BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 07:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Zamienniki - temat ogólny.
PostNapisane: 1 października 2009, 15:29 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Po przeczytaniu tego tematu http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=58737 ,postanowiłem utworzyć ten temat. Opinie na forum nt zamienników są różne. Dlatego też, jakie jest Wasze nastawienie do zamienników części oryginalnych? Chodzi mi raczej o części, które decydują o wyglądzie naszego auta. Macie aktualnie jakieś zamienniki na swoim aucie? Które części lepiej mieć zawsze ori (chodzi nadal o wygląd auta)? Na co zwracać uwagę przy zakupie zamienników? Zamienniki jakich części z powodzeniem możecie polecić?
Piszcie swoje opinie na ten temat, doświadczenia, dawajcie aukcje/zdjęcia przedmiotów które polecacie/odradzacie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 16:28 
Forumowicz

Moje BMW: E61 LCI 525d
Kod silnika: M57
Garaż: E61 525d - http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166179
E36 Coupe - http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=55190
Z doświadczeń kolegów i własnych obserwacji:

Nie polecam:
1. Felg, tzw. chińczyków. Łatwiej pogiąć taką 17" niż 19" dobrej firmy (wizualnie to też jest tragedia).
2. Części blacharskich - ogromne problemy ze spasowaniem (znajomy jest blacharzem, więc widziałem jakie są kombinacje, żeby dopasować np. błotnik).
3. Laminatów pod żadną postacią, chyba wiadomo dlaczego.

Polecić można za to zderzaki z ABS-u. Kumpel ma u siebie kupiony w PolCarze i żadnych problemów z nim nie ma. Spasowany idealnie, lakier przy malowaniu siada bardzo dobrze. Ogólnie jeździ już na nim 2 rok i nie widać różnicy między tym, a oryginalnym zderzakiem

Tytuł: Re: Zamienniki - temat ogólny.
PostNapisane: 1 października 2009, 18:00 
Przyjaciel forum

pytson! napisał(a):
Dlatego też, jakie jest Wasze nastawienie do zamienników części oryginalnych? Chodzi mi raczej o części, które decydują o wyglądzie naszego auta. Macie aktualnie jakieś zamienniki na swoim aucie? Które części lepiej mieć zawsze ori (chodzi nadal o wygląd auta)? Na co zwracać uwagę przy zakupie zamienników? Zamienniki jakich części z powodzeniem możecie polecić?
Piszcie swoje opinie na ten temat, doświadczenia, dawajcie aukcje/zdjęcia przedmiotów które polecacie/odradzacie.

Obawiam sie, ze nikt nie da Ci gotowego przepisu. Z mojego doswiadczenia z produkcja roznych akcesoriow powiem Ci, ze jak sie chce to mozna produkowac powtarzalny produkt, trzymajacy wymiary. Jednak rzeczywistosc Allegro jest odmienna, masz tam najtansze produkty (co przeklada sie na ich jakosc) i raczej niespodziewalbym sie tego, ze zawsze trafisz na cos co bedzie idealnie pasowalo.

Inna sprawa, ze zderzaki powinny byc produkowane z PU, tak jak oryginalne, sa wtedy bardziej elastyczne (ABS jest bardziej kruchy). ABS to tez dobry material, ale do malych gabarytowo elementow jak dokladka zderzaka, listwa na klape, itd. Wystrzegaj sie za to laminatu, bo to material dobry...ale do produkcji kajakow.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 18:12 
Forumowicz

Vermilion napisał(a):
Obawiam sie, ze nikt nie da Ci gotowego przepisu. Z mojego doswiadczenia z produkcja roznych akcesoriow powiem Ci, ze jak sie chce to mozna produkowac powtarzalny produkt, trzymajacy wymiary. Jednak rzeczywistosc Allegro jest odmienna, masz tam najtansze produkty (co przeklada sie na ich jakosc) i raczej niespodziewalbym sie tego, ze zawsze trafisz na cos co bedzie idealnie pasowalo.

Inna sprawa, ze zderzaki powinny byc produkowane z PU, tak jak oryginalne, sa wtedy bardziej elastyczne (ABS jest bardziej kruchy). ABS to tez dobry material, ale do malych gabarytowo elementow jak dokladka zderzaka, listwa na klape, itd. Wystrzegaj sie za to laminatu, bo to material dobry...ale do produkcji kajakow.

Takowego przepisu też się nie spodziewałem zakładając temat:) Bardziej chodzi mi właśnie o doświadczenia z tego typu "sprzętami". Czyli według Ciebie zamiast zamienników lepiej brać używane ori? (zostając przy tańszych rozwiązaniach. Wiadomo, że najlepiej kupić nową oryginalną część)

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 18:46 
Przyjaciel forum

pytson! napisał(a):
Takowego przepisu też się nie spodziewałem zakładając temat:) Bardziej chodzi mi właśnie o doświadczenia z tego typu "sprzętami". Czyli według Ciebie zamiast zamienników lepiej brać używane ori? (zostając przy tańszych rozwiązaniach. Wiadomo, że najlepiej kupić nową oryginalną część)

Wszystko zalezy od stanu, jezeli masz kupic 5 razy klejony zderzak, albo blache, ktora lezala pol roku pod chmurka, to moze lepiej kupic zamiennik. Zamienniki elementow nadwozia tez da sie wyprodukowac tak aby pasowaly idealnie, odpusc sobie tylko te produkowane w Europie, bo ich jakosc najczesciej jest tragiczna. A co do czesci mechanicznych, ogrom firm produkuje czesci lepsze niz te, ktore sa firmowane logiem producenta samochodu.

W zasadzie relacja jest prosta, jezeli widzisz na rynku cos co kosztuje 60-70% ceny oryginalnej czesci w ASO (dealer ma srednio 30-40% marzy, niezalezni sprzedawcy pracuja na duzo nizszych marzach), to jakosc bedzie bardzo zblizona, a wyzsza cena to wyzsza jakosc.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 19:51 
Forumowicz

Co do części mechanicznych to wiadoma sprawa:)
Polecasz jakiś sklep internetowy/kogoś z allegro/miejsce gdzie kupować zamienniki?

Dzięki za pomoc i wymianę postów, klikam "pomógł" :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 09:22 
Przyjaciel forum

Nie, niestety nie znam takiego miejsca, ktore moglbym Ci z czystym sumieniem polecic.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1