BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 10:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d problem z paleniem
PostNapisane: 9 października 2009, 17:08 
Pierwsze kroki

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem e46 320d 08.2003r. Niestety auto zaczęło mi ciężko palić po np. 2 dniowym postoju bądź zimnej nocy. Pierwsze skojarzenie pewnie akumulator do wymiany - miałem oryginalny. Kupiłem nowy i po tygodniu praktycznie sytuacja powtarza się. Autem jeżdżę codziennie minimum 16km w jedną stronę do pracy. Wiec dziennie robię ponad 30km czasami i 50km, to dystans wydaje mi się odpowiedni żeby akumulator doładować. Wydaje mi się że winny sytułacji jest padający rozrusznik, jak to można sprawdzić ?????

Jeśli będę musiał kupić drugi rozrusznik to jaki na allegro do e46 widziałem rozruszniki valeo, bosha i jakieś czarne ;/ czy wszystkie są ze sobą kompatybilne ??? czy muszę szukać takiego jakie mam w aucie ??? sprawdzałem na realoem i nowego rozrusznika już nie dostane w aso, warto kupować np. z allegro używaną sztukę czy da się go zregenerować ????

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 17:17 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego to że sporo jeżdzisz to jeszcze nie wszystko
sprawdż ładowanie oraz ewentualny pobór prądu na postoju,który może rozładowywać aku

Tytuł: re
PostNapisane: 9 października 2009, 18:30 
Pierwsze kroki

OK, jutro kupie miernik i sprawdzę pobór prądu i napięcie ładowania. Jest ktoś w stanie powiedzieć jakie powinny być prawidłowe dane pobór padu i nap. ładowania ????. Auto od strony elektryki jest seryjne, fabryczny alarm bmw, żadnych radi cb, ani zestawów do tel.kom. Jeśli to było by to do wymiany alternator czy jakaś regeneracja obecnego???

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 19:49 
Pierwsze kroki

Witam, tez mam problem z odpalaniem jednak to trwa już trzeci rok . Mam BMW E36 2,8 pewnego dnia poprostu nie odpaliła okazało się że w ciągu nocy akumulator został zupełnie rozładowany, więc wymienilam akumulator na nowy, było ok ale tylko przez około dziesięć miesięcy. Po tym okresie powtórka, rano wsiadam do auta a tu nic nawet nie zakręcił. Okazało się że znowu niewiadomo dlaczego akumulator został całkowicie wyładowany, więc kupiłam nowy i ponownie przez niecały rok wszystko grało. Po tym czasie ponownie to samo!!!!!!!!!!!!! Wtedy wymieniłam rozrusznik (okazalo się że był okropnie zasyfiały), wymieniłam też alternator i do tego nowy akumulator, oczywiście przez cały czas sprawdzany był pobór prądu i napięcie ładowania i cały czas było w tej sprawie ok. Pare dni temu problem powrócił. Co tak zżera prąd??????????

Tytuł: Re: re
PostNapisane: 9 października 2009, 22:42 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Petrick napisał(a):
OK, jutro kupie miernik i sprawdzę pobór prądu i napięcie ładowania. Jest ktoś w stanie powiedzieć jakie powinny być prawidłowe dane pobór padu i nap. ładowania ????. Auto od strony elektryki jest seryjne, fabryczny alarm bmw, żadnych radi cb, ani zestawów do tel.kom. Jeśli to było by to do wymiany alternator czy jakaś regeneracja obecnego???

napięcie ładowania powinno wynosić ponad 14V
natomiast pobór prądu nie powinien przekroczyć 1-3mA
w alternatorze najczęsciej ulega uszkodzeniu regulator napięcia

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 09:03 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320D
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

przeczytaj efekt koncowy co było przyczyna u mnie
a wymieniłem akumulator dwa razy alternator ,wyzuciłem alarm rozrusznik w naprawie był a tu taka głupota była

Tytuł: re
PostNapisane: 10 października 2009, 17:10 
Pierwsze kroki

mj_sup napisał(a):
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=41273&postdays=0&postorder=asc&start=0

przeczytaj efekt koncowy co było przyczyna u mnie
a wymieniłem akumulator dwa razy alternator ,wyzuciłem alarm rozrusznik w naprawie był a tu taka głupota była

Powiedz mi który styk przeczyściłeś ??? styk aku-karoseria mam w stanie nienagannym, nie mogę zlokalizować styku karoseria alternator.

