BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 13:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 09:57 
Pierwsze kroki

el Presidente napisał(a):
jestem w stanie uwierzyć że nie pcha się tylko nie zdążył zjechac, zagapił się i już został na lewym, nikt go nie wpuszcza. I tu uwaga robię lukę

ale pas ze zwężką jest też do jechania i do wykorzystania. jak ktoś jedzie pasem który za jakiś czas sie kończy to nie znaczy, że ten ktoś się zagapił, albo nie zdążył zjechać. powinien wjechać na właściwy pas na samym końcu tego co zanika. pewnie można go wpuścić wcześniej, ale jak jedzie sam pasem kończącym się, a nie jak jadą za nim inne samochody, bo to też utrudnia trochę ruch i kształtuje błędne nawyki. wykorzystujemy 2 pasy tyle ile się da, czyli tyle ile trzeba!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 10:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
w nl przed zwezkami czesto sa znaki o tresci "prosze korzystac z wszystkich pasow "

nic wiecej dodawac nie trzeba :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 03:24 
Pierwsze kroki

waka napisał(a):
blokowanie drogi to cwaniactwo i buractwo. wpuszczanie kogoś i jazda na zamek to partnerstwo. tobie to ciężko zrozumieć. nie przejmuj się nie tylko ty masz takiego wkręta

ja nie mam żadnego wkręta ... wcześniej pisałem o tym ... o tym nawet jak powinno poprawnie to wyglądać ... ale niestety nie działa to w naszym kraju na naszych drogach ...

ZAUWAŻCIE, że zachowanie kierowców TIRów jest REAKCJĄ na zachowanie innych użytkowników drogi ... oni nieustawili się w poprzek drogi skandując: "MY JESTEŚMY WIĘKSI MAMY WIEKSZE PRAWA" oni poprostu chcą dojechać na czas do punktu B z ładunkiem C jak pisał KYO. Ale przy każdym zwężeniu tracą czas ze względu na samo ograniczenie ruchu a jak znajdzie się cwaniak jeden z drugim, który się przed takiego TIRa wpierdzieli to takiego kierowce ch... (za przeproszeniem) trafia.

Napisałem też, że na filmiku jest wiele kategorycznych błędów popełnionych ... zgadzam się w wielu kwestiach z Tobą i KYO, że zasada zamka jest banalnie prosta i jeżeli tylko większość kierowców niezależnie czy TIRa czy osobówki będzie umiało się do niej zastosować POPRAWNIE to same przewężenia nie będą już takim utrudnieniem w pokonywaniu trasy na którym takie przewężenia się znajdują :)

MichcioManiak napisał(a):
eh każdy swoje a CI co zawsze swoje... nie wiem czy to takie trudne do ogarnięcia?
Ja się zatrzymuje na pare sekund, auto obok mnie też. I teraz wszystkie auta bez stresu które tam się motają przed nami, bo czekają aż ktoś je wpuści, spokojnie sobie powjeżdzają na ten pas co idzie dalej... i jedziemy sobie dalej spokojnie powiedzmy 30km/h a nie stoimy co chwile bo ktoś się chce wcisnąć...

Kyokushin napisał(a):
Pomyśl. Co innego szybko podjeżdżać metr i co chwila stawać a co innego trzymać odstęp i cały czas jechać.
Wpuszczanie po jednym na suwak przy zwężeniu nie powoduje że stajesz.
Dojeżdżanie na pełnym bucie do zderzaka samochodu przed Tobą, oraz ruszanie z minutowym lagiem - te rzeczy powodują że stajesz.

Ja to doskonale rozumiem .... dlatego właśnie zwróciłem Tobie na to uwagę, bo wcześniej już Michcio o tym pisał a Ty m.in. go pojechałeś
Uwierzcie mi KYO i WAKA, że mimo iż w wielu kwestiach macie racje, to nie potraficie zrozumieć prostoty istnienia blokowania .... siądźcie sobie na 5 minut do TIRa wtedy to zrozumiecie ..... chyba każdy z minium wyobraźni i wiedzy + doświadczenia jest sobie w stanie odp na pyt KTO JEST SZYBSZY TIR CZY OSOBÓWKA?? i są kierowcy którzy to wykorzystują przy przewężeniach .... bo sobie myślą że TIR przed nimi będzie ich spowalniał a oni biedni osobóweczką potem będą musieli ją wyprzedzić....
No dla mnie to są kardynalne błędy logiczne i właśnie przez to powstaje korek .... ale żeby to zauważyć musielibyście stanąć sobie przy takim przewężeniu i sami zobaczyć .... a nie tylko przejechać sobie przez nie .... bo wtedy rzeczywiście można sie wkurzyć o to że jakiś TIR blokuje z przodu ale gdy zrozumiecie dlaczego to robią .... przestanie Was to irytować i też będziecie ich wspierać w wytępianiu cfaniaczków zza kierownicy osobówek....
NA ZACHODZIE samo wciskanie się na hama jest karcone na każdym kroku .... w IRL gdzie troche też km czy też mil zrobiłem jest tak wielka kultura na drodze że sam uczyłem się wielu rzeczy na nowo, bo w Polsce jest mimo wszystko zupełnie inne morale na drogach.

