BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 11:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 12:14 
Forumowicz

debu85 napisał(a):
podłączałem diode led na 12 volt czekałem 10s wyjmowalem na chwile i znowu wkladalem na kilka sekund i dalej nic (dioda świeciła także wkladałem dobrze); miernik wkladalem ustawiony na pomiar napięcia i też nic ,nie wiem czy mam może miernik ustawic na omomierz i spróbować ,bo besposrednio kablem łączyc pin z masą to się boję żeby zwarcia nie zrobić bo mi tam 12 volt pokazuje na mierniku

Dioda led nie nadaje sie do tego. Pisząć o diodzie miałem na myśłi diodę prostowniczą np krzemową (taka czarna i nie świeci) :) Weż prubówkę na 12V żabkę podłącz do masy np do silnika, a igłę włóż na włączonym zapłonie do pinu numer 7. odczekaj około 10s wyjmij i ponownie włóż na około 5 s. Skasuje się.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 14:55 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M51D25
Nieskasuje sie ! Jeśli ma zbyt słebe akumulatorki to nie da rady !

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 18:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
Danek24 napisał(a):
a np. po to aby nie zadawać pytań tego typu, narzekać nie idzie i tak dalej (zrobic jakieś zwarcie)

Ja jak na tynkowaniu się nie znam to zlecam to komuś! A jak się juz chce samemu kasować to wystarczy zapytać np na forum, każdy podpowie i się nic nie uszkodzi. Próbówka wystarcza w zupełności a cudowne ustrojstwo w środku nie ma magicznych cudeńków. Jak nie rozbierałeś to rozbierz i zobacz co tam jest. Wniosek taki ze po co płacić kilkadziesiąt złotych jak mozna zrobić to samo za 2,5zł (próbówka z żarówką)

a ile kosztuje sterownik? jeżeli jesteś zwolennikiem probówki ok, no problem tylko jeszce odpowiedni pin trezba odszukać, a o pomyłke nie trudno :hyhy:

w końcu klika podstawowych przyrządzików można nabyć jezeli chcę się z swoją buńką skomunikować :mur:

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 09:30 
Forumowicz

Moje BMW: 325i , R1150GSA
Kod silnika: N52B25
Od 10 lat kasuję sam i nic się nie stało.
A jak miałem słabe baterie to też się kasowało, ale przy ponownym uruchomieniu silnika zapalało się znowu czerwone.

Zobacz tu:
http://www.epwik.com.pl/bmw/serwis.htm

Z tym że ja u siebie łączyłem na 12s. potem przerwa 5s. i znowu łączyłem i gotowe.

Ostatnio edytowano 27 września 2009, 09:46 przez TGacus, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 10:19 
Forumowicz

a ile kosztuje sterownik? jeżeli jesteś zwolennikiem probówki ok, no problem tylko jeszce odpowiedni pin trezba odszukać, a o pomyłke nie trudno :hyhy:

w końcu klika podstawowych przyrządzików można nabyć jezeli chcę się z swoją buńką skomunikować :mur:[/quote]

Kasuje próbówką nie tylko w E34. Praktycznie w każdym aucie z okrągłym złączem. Dysponuję takimi programami jak INPA , CDiF więc jak mi kolego nie chce się skasować próbówką to podłączam laptopa i jazda. Z tym drugim o tyle gożej że się nie chce rozwijać kabla. Prubówką jest sporo szybciej. Co tam każdy rtobi jak uważa. A jeśli się uważa choć troszkę i patrzy na to co sie robi to pinów sie nie pomyli. Prubówką nawet jak pomylisz to najwyżej będzie sie świeciła lub żażyła i nic sie nie stanie.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 13:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
Danek24 napisał(a):
Dysponuję takimi programami jak INPA , CDiF więc jak mi kolego nie chce się skasować próbówką to podłączam laptopa i jazda. Z tym drugim o tyle gożej że się nie chce rozwijać kabla. Prubówką jest sporo szybciej. Co tam każdy rtobi jak uważa. A jeśli się uważa choć troszkę i patrzy na to co sie robi to pinów sie nie pomyli. Prubówką nawet jak pomylisz to najwyżej będzie sie świeciła lub żażyła i nic sie nie stanie.

a to bardzo ciekawe co piszesz kasowanie inspekcji (ADS) za pomocą INPA'Y, chyba czegoś nie doczytałem (jakiej opcji w jakim module używasz),
po drugie musisz mić niezłą kopię inpy bo na ogólnodostępnych brak skryptów do starszych aut, ADS

doczytałem, sidzi to w module IKE instrument cluster następnie active i tam powinny siedzieć wszystkie kasowania inspekcji; teraz pytanie czy moja INPA złapie ten moduł

P.S. Moim zdaniem pod ADS to tylko DIS

teraz poszperam jeszcze w DIS

Lukasz_S napisał(a):
Oczywiście że da sie skasować inspekcje INPA (ADS)...Wiem bo robiłem to nie dawno
dokładnie Ci nie powiem gdzie to było ale jest na 100%

której wersji INPA'Y używasz?

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Ostatnio edytowano 27 września 2009, 15:51 przez krilan, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 15:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Oczywiście że da sie skasować inspekcje INPA (ADS)...Wiem bo robiłem to nie dawno
dokładnie Ci nie powiem gdzie to było ale jest na 100%

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 21:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: E34 540iA
witam

robilem juz z probowką i nic chyba musze wymienic akumulatorki i wtedy sprubuje.a co do diody prostowniczej to rownie dobrze mogę samym przewodem ale poszperalem troche w necie i znalazlem plik w ktorym bylo opisane kasowanie inspekcji w bmw i tam tez pisalo ze jesli nie chce skasowac to prawdopodobnie akumulatorki trza wymienic. :kwasny:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1