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 05:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320D
juz ci odpowiadam na to pytanie
po prawej stronie w komoze silnika znajduje sie przewód łaczacy silnik z karoserią
przewód podłaczony jest z silnika do podłoznicya wiec mósisz sie zucic pod spod pojazdu

Tytuł: Re: [e46] 320d problem z paleniem
PostNapisane: 23 listopada 2010, 10:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d touring
Kod silnika: M47TU
Witam.

Mam problem z moim akumulatorem i odpalaniem.
Rano ciężko odpala, po 15 min ładowania prostownikiem odpala bez problemu. Na postoju pobiera mi około 1,6A.
Akumulator może być kilkuletni (posiadam samochód 1,5 roku), czy makasymalnie wyeksploatowany akumulator może się tak zachowywać, czy poprostu mam szukać tylko zwarcie/przebicia, które rozładowuje mi akumulator?

Pytam, bo nie jestem pewny czy kupić od razu nowy akumulator czy szukać w nadzieji, że pojeżdzę jeszcze na starym.

Pozdrawiam

PostNapisane: 26 listopada 2010, 10:28 
Pierwsze kroki

Powodem dużego poboru prądu na postoju może być popsuty jeż klimatyzacji.
Znajdziesz na forum gdzie on jest. Można to latwo sprawdzić odlaczając go i sprawdzając pobór prądu. ja tak mialem. Niewiedzialem o tym, aku padal aż po kilku dniach (można powiedzieć że mialem szczęście) padl calkiem ten jeż i wysiadl mi wentylator. znalazlem problem wymienilem jeża i aku pracuje jak nowy. Pozdrawiam.

PostNapisane: 2 grudnia 2010, 23:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
WITAM SERDECZNIE OD Jakiegoś czasu mam problem z akumulatorem jest nowy, mój problem zaczął się jak przyszły mrozy nie mogę odpalić auta i co jest najdziwniejsze w tym ze jadać słyszę jakiś dźwięk!!! Duża część ludzi określa go jako jeż w trakcie jazdy jest powtarzający się co jakiś czas brzęk i nawet w trakcie postoju jak juz auto zgaszę to też się powtarza PS czy to jest normalne? bardzo bym prosił o szybka odpowiedz co mam dalej robić i jak to sprawdzić który bezpiecznik wyciągnąć. Z góry dziękuje.

PostNapisane: 1 grudnia 2015, 21:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36/e46
Kod silnika: M43B16
Garaż: Było e36 touring, jest e46 touring
Witam, podpinam się pod temat ze swoim problemem ostatnio zostawiłem auto na ok 36 godz. na dworze przy temp. ok, 3C, przy próbie odpalenia nawet nie zakręcił, odpaliłem na kable, pojeździłem 3-4 dni a piątego dnia z rana podczas odpalania auto zakręciło z cztery razy i koniec znów kable w ruch, komp pokazuje ładowanie alternatora 13,9-14,1, akumulator przy wyłączonym silniku 11,9 , teraz kilka zjawisk, oświetlenie w kabinie zaczyna mocniej świecić 2 sekundy po uruchomieniu silnika, od czasu do czasu podczas jazdy samo podświetlenie licznika kilometrów i komp (nie prędkościomierz i obrotomierz) zaczyna świecić pełną jasnością choć podświetlenie mam ustawione na minimum, od pierwszego rozładowania akumulatora zaczęły podczas kręcenia rozrusznika zapalać mi się kontrolki abs dcs, gasną po uruchomieniu silnika(wcześniej to się nie zdarzało). Nie mam zbyt dużego doświadczenia z elektryką ale to mi nie wygląda na winę słabego akumulatora. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem?

PostNapisane: 2 grudnia 2015, 12:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520
Kod silnika: M47
Zapalające się kontrolki abs podczas kręcenia to oznaka słabego akumulatora. Albo aku jest na wykończeniu albo coś ci zżera prąd i rozładowuje aku. Zacząłbym od szukania przyczyn tej drugiej opcji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1