KYO ... weź też pod uwage czasami to ... że mimo iż na drodze jesteśmy równi .... to (przynajmniej takie jest moje zdanie) kierowcę TIRa można traktować ulgowo z dwóch powodów:
- to że oni są w tym momencie w robocie a nie na wakacjach (czy innej formie wolnego czasu)
- poprzez połykanie kolejnego tysiąca kilometrów widzą wiele przez co wzbogacają swoje coraz bogatsze doświadczenie

I naprawdę jestem skory uwierzyć, że jeżdżąc osobówką każdy z Was uważa że dobrze jeździ i co poniektórzy potrafią jechać 250km/h jeśc kanapke gadać przez telefon i oglądać film na dvd w tym samym czasie lub driftować na górskich serpentynach .... ale to są umiejętności a nie doświadczenie .... ot taka dygresja

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 08:49 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
http://www.totallycrap.com/videos/video ... affic_jam/

Oto do czego prowadzi blokowanie :D

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 10:03 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
RobertoBMW napisał(a):
Uwierzcie mi KYO i WAKA, że mimo iż w wielu kwestiach macie racje, to nie potraficie zrozumieć prostoty istnienia blokowania

Ale tu nie ma istoty blokowania.
Blkowanie nie ma żadnego ukrytego sensu, przesłania i nie ma co dorabiać do tego durnej ideologii.
To jest buractwo, chamskie łamanie prawa i narażanie innych użytkowników drogi na stratę czasu, mienia, zdrowia.

TomekB napisał(a):

http://www.totallycrap.co..._a_traffic_jam/

Oto do czego prowadzi blokowanie

A to już niezłe buractwo, pas serwisowy/pobocze nie jest od tego żeby po nim jechać tylko jest na nagłe przypadki, dla pieszych, karetek, policji, jak sie komuś auto zepsuje.

Kiedyś na trasie Toruńskiej koledze auto stanęło i pojechałem go ściągać - stanął oczywiście na takim pasie serwisowym, bo gdzie miał stanać, do kieszeni auto schować?
I jakiś buc trąbił, omijając korek pasem serwisowym, widząc że auto jest zepsute i ludzie stoją bo muszą.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 13:35 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Na filmiku jest Litwa więc nie ma co się dziwić. U ruskich jest jeszcze gorzej, znam opowieści TIRowca o tym jak potrafiki kilkanaście kilometów kolumną kilku tirów jechać autostradą pod prąd :wstyd:

A na TT jazda awaryjnym to norma. Najlepiej to widać jak ktoś się serio tam zatrzyma z powodu awarii albo jak Policja stoi i rozdaje mandaty. Dziwnym trafem wtedy o 18:00 da się Wisłę przejechać w kilka minut.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, 15:17 
Pierwsze kroki

Jeżeli chodzi o sytuacje tak jak wspomniał kolega powyżej jestem za blokowaniem takich ludzi!.Sam jezdziłem 5 lat ciężarówka w przesyłkach kurierskich w Warszawie i wiem jak to wygląda.Nie trawie pseudo cwaniaczków,którzy cisna się choćby na wspomnianej trasie toruńskiej prawym pasem który jest wyraznie wymalowany ciągłą linia co oznacza,że nie wolno jej przekraczac a oni nachalnie suną do przodu bo setki aut które stoja w korku to widocznie im sie nie śpieszy do domu.Nie toleruje takiego zachowania i sam w takich sytuacjach blokowałem ruch i nie uważam tego za coś złego.Pzdr 600.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, 20:39 
Pierwsze kroki

no jak pas nie jest do jazdy to nie jest i już i takich cwelów cwaniaków można blokować, ale nijak ma się to do blokowania prawidłowo jadących pasem do końca na zwężeniu.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, 02:04 
Pierwsze kroki

waka napisał(a):
ale nijak ma się to do blokowania prawidłowo jadących pasem do końca na zwężeniu.

