BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34]Diagnostyka/Przyciemniane szyby/Hamlulce-->mechanik
PostNapisane: 1 lutego 2007, 21:07 
Pierwsze kroki

Witam,

niedawno kupilem samochod BMW 525TDS [E34], pojechalem na stacje diagnostyczna i wyszlo szydlo z worka

1) Pierwszy problem to przyciemniane szyby, tyczy sie przednich bocznych, diagnostyk powiedzial ze mam zdjac folie pomimo tego ze mam przyciemnienie folia minimlanie (lekka 1)

Czy znacie jakies stacje diagnostyczne w Krakowie gdzie sie tego nie czepiaja, gdyz musze zrobic badanie techniczne aby zarejestrowac samochod?

2) W przedniej osi mam nierowna sile hamowania lewego do prawego kola (41%) Z hamulcem recznym na tylnej osi mam podobnie(64%) - zamieszczam zdjecie w ponizszym linku.

http://ajsunshine.fm.interia.pl/d.jpg

Czy znacie i polecacie jakiegos dobrego i taniego mechanika w Krakowie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2007, 21:11 
Zacna persona forum

Bez znajmosci i wtyczek na stacjach diagnostycznych raczej niedasz rady nic z tym zrobic :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2007, 00:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M54b25
Powiedz panu ze stacji diagnostycznej żeby puknął się w czółko, łaski ci nie robi że nie wstąpluje przeglądu,ja nigdy nie miałem z tym problemu i też mam szyby przyciemnione,musisz pojeżdzić po stacjach i spytać odrazu z mostu czy ci podbiją dowód a jak nie to rzuć dodatkowo 50zł i pójdzie,ale jak dla mnie to chore jest bo mam znajomych co też mają szybex przyciemnony i nawet nikt na diagnostycznej nie wspomni o tym.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 22:59 
Forumowicz

Moje BMW: juz piąte
mpower007: powaliles mnie na kolana tym co napisales. Idąc twoim tokiem rozumowania mozna wywnioskowac ze nawet szrot w ktorym hamuje sie "na flinstona" za dodatkowe 50 pln przejdzie przegląd... koszmar. No ale tu jest Polska wlasnie.
Na szczescie powiem ci ze nie jest to takie rozowe jak opisujesz.

Po pierwsze:
Stacja kontroli pojazdow ktora podbila dowod rejestracyjny w niesprawnym aucie powodujacym wypadek moze sie liczyc z daleko idacymi konsekwencjami - utrata uprawnien diagnosty to male miki...
Po drugie:
Nie zycze Ci zebys kiedys musial na wlasnej skorze doswiadczyc bliskiego spotkania 3 stopnia z takim "cfaniakiem" ktoremu udalo sie za dodatkowe 50 zl podbic auto a wyjezdzajac ze stacji rozwalil Ci np pol bagaznika.
Po trzecie:
Jak sie przeprowadza badania diagnostyczne kazdy przynajmniej raz w zyciu widzial (walki, olewactwo itp) A pozniej wku#@$%@#$% sie na drodze ze jedzie z naprzeciwka taki jeden z drugim i swieci wam po oczach bo panu na przegladzie nie chcialo sie ustawic swiatel.

Hamulce to rzecz swieta. Maj dzialac idealnie i koniec kropka.
Szybki to rzecz gustu. Pewno sam bym takie w swoim aucie zrobil gdybym nie wiedzial jak wyglada proba zbica tak uzbrojonej szyby i proby wyciagniecia kierowcy z plonącego auta....

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 23:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: 323ti
Kod silnika: m52b25
ja tez mialem kino z szybami ale zalatwilem mam czlowieka wsrod diagnostow a jak sie psy dowala to powiem ze taka kupilem od niemca .tyle/

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 23:05 
mpower007 napisał(a):
Powiedz panu ze stacji diagnostycznej żeby puknął się w czółko, łaski ci nie robi że nie wstąpluje przeglądu,ja nigdy nie miałem z tym problemu i też mam szyby przyciemnione,musisz pojeżdzić po stacjach i spytać odrazu z mostu czy ci podbiją dowód a jak nie to rzuć dodatkowo 50zł i pójdzie,ale jak dla mnie to chore jest bo mam znajomych co też mają szybex przyciemnony i nawet nikt na diagnostycznej nie wspomni o tym.

