BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 21:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Lokalizacja przekaźnika ABS
PostNapisane: 9 października 2009, 00:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Mam pytanko gdzie znajdę przekaźnik ABS? Mam problem z niesprawnym układem ABS czujniki zostały sprawdzone są sprawne niestety nie mogę połączyć się z komputerem ABS w celu dokładnej diagnozy. Komunikat który wyskakuje sugeruje że albo jest uszkodzony komputer ABS albo nie ma z nim połączenia co by wskazywało że przekaźnik nie włącza modułu ABS. Więc gdzie w e-30 320i znajdę przekaźnik i komputer ABS?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Lokalizacja przekaźnika ABS
PostNapisane: 9 października 2009, 22:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
Marko84s napisał(a):
Mam pytanko gdzie znajdę przekaźnik ABS? Mam problem z niesprawnym układem ABS czujniki zostały sprawdzone są sprawne niestety nie mogę połączyć się z komputerem ABS w celu dokładnej diagnozy. Komunikat który wyskakuje sugeruje że albo jest uszkodzony komputer ABS albo nie ma z nim połączenia co by wskazywało że przekaźnik nie włącza modułu ABS. Więc gdzie w e-30 320i znajdę przekaźnik i komputer ABS?

jeżeli diadnozujesz softem z opisu to normalny objaw fejs/soft nie moze połaczyć się z sterownikiem i tak sie dziwie ze na wersji 6.5 to ruszyło

podłącz DIS'a, zalożę się ze odpowiedź będzie kompletnie inna

P.S. u mnie na fejsie od viakena do softu w wersji 6.5 zero odzewu, na 6.1.4, 4 moduły załapało z czego na dwóch przekłamywało diagnozę

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 23:07 
Forumowicz

No właśnie Carsoft 6,5 ma duże problemy z diagnozowaniem ABSu. DME łapie w każdym BMW jakie testowałem, a ABS w E30 wogóle nie łapie lepiej jest w E36 gdzie ABS już da się zdiagnozować tylko dwa auta mi nie weszły. Generalnie im młodsze auto tym większa szansa na pełną diagnozę.

Moje pytanie wynika stąd że byłem w trzech warsztatach gdzie mają sprzęt żeby spróbować się z nim połączyć niestety nigdzie nie dali rady i podejrzewają albo awarię komputera albo przekaźnika ale narazie nie zostawiałem auta żeby szukali awarii bo wolę sam naprawić :)
Tylko czy ktoś wie gdzie jest komputer i przekaźnik od tego ABSu.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 07:59 
Częsty bywalec

Marko84s napisał(a):
No właśnie Carsoft 6,5 ma duże problemy z diagnozowaniem ABSu. DME łapie w każdym BMW jakie testowałem, a ABS w E30 wogóle nie łapie lepiej jest w E36 gdzie ABS już da się zdiagnozować tylko dwa auta mi nie weszły. Generalnie im młodsze auto tym większa szansa na pełną diagnozę.

Moje pytanie wynika stąd że byłem w trzech warsztatach gdzie mają sprzęt żeby spróbować się z nim połączyć niestety nigdzie nie dali rady i podejrzewają albo awarię komputera albo przekaźnika ale narazie nie zostawiałem auta żeby szukali awarii bo wolę sam naprawić :)
Tylko czy ktoś wie gdzie jest komputer i przekaźnik od tego ABSu.

jezeli żaden z tych warsztatów nie miał DIS'a to ja obstawiam na problem komunikacyjny
(z moim e34 tak jak pisałem 6.5 nie pogadał 6.1.4 w bardzo znikomym stopniu w dodatku przekłamywało INPA łapała również tylko dwa moduły ZKE drugiego nie pamiętam, do silnika i reszty głównych modułów brakuje oficjalnych skryptów, DIS w 15 min diagnozę całego auta robi, dodatkowo wchodzac głębiej możesz doczytać ewentualne przyczyny problemu)

P.S. na KTS Bosch'a łapało tylko silnik

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 08:11 
Forumowicz

No to trzeba chyba poszukać warsztatu który dysponuje DISem żeby cokolwiek potwierdzić. Może ktoś wie gdzie w Warszawie jest taki serwis? krilan myślisz że warto jechać do ASO spróbować żeby tam go przeskanować?

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 08:33 
Częsty bywalec

Marko84s napisał(a):
krilan myślisz że warto jechać do ASO spróbować żeby tam go przeskanować

w żadnym wypadku, ja zanim uruchomiłem swojego DIS'a byłem w ASO w bydgoszczy skasowali mnie za 9h pracy GT1 (hardware do DIS) ponad 200 PLN, diagnozowanie całego auta w DIS to 15 min następne 15 jeżeli będą błedy i chcesz dowiedzieć się czegoś więcej

za 200 PLN masz ponad 50% fejsu do DIS'a a soft i instrukcje instalacji są dostępne, poczytaj tutaj

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=79752
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 7&t=108480

P.S. fejs mam od nerwus'a

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1