Zgadzam się z Tobą.Śmieszą mnie tłumaczenia kierowców których pyta reporter"dlaczego tak robią"?Na co oni odpowiadają "bo wszyscy tak robią" :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 17:14 
Pierwsze kroki

wróciłem właśnie z wakacji(niemcy, austria i szwajcaria) piękne drogi i kultura na najwyższym poziomie, szczególnie w ch gdzie w mieście nikt nie przekracza prędkości.
niemiła niespodzianka spotkała mnie w czechcach- zwężenie i usilnie blokujący dwa pasy tir jeżdzący zygzakiem i spychający osobówki. jak widać debile nie tylką są w polsce

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, 20:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Odgrzeje temat. Dziś jechałem DTŚ w stronę Zabrza i na końcu jest zwężenie z 3 na 2 a potem z 2 na jeden pas i kończy się rondem. Sznur aut z 500 m stoi już na lewym pasie do zwężenia ja jadę prawym aż do zwężenia przepisową w tym miejscu 40 jako jedyny i nagle mi bałwan przed maska wyskakuje i mnie blikuje totalnie mnie spycha, ale ja jadę dalej i już na mm zatrzymaliśmy. Pokazuje mu żeby opuścił szybę i powydzieraliśmy się na siebie.
Moje pytanie jest takie: czy jakbym nie odpuścił i nie zjechał mu z drogi on by przerysował mi bok (zjeżdżając na mój pas), wezwalibyśmy policję, czyją winę orzekli by policjanci?

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, 20:52 

GP-T1000 napisał(a):
Moje pytanie jest takie: czy jakbym nie odpuścił i nie zjechał mu z drogi on by przerysował mi bok (zjeżdżając na mój pas), wezwalibyśmy policję, czyją winę orzekli by policjanci?

Jego,bo ty jechales przepisowo.Przeciez nie bylo zakazu jazdy twoim pasem

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, 20:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Jakby tylko nie było mi żal auta to bym burakowi pokazał.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, 20:56 
Zacna persona forum

Od ostatnich burzliwych debat zauwazylem ze coraz wiecej ludzi jezdzi na zamek. Powoli do przodu w koncu zaczynamy doganiac murzynow :ok:

Co do blokowania. Ostatnio smigam do kliniki z zona a tu nagle 6km od zjazdu z a4 korek. Za 30 min musze byc kilkanascie km dalej. Stoje mysle, patrze awaryjny wolny. No to dluga. Na cb slysze zeby mnie przyblokowac bo sie wypuszczam ale 2 slowa ze musze z zona do kliniki i tiry grzecznie mnie przepuszczaja. I nagle na awaryjny zjezdza mi dziadziunio inwalida w Fiacie Uno i blokuje przejazd. Wzialbym go po trawie ale byl row wiec siezko. Trabie, mrugam swiatlami itp dopiero jak na hama dojechalem do zderzaka i strzelilem kilka razy do odcinki + mily komentarz zza okna ode mnie i od kier tira ktory slyszal mnie na cb i dzidek zjechal.

Dobra rada dla wszystkich probujacych blokowac kogos smigajacego poboczem: kupcie CB wtedy bedziecie wiedziec ze to nie burak w BMW chce przykozaczyc tylko naprawde musi. Nie twierdze ze jak sunie sznur aut na awaryjny to jest ok czy jak ktos jedzie lewym i udaje ze nie widzi konczacego sie pasa jest ok, ale mi zdarza sie tego typu akcje odwalac tylko w wyjatkowych sytuacjach i wiekszosci ludzi tez.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 17:12 
Forumowicz

Temat bardzo ciekawy i bardzo aktualny

Filmy z takimi reportażami powinny być obowiązkowo puszczane na kursach prawa jazdy dla Tirowców i wszelkiego rodzaju kierowców "dostawczaków" i innych młotów uważających się za policję drogową i blokujących prawidłowo jadących kierowców, czy to lewym czy prawym pasem.

Niestety nieraz miałem okazję sunąć się za blokującym lewy pas Tirem na Zakopiance gdy była w remoncie, właśnie z czasów gdy powstał ten reportaż. Najgorsze jest to, że takim debilom nie przetłumaczysz, że robią źle, bo oni są w pełni przekonani, że uniemożliwiają jazdę tzw. "cwaniakom" i nawet złapani przez policję kłócą się, że robią dobrze ...

Kiedyś jechaliśmy z chłopakami w 5 osób na Zakopiance w stronę Myślenic, znak zwężenie z lewej, na prawym zaczyna się już sznur samochodów, nagle na wolny lewy wpieprza się debil-Tir i blokuje lewy pas, akurat byliśmy pierwsi za nim. Najpierw szły bluzgi w samochodzie, że jakiś pijany idiota jedzie, potem zaczęło się trąbienie - NIC ... debil dalej jedzie ostro lewym i to nie tak, że można płynie jechać np. na 1 biegu, tylko stoi, potem rusza wolno, 2 metry i znów stoi, w końcu wyszło z auta 3 kolesi i podchodzi do tego matoła, jeden otwiera mu drzwi i delikatnie sugeruje, że jak nie zjedzie na prawy pas to dostanie zaraz w mordę, bo ludziom się spieszy i nie mają ochoty oglądać dupy Tira, który stoi na środku drogi, koleś chyba wymiękł, bo zaczął normalnie jechać do końca pasa i ktoś go wpuścił na prawy ...

Dla takich powinny być kary 5000 zł to może by się nauczyli kultury jazdy ...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=393131#393131 :

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1