Jeśli się nie da założyć 15" to znaczy że masz większe tarcze albo większe zaciski. No a najpewniej jedno i drugie. Ale w przypadku hamulców im większe tym lepsze więc ja bym się tylko cieszył.
No właśnie teraz sobie pomyślałem jeszcze o tym spalaniu. Wielkości które ja podałem to spalanie OBLICZONE przeze mnie czyli uwzględniające wszystko (WEBASTO!!!!) a nie pokazywane przez komputer. Wydaje mi się że OBC obliczając spalanie nie uwzględnia właśnie np. paliwa zużytego przez webasto. A przecież nie można go wyłączyć więc trzeba uwzględnić w ilości spalonego paliwa.
OBC teraz pokazuje mi 9,5 l/100 ale to jest średnia z jazdy po mieście i poza i wogóle "średnia ze średniej" na odcinku ok 1800 km.
Ponadto myślę, że opony mają jednak wpływ na spalanie. Nie chodzi tu nawet o szerokość (chociaż też ma wpływ) ale o firmę i bieżnik. Ja mam lato 235/45 Fulda Carat Excelero a zima 205/65 Dunlop SP WinterSport.
Wystarczy że Twoje są innej firmy i mają inny bieżnik, mniejsze opory i już. Tak miałem w poprzednim wozie. Wymieniłem letnie Micheliny na Fulda i spalanie poszło w górę o 0,5 l/100.
Jeśli do tego jeździsz delikatniej niż ja, a do tego trochę dłuższe niż ja trasy i już masz literek mniej. A czy Ty masz kombi? Bo to też rzutuje na spalanie.
Jakie paliwo? Ja "używam" Statoil (głównie) albo BP albo Neste24.
Zresztą o czym tu mówić. Według instrukcji 525dA powinien palić:
Miasto 11,1(sedan)-11,5(kombi)
poza miastem 6,3-6,4.
Więc przynajmniej w mieście obaj jesteśmy w normie.
140 na Puławskiej??

Jeżdżę Puławską codziennie, czasem nawet kilka razy, nigdy nie dałem rady ponad 100, nawet późno w nocy. Zresztą po co? Mam małe dzieci, mam dla kogo żyć.
Tak przy okazji to musimy mieszkać gdzieś niedaleko od siebie skoro obaj jeździmy Puławską.
Pozdro
MCZ