BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 lipca 2025, 12:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z automatem w 535iA
PostNapisane: 2 października 2009, 22:37 
Forumowicz

Moje BMW: 540iA, 535iA
Kupiłem kilka dni temu E39 535iA. Przy sprawdzaniu autka było wszystko ok, teraz zaczynają się jakieś dziwne problemy z automatem. Mój wyjazd spod domu jest troszeczkę pod górkę i jak autko jest zimne i przy wyjeździe dodam za dużo gazu to nim szarpie i tak jakby tracił moc, zmiany biegów są odczuwalne, czasem szapnie, przy prędkości od 72km/h do 82km/h autem troszkę telepie, mam nowiuteńkie felgi i opony więc to napewno nie jest tego wina, zawias sprawdzony, zbieżność idealna, ktoś mi powiedział że jak skrzynka się kończy to tak telpie autem, autko jakby z dnia na dzień było słabsze(może troszkę przesadziłem że z dnia na dzień ale mimo wszystko jest troszkę słabsze niż było przy kupnie) :zdziwko: kiedy stoję w miejscu i jestem w pozycji d i popuszczę hamulec to auto nie zawsze zacznie się samo toczyć a nawierzchnia nie jest pod górkę, niewiem czy to są jakieś moje wizje czy coś jest nie tak, na kompie nie wykazało żadnych błędów.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 22:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
już po tym staniu w miejscu na D widać, że coś nie gra. Lepiej jedź na komputerową diagnostyke skrzynki - im szybciej, tym lepiej. Wyglada na to, ze skrzynka ma problem z odbudowaniem cisnienia i to moze byc wina filtra i oleju ale to 50/50. Komp takie usterki wykazuje....

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 23:28 
Forumowicz

Byłem już na kompie i nic nie wykazało, ani jednego błędu :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2009, 13:32 
Forumowicz

Chciałbym też jak najszybciej wymienić olej w skrzyni, problem jest taki że podjechałem dzisiaj do serwisu BMW tutaj w Irlandii i normalnie ręce mi opadły, koleś niema pojęcia jaki olej trzeba wlać do tej skrzyni, poprosił mnie o numer telefonu i powiedział że potrzebuje czas do wtorku, środy i się dowie. Panowie jak samemu mogę sprawdzić jaki olej potrzebuję i jak mam go sobie samemu wymienić? :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2009, 13:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
czupur01 napisał(a):
Chciałbym też jak najszybciej wymienić olej w skrzyni, problem jest taki że podjechałem dzisiaj do serwisu BMW tutaj w Irlandii i normalnie ręce mi opadły, koleś niema pojęcia jaki olej trzeba wlać do tej skrzyni, poprosił mnie o numer telefonu i powiedział że potrzebuje czas do wtorku, środy i się dowie. Panowie jak samemu mogę sprawdzić jaki olej potrzebuję i jak mam go sobie samemu wymienić? :wstyd:

na skrzyni masz taką zielona nalepke z numerem i ten numer podaj w serwisie

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=519820#519820 mozna poczytać

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2009, 19:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 535i
Mialem podobny problem ze skrzynia i ......wystarczylo dolac oleju bo bylo za malo ( nie mam pojecia dlaczego), po tym zabiegu chodzi idealnie, nie czuc prawie wogole zmian biegow a dodam ze przed uzupelnieniem przy zabawie na parkingu czesto skrzynia przechodzila na tryb awaryjny i dzialal tylko bieg 4, oczywiscie warto bylo by zmienic olej i filtr, ale nie mialem na to czasu.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 07:30 
Zacna persona forum

Jak u mnie wymieniałem olej na misce olejowej ze skrzyni jest magnez żadnych opiłków nie było ale za z oleju wytracona była taka "maź" a olej smierdział jak kupa :hyhy: teraz po wymianie jest też ook :] wymiana koszt 550 zł całość :]

Tytuł: Re: Problem z automatem w 535iA
PostNapisane: 4 października 2009, 10:43 
Pierwsze kroki

czupur01 napisał(a):
Kupiłem kilka dni temu E39 535iA. Przy sprawdzaniu autka było wszystko ok, teraz zaczynają się jakieś dziwne problemy z automatem. Mój wyjazd spod domu jest troszeczkę pod górkę i jak autko jest zimne i przy wyjeździe dodam za dużo gazu to nim szarpie i tak jakby tracił moc, zmiany biegów są odczuwalne, czasem szapnie, przy prędkości od 72km/h do 82km/h autem troszkę telepie, mam nowiuteńkie felgi i opony więc to napewno nie jest tego wina, zawias sprawdzony, zbieżność idealna, ktoś mi powiedział że jak skrzynka się kończy to tak telpie autem, autko jakby z dnia na dzień było słabsze(może troszkę przesadziłem że z dnia na dzień ale mimo wszystko jest troszkę słabsze niż było przy kupnie) :zdziwko: kiedy stoję w miejscu i jestem w pozycji d i popuszczę hamulec to auto nie zawsze zacznie się samo toczyć a nawierzchnia nie jest pod górkę, niewiem czy to są jakieś moje wizje czy coś jest nie tak, na kompie nie wykazało żadnych błędów.
witam mam ten sam problem w e39 530 ia przy nagłym przyśpieszaniu szarpie nawet zakopci i ma spadek chwilowy mocy do momętu ujęcia gazu,po dodaniu wszystko wraca do normalności olej wymieniony i filtr orginał jak ktoś,coś wie niech da znać pozdr

Tytuł: problem z mocą lub automatem
PostNapisane: 4 października 2009, 10:48 
Pierwsze kroki

czupur01 napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 11:10 
Naczelny killer

Kolego nie sugeruj sie tym, ze jak na D puscisz hamulec to auto ci sie nie toczy. Na D tak naprawde nie wiesz z ktorego biegu ruszasz. Skrzynia ma rozne programy w zaleznosci od warunkow jazdy i adaptuje sie do twojego stylu jazdy. Moze byc tak ze na D ruszasz z 1, 2 lub 3. Wrzuc manualnie 1 i wtedy pusc hamulec. Jestem pewien, ze bedzie sie toczyc. Wrzuc 3 i pusc hamulec i zobacz co sie stanie.

