BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 16:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] filtr odmy w E46
PostNapisane: 10 października 2009, 17:55 
Pierwsze kroki

Złamał mi się plastik podczymujący filtr odmy "takie coś połokrągłe na długiej nóżce wsuwane do obudowy filtra" - dostanę gdzies coś takiego , a może wystarczy to skleić - nie wiem do czego to tak naprawde służy i jaki ma zadanie?
Stan

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: filtr odmy w E46
PostNapisane: 10 października 2009, 21:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
stanley napisał(a):
Złamał mi się plastik podczymujący filtr odmy "takie coś połokrągłe na długiej nóżce wsuwane do obudowy filtra" - dostanę gdzies coś takiego , a może wystarczy to skleić - nie wiem do czego to tak naprawde służy i jaki ma zadanie?
Stan

czy występuje jako część zamienna powinieneś znalęść tutaj http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/S ... se/engine/, najlepiej wpisz vin bo ja zrobiłem pewne założenia nie mając wszystkich danych

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 08:40 
Forumowicz

Moje BMW: 318d
Kod silnika: m47
Z tego co widze to to nie bedzie wystepowalo jakos osobna czesc/zamienna czy wymienna. Wchodzi to w sklad calej obudowy odmy :

Obrazek

Zobacz na forum, kto wymienia odme. Moze ktos bedzie wymienial cala i odstapi ci za symboliczna zlotowke ten element :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 17:42 
Pierwsze kroki

No właśnie zerkam na ten sam schemat
http://www.realoem.com/bm...312&hg=11&fg=15
i nie widze tego elementu.
A co wogóle on za zadanie spełnia ? wytrzyma sklejony ?

Stan

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 18:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52B28
Element występuje tylko z obudową filtra,ale śmiało możesz skleić.

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 20:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
:orany: no to się spóźniłeś 2 dni bo bym ci go odesłał za koszt przesyłki ale niestety wylądował w koszu....
sam wymieniałem niedawno odmę w swoim M47N i zamiast separatora który powinien tam docelowo być czyli nowszego typu (plastikowego) był tam umieszczony ten starszego typu (materiałowy)
na pocieszenie mogę ci powiedzieć, że gdy montujesz separator plastikowy to ten plasticzek podtrzymujący w kształcie ćwiartki koła nie jest już potrzebny.... a separator ten podobno pasuje zarówno do odmy w m47 i m47n (nie napisałeś jaki masz silnik) - ale nie wiem tego na 100% więc musiałbyś sam zgłębić temat by być pewnym
jeśli jest tak jak mówię to zawsze lepiej wydać 80zł na separator do odmy niż 170zł na komplet :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 22:12 
Pierwsze kroki

Mam M47N
jak o nie jest potrzebny ? to po co on tam ?:)
No i powiedzcie mi gdzie taki filtr dostane bo w sklepach moto i na necie nie widziałem .
a co do plastiku dalej nie wiem jaka jego rola .... wygląda na to że jakby filterek zsunął się ze swojego gniazda to zatrzyma się własnie na tym plastiku i tyle wiecej nie widze sensu .....no chyba po to żeby się złamać :)

Sprawdź może jeszcze kosza nie wyniosłeś ;)

stan

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 23:34 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: m47
Filtr dostaniesz w ASO, albo !_nie_reklamujemy_! tam też napewno będzie, a na Allegro dostaniesz sam filtr bez obudowy np. http://www.allegro.pl/item772030164_bmw ... oleju.html
Moim zdaniem ten plasticzek jest tam potrzebny. I tak jak kolega pisał wyżej, spokojnie możesz go skleić.

pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 10:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
kosz niestety opróżniony.... ;)

widzę, że się nie zrozumieliśmy więc może obrazkowo na przykładzie aukcji z allegro:

http://www.allegro.pl/item751535349_odm ... iesel.html
to jest zestaw odmy, który docelowo ma być w silniku m47 (ja nazwałem go starszego typu), i tak jak pisałem do niedawna sam go posiadałem (choć mam m47n) - jak widzisz zestaw ten składa się z obudowy, uszczelek, filtra materiałowego oraz właśnie tego plasticzku podtrzymującego filtr

http://www.allegro.pl/item743676091_odm ... iesel.html
to jest zestaw odmy, który z racji tego że oboje mamy m47n powinniśmy posiadać - jak widać na fotce zestaw składa się z obudowy, uszczelek oraz plastkikowego separatora. nie ma tu tego plastiku podtrzymującego, bo nie jest on potrzebny (ba nawet nie wejdzie i dlatego w moim przypadku wylądował w koszu)

a w sprzedaży dostępny jest sam ten separator plastikowy, który kosztuje zdaje się coś ok. 80zł

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1