To zależy bo u mnie w E32 szyby są już fabrycznie lekko przyciemnione i jakbym chcial przyciemnic najjaśniejszą folią to juz by było niezgodne z prawem bo by była za mała przepuszczalność światła, i w E34 moze być podobnie, możliwe ze w E36 tego nie masz, dlatego nie masz problemu :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2007, 02:04 
Przyjaciel forum

007 napisał(a):
mpower007: powaliles mnie na kolana tym co napisales. Idąc twoim tokiem rozumowania mozna wywnioskowac ze nawet szrot w ktorym hamuje sie "na flinstona" za dodatkowe 50 pln przejdzie przegląd... koszmar. No ale tu jest Polska wlasnie.
Na szczescie powiem ci ze nie jest to takie rozowe jak opisujesz.

Po pierwsze:
Stacja kontroli pojazdow ktora podbila dowod rejestracyjny w niesprawnym aucie powodujacym wypadek moze sie liczyc z daleko idacymi konsekwencjami - utrata uprawnien diagnosty to male miki...
Po drugie:
Nie zycze Ci zebys kiedys musial na wlasnej skorze doswiadczyc bliskiego spotkania 3 stopnia z takim "cfaniakiem" ktoremu udalo sie za dodatkowe 50 zl podbic auto a wyjezdzajac ze stacji rozwalil Ci np pol bagaznika.
Po trzecie:
Jak sie przeprowadza badania diagnostyczne kazdy przynajmniej raz w zyciu widzial (walki, olewactwo itp) A pozniej wku#@$%@#$% sie na drodze ze jedzie z naprzeciwka taki jeden z drugim i swieci wam po oczach bo panu na przegladzie nie chcialo sie ustawic swiatel.

Hamulce to rzecz swieta. Maj dzialac idealnie i koniec kropka.
Szybki to rzecz gustu. Pewno sam bym takie w swoim aucie zrobil gdybym nie wiedzial jak wyglada proba zbica tak uzbrojonej szyby i proby wyciagniecia kierowcy z plonącego auta....

Po pierwsze nie chodzi mi o sprawy techniczne na przegądzie a o szyby dokładnie :zdziwko: czy coś nie tak napisałem w poprzednej odpowiedzi? Bo chyba każdy normalny człowiek jak robi przegląd to raczej chce wiedzieć co w nim piszczy to oczywiste,sam robiłem przegląd całkiem niedawno bo 28 grudnia i auto normalnie wjechało i przeszło bardzo dobrze cały przegląd,sam gośc był pod wrażeniem że niema do czego się przyczepić :hyhy: Dlatego konkretnie skupiłem się na szybach a nie na sprawach technicznych! U mnie w mieście ogólnie niema z tym problemu żeby nie wstęplowali przeglądu kiedy sie ma przyciemnione szyby w aucie! Owszem mówią panowie ze stacji że przednich szyb nie można mieć przyciemnionych ale cyrku nie robią!

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2007, 02:07 
Przyjaciel forum

DAREX napisał(a):
mpower007 napisał(a):

To zależy bo u mnie w E32 szyby są już fabrycznie lekko przyciemnione i jakbym chcial przyciemnic najjaśniejszą folią to juz by było niezgodne z prawem bo by była za mała przepuszczalność światła, i w E34 moze być podobnie, możliwe ze w E36 tego nie masz, dlatego nie masz problemu :ok:

Nie u mnie w E36 też mam szyby już oryginalnie sciemnone na "zielonkawo" i mam folie i ogólnie wszystko jest ok na przeglądach. :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2007, 15:54 
Jestem diagnostą i coś wam powiem.Na dore jak by się uparł każdy diagnosta nie podbije badania technicznego.W społeczeństwie panuje ogólne błędne złudzenie o homologacji na szyby ,błąd nie ma czegoś takiego. W polsce jest chyba pięc zakładów posiadających homologację instytutu szkła i ceramiki i zrobienie takich szyb do samochodu kosztowało by nie kiedy więcej od niektórych aut.Homologacja na folię do przyciemnienia nie istnieje,a w warsztatach robiących przyciemnienia dostajecie homologację na montaż nie na folię. Każda folia nie przechodzi testu na przepuszczalnoś światła w stacjach kontroli pojazdów. Więc na dobrą sprawę przyciemnienia są wbrew przepisom, ale z ludzmi trzeba życ!!!

