i DROGI do niego. Przecież korek jest od połączenia ostrobramskiej z trasą. Aby go nie było trzeba dobudować BUS PAS wszędzie a nie na moście... ale będziesz nadal pisał o moście i udwał że nie rozumiesz, prawda ? :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:31 
Przyjaciel forum

Dzikus Ale u Ciebie w Toronto policja bardziej Beemek nie lubi :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:31 

CiOoS napisał(a):
Kocie nie da się ukryć że dla wielu speców z naszego forum właściel Porsche który jeździ pociągiem do pracy, jest albo biedny i nie ma na paliwo i jeszcze pewnie na klimatyzacji oszczędza w lecie albo jest debilem. Bo ma Porsche i jeździ pociągiem do pracy.

Na pewno. ;) i Kyo zaraz wymyśli jeszcze lepsze wyjaśnienie.

Ciekawe jak Andrzej przerobi widoczny na foto palc na rozdrożu. Wysadzi go w powietrze czy przesunie Centrum Sztuki Współczesnej? A może usunie ślimaki nie widoczne (za wiaduktem) ? A może zburzy mieszkanie mojej księgowej? Widoczny po prawej blok, tuż przy ślimaku?
Kyo - świetny przykład :)

Druga fotka - zróbny mieszkańcom panele dźwiekochłonne w oknach - nie muszą mieć widno :) :ok:

Ale niech będzie: Dziś ogłoszę termin przetargu na za rok, potem ktoś się odwoła. 2 lata mega korków na budowę i za 5 lat będzie bus-pas osobny. W tym czasie ilość aut się podwoji, bo nikt nie będzie chcial autobusem stać w korku... bo po co skoro autem będzie szybciej?

TO jak dawanie narkomanowi na strzykawki. Dawanie na drugi żeby zaspokoić głód to nie wyjście. Wyjściem jest ograniczyć mu dragi.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1