Co do telepania przy 72-84 to nie ma nic wspolnego ze skrzynia. Zawias albo magiel. (raczej zawias)

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 00:07 
Forumowicz

Panowie znów dziwne cuda dzisiaj się wydarzyły związane chyba ze skrzynią :zdziwko: Kupiłem już olej do skrzyni, czekałem spokojnie aż serwis załatwi mi i ściągnie też uszczelkę i filtr do skrzyni... odebrałem dzisiaj wszystko i wracałem do domu, że serwis jest oddalony od miejsca mojego zamieszkania o 50km więc miałem małą trasę, w trakcie powrotu skrzynia zaczęła się dziwnie zachowywać, kiedy zacząłem wyprzedzać i dodałem gazu to nie było żadnej reakcji, zero redukcji, przyspieszenie jakbym jechał 70km/h na piątce i zaczął wyprzedzać bez redukcji :zdziwko: potem dojeżdzałem do skrzyżowania i w trakcie jak puściłem gaz i skrzynia zaczęła sobie redukować to czułem lekkie uderzenia w skrzyni i poszarpywanie. Po przejechaniu skrzyżowania zacząłem dodawać gazu i wtedy auto jakby przestało odpowiadać na gaz, zaczęło nim szarpać, zmieniać biegi i przyduszać tak jakbym na manualu hamował na biegu i udusił auto bo zapomniałęm wcisnąć sprzęgło. Co jest grane? Czy jest wogóle teraz sens wymieniać lej w tej skrzyni czy lepiej kupić używkę i zalać olej do nowej skrzynki?

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 07:53 
Forumowicz

tak na wszelki wypadek sprawdź jeszcze naciąg linki gazu, i na kompie czujnik położenia przepustnicy - może skrzynia dostaje złe informacje o tym, co robisz prawą nogą?

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 12:16 
Forumowicz

Auto było sprawdzane pod kompem, brak błędów... naciąg linki ok.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 14:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
czupur01 napisał(a):
Auto było sprawdzane pod kompem, brak błędów... naciąg linki ok.

Wymien olej...ja dzisiaj jade na dolewke...w ubiegla sobote zmienialem skrzynie biegow (mam 5hp18 z czarna tabliczka) przez 5 dni wszystko bylo oka, auto petarda chodzilo, skrzynia tez...od srody zaczelo sie kaszanic, z oporami ruszala po puszczeniu hamulca z D...dziwnie zbijala biegi, ogolnie cuda wianki...wiec albo po deszczach wtyczka nie styka dobrze, co jest prawdopodobne, albo malo oleju...ja bym wymienil olej...

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 17:47 
Pierwsze kroki

Wymiana oleju w Automacie jest troche skomplikowana. Nie wystarczy wlac olej pod korek i heja! Wiem bo mialem wymieniany olej z pare dni temu i siedzac w samochodzie na podnosniku zeby odpalic silnik i na D w odpowiednim momencie przelaczyc. Wiec jak ten anglik nie wiedzial jaki olej wlac to zapewne nie wiedzial jak to zrobic.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 09:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 535i
Ja mysle ze albo sie konczy skrzynia albo za malo oleju, ale raczej niestety to pierwsze. Najlepiej chyba sprawdzic poziom oleju i dolac jesli jest za malo a nie od razu wymieniac bo szkoda kasy. A jesli sie okaze ze oleju jest dosc to chyba tylko pozostaje uzywka i ten nowy olej, filtr i uszczelka do niej .

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 10:53 
Przyjaciel forum

Sprawdz stan oleju!!!Mialem bardzo podobne objawy...wczoraj uzupelnilem, stan i jest oka jak narazie. U mnie wylecialo przez peknieta uszczelke pod miska prawie 5 litrow oleju!!! :wstyd: :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 16:28 
Zacna persona forum

ile oleju masz ?. :]

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 17:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
pierwsze co sie robi przy defektach automatu to sie olej wymeinia a ne filozofuje o jego uszkodzeniach bo to bajanie teoretyczne wymien olej razem z filtrem uszczelka bo moze ona cieknie moze filtr zpachany itp itd wymień olej z filtrem i uszczelka potem pogadamy pewnie masz za malo oleju i skrzynia nie daje rady po tylu latach wiekszosc skrzyn juz cieknie niestety

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 18:12 
Przyjaciel forum

Zdzira 850I napisał(a):
pierwsze co sie robi przy defektach automatu to sie olej wymeinia a ne filozofuje o jego uszkodzeniach bo to bajanie teoretyczne wymien olej razem z filtrem uszczelka bo moze ona cieknie moze filtr zpachany itp itd wymień olej z filtrem i uszczelka potem pogadamy pewnie masz za malo oleju i skrzynia nie daje rady po tylu latach wiekszosc skrzyn juz cieknie niestety

Potwierdzam...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1