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2007, 17:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: 323ti
Kod silnika: m52b25
z tymi szybami to jest absurd,bo to samo jest w okularach przeciwslonecznych .to czemu nie zabronia jazdy w nich.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2007, 13:04 
Zacna persona forum

adihash napisał(a):
z tymi szybami to jest absurd,bo to samo jest w okularach przeciwslonecznych .to czemu nie zabronia jazdy w nich.

bo jak słabo widzisz ,to okulary ściągniesz a szyby nie :super:

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2007, 14:02 
Forumowicz

mcgiver napisał(a):
adihash napisał(a):

bo jak słabo widzisz ,to okulary ściągniesz a szyby nie :super:

Można otworzyć :D

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2007, 20:39 
Uzależniony od forum :)

kiedyś dzwoniłem do Zielonej Góry bo tam właśnie robia piece i powiedzieli mi że jak szyby są seryjnie nibieskie czy zielonkawe to jak się przyciemni piecowo nawet jasniutko to juz sie nie będzie to w normie, powiedzieli mi też że aby było w normie to szyba musi byc seryjnie biała a efekt końcowy dośc mizerny koszt takiej operacji to 1000zł w M-B 124. nie ma czegoś takiego jak homologacja jak jest sciema zrobiona folia czasem nawet piece to padaka. osobiście zawsze przyciemniałem foliami która zawsze można zerwać (dość łatwo) i ponownie przykleic polecam ul. Osiową w Radomiu . znaja sie na szybach i dobre ceny maja. pozdro!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2007, 21:29 
Pierwsze kroki

adihash napisał(a):

Ten przepis wprowadzono dla wygody i bezpieczeństwa policji. Oni chcą widzieć czy w aucie jedzie człowiek z "Miasta" (wtedy nie zatrzymują, bo się boją :hyhy: )

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2007, 22:05 
adihash napisał(a):
ja tez mialem kino z szybami ale zalatwilem mam czlowieka wsrod diagnostow a jak sie psy dowala to powiem ze taka kupilem od niemca .tyle/

wszystko spoko ! tylko ze jak kupiles od niemca to piewsze co w polsce robisz to przegląd.

Jesli przeszlo z ciemnymi przeglad to juz jest wałek i diagnosta moze miec kredki.

Chyba ze powiesz ze masz w domu komplet bialych i na takich pojechales na przegląd , a pozniej przelozyles.

Ja tez tak bym zrobil. Jezdze juz 5 lat z ciemnymi oplem vectrą i narazie odpukac nie mialem problemow z policją . Na przegladzie mam czlowieka wiec spoko a policja mnie zatrzymala z 3 razy ale w tym czasie opuscilem na dól i sie nie zorientowali.

Robiłem tez czesto tak ze jak widzialem jakis patrol to opuszczałem zeby nie dawac im pretekstu do zatrzymania. najgorzej bylo zimą ale raz na jakis czas to mozna sie poswiecic na pare sekund i nacisnac dwa przyciski . Troszkę to głupie ale jak chcialem miec ciemne to musze cierpiec. Dodam ze mam robione w firmie tuningowej i mam ATEST.

Ale taki atest to i tak sobie moge wsadzic do kieszeni .

Na tył atest jest nie potrzebny a przednie i tak nie mogą byc ciemne wiec atest nie nic nie daje.

W BMW nie przyciemniam poniewaz moje drzwi nie byly rozbierane i szkoda mi rwac tych tapicerek , zeby pozniej jakies stuki miec z drzwi od urwanych zaczepow albo innych badziewi

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1