BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 23:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z temperaturą i?? no właśnie???
PostNapisane: 15 października 2009, 06:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Witajcie koledzy. To mój pierwszy dieselek i pierwsze bmw. I teraz mam taki problem. . Powoli łapie mi temperaturę. Do pracy mam około 13km. Przejade 9-10 i wskaźnik od temperatury podniesie się na pierwszą kreskę zaraz za niebieskim polem a dopiero później jak przejade te 3km miastem to łapie 90st. i już wtedy jest niby spoko. Ale czy one takmają że łapią tak długo temperaturę??

Ostatnio edytowano 8 czerwca 2010, 16:44 przez onkel1161, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 07:27 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
onkel1161 napisał(a):
Niby łapie ale zaraz tak jakby się zamulił i obroty spadają. I normalnie rusza....

Pewnie nie wyłączyłeś kontroli trakcji, ona tak właśnie działa. Jeżeli wyłączyłeś to nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 08:31 
Pierwsze kroki

Co z tą temperaturą??Tak musi być??

Ostatnio edytowano 8 czerwca 2010, 16:42 przez onkel1161, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 09:00 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: m47
Co do pierwszego problemu to podejrzewam że masz do wymiany termostat agr. W tym temacie jest o tym wszystko: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=34606
Ja miałem tak samo,nagrzewał się chyba z 15 km.. po wymianie nagrzewa mi się do 90st po przejechaniu 6 km:)

Co do drugiego problemu: czy wyłączyłeś kontrole trakcji przyciskiem ASC? znajduje się on pod schowkiem w panelu środkowym. Jak jest wyłączona to pali się żółty trójkącik pomiędzy obrotomierzem a predkościomierzem. I tylko wtedy zarzucisz dupeczką :D

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 09:02 
Pierwsze kroki

z tego co móisz to może być problem termostatu. Tak jakby cały czas przepuszczał i długo sie grzeje.
a powiedz mi na trasie jak jedziesz jakąs dłużsża chwile temperatura idelanie stoi w miejscu?? czy lekko spada??

A co do mulenia to na 99% kontrola trakcji:)

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 10:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Było e46,e36 compact
Kod silnika: Było M47N, M43TUB19
Jeśli masz DSC (bo nie wiem jak to jest przy ASC) to przytrzymaj przycisk dłużej wtedy zapali się kontrolka trakcji na środku liczników i po prawej stronie symbol hamulca ręcznego na zółto- jak świecą obie to powinna ładnie chodzić bokiem na śliskim.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 12:24 
Pierwsze kroki

gaw_kom napisał(a):
z tego co móisz to może być problem termostatu. Tak jakby cały czas przepuszczał i długo sie grzeje.
a powiedz mi na trasie jak jedziesz jakąs dłużsża chwile temperatura idelanie stoi w miejscu?? czy lekko spada??

No właśnie nie. Jak złapie już to 90st. to tak stoi czy to trasa czy miasto.

Ostatnio edytowano 8 czerwca 2010, 16:42 przez onkel1161, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 16:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: przeróżnie
no to zrob test, odpal auto, poczekaj chwile i zobacz ktore weże sa cieple. Na dole powinny byc zimne jesli termostat ma zamkniety obieg.
Problem z termostatem niekoniecznie musi objawiac sie spadkiem temperatury samochodu na trasie. Wczesniej nie miales problemow z ta temperatura?

Co do strzalu ze sprzegla to jesli masz PRAWIDLOWO zdezaktywowany ASC/DSC to moze byc jeszcze kwestia opon i nawierzchni do strzelania z 3500. Chociaz w dieslu to juz prawie max mozliwosci silnika i nie powinno byc problemow zadnych. Ktory masz rok auta? ASC czy DSC?

PS. Mam nadzieje ze nie szalejesz z obrotami jak auto masz zimne?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 18:19 
Forumowicz

Naciskając DSC wyłaczasz kontrole tylko do pewnego stopnia ( zapali sie tylko trójkącik żółty) jak chcesz wyłączyć całkowicie to przytrzymaj ten przycisk DSC tak z 5 sek. ( wtedy zapali sie kontrolka od hamulcy na pomarańczowo) i szalejesz.... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 18:20 
Forumowicz

Naciskając DSC wyłaczasz kontrole tylko do pewnego stopnia ( zapali sie tylko trójkącik żółty) jak chcesz wyłączyć całkowicie to przytrzymaj ten przycisk DSC tak z 5 sek. ( wtedy zapali sie kontrolka od hamulcy na pomarańczowo) i szalejesz.... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 22:48 
Pierwsze kroki

mimo wszystko ja bym obstawiał termostat jako pierwszy
kolega dobrze radzi
sprawdź czy węże na dole sa zimne zanim sie otworzy termostat

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1