BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Swap silnika e46 kilka pytań
PostNapisane: 23 września 2009, 14:05 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich.
Czytam wasze forum już od jakiegoś czasu, swoją przygodę z BMW zacząłem ponad rok temu niestety przy kupnie(jako że to był mój pierwszy samochód) wybór padł na silnik 1.6. Najeździłem się już dość tym autem. Od jakiegoś czasu przygotowuję się do swapa. Myślałem nad m52b28 lecz ciężko jest taki znaleźć nie "zarzniety". Mój wybór padł na silnik z e46 2.8 na podwójnym vanossie. Wiem że jest z tym mnóstwo problemów lecz mi się nie spieszy.
Moje pytanie czy warto według was wsadzać taki silnik czy szukać dalej z e36 kosztem większego przebiegu?
Łapy silnika będą pasować?EWS i stacyjka myślę że nie będzie aż tak dużym problemem.
Jak wygląda sprawa z DSC? Ktoś wie jak i gdzie to zamontować w e36 gdyz bez tego czujnika silnik nie będzie pracował tak jak powinien. Kolejna sprawa jaka skrzynia do tego nie zależy mi na długich przełożeniach więc mogłaby być krótka 5-biegowa byle by się nie rozsypała. Proszę nie pisać że lepiej kupić nowsze auto myślałem nad tym lecz e36 jest piękne i bardzo się do niego przyzwyczaiłem dlatego nie będę zmieniał samochodu, wolę zmienić serce i osprzęt.
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 22:26 
Forumowicz

Moje BMW: E61 LCI 525d
Kod silnika: M57
Garaż: E61 525d - http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166179
E36 Coupe - http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=55190
Najlepiej skontaktuj się z użytkownikiem osti! Ma w swojej E36 założony silnik od E46 330, wiec jest ogarnięty w temacie. Swoją drogą jak masz założyć 2,8 to lepiej dołożyć do 3,0 z E46.

Pozdrawiam i powodzenia życzę w modach.

Link do galerii osti!'ego: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... &start=120 większość modów jest opisana.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 10:46 
Pierwsze kroki

mixer_mr napisał(a):
Najlepiej skontaktuj się z użytkownikiem osti! Ma w swojej E36 założony silnik od E46 330, wiec jest ogarnięty w temacie. Swoją drogą jak masz założyć 2,8 to lepiej dołożyć do 3,0 z E46.

Pozdrawiam i powodzenia życzę w modach.

Link do galerii osti!'ego: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... &start=120 większość modów jest opisana.

Takie 3.0 to dopiero ciężko znaleźć pozatym słyszałem że nie są zbytnio ekonomiczne wiem że 2.8 tez ale biorąc pod uwagę pojemność/spalanie wypada bardzo przyzwoicie. Ponadto silnik który znalazłem ma 2x vanoss już się zdecydowałem na zakup w przyszłym tygodniu będę miał nowe serduszko w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 11:32 
Forumowicz

Moje BMW: e36 330ti
Kod silnika: m54b30
hmm nie sa zbyt ekon? powiem Ci tak przy 1,6 mialem spalanie w miescie w granicach 10-11, aktualnie nie zmianiajac techniki jazdy 3 litrowka pali mi w granicach 12-13, a zasuwa niebanalnie :). Smiem twierdzic, ze gdyby naprawde sie spiac i jezdzic eco, zszedlbym do spalania na poziomie 1,6. Na trasie ostatnio wzial mi ok. 8 litrow, normalna jazda wyprzedzanie itp. pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 12:05 
Pierwsze kroki

bartoss86 napisał(a):
hmm nie sa zbyt ekon? powiem Ci tak przy 1,6 mialem spalanie w miescie w granicach 10-11, aktualnie nie zmianiajac techniki jazdy 3 litrowka pali mi w granicach 12-13, a zasuwa niebanalnie :). Smiem twierdzic, ze gdyby naprawde sie spiac i jezdzic eco, zszedlbym do spalania na poziomie 1,6. Na trasie ostatnio wzial mi ok. 8 litrow, normalna jazda wyprzedzanie itp. pozdr

Jestem mile zaskoczony tym faktem. Mimo tego zostaje przy 2.8 dość czasu spędziłem nad znalezieniem odpowiedniego. Jak myślicie sprzęgło i skrzynia z e36 2.8 podejda pod ten motor>? Średnica sprzęgła w obu przypadkach jest identyczna więc myślę że nie będzie problemów.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 21:09 
Przyjaciel forum

Myślę że podejdzie. Podobno ten podwójny vanos nic nie daje, nie wiem jak to jest w praktyce.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 23:10 
Forumowicz

Moje BMW: e36 330ti
Kod silnika: m54b30
a ja z kolei slyszalem ze te silniki b28TU slabo serie trzymaja ;/

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2009, 09:32 
Pierwsze kroki

bartoss86 napisał(a):
a ja z kolei slyszalem ze te silniki b28TU slabo serie trzymaja ;/

koledzy bardzo mnie tym zmartwiliście. Słyszałem że silniki m52b28 sa wytrzymałe niestety nie wiem jak to się ma do m52b28TU. Ma tu ktoś na forum taki motor? Chciałbym się dowiedzieć jak to się odnosi do rzeczywistości gdyż dla mnie liczą się fakty:P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1