BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 08:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] centralny zamek nie dziala, dziwne:(
PostNapisane: 14 października 2009, 23:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Witam,
Jestem tutaj swiezy, o centralnym zamku szukalem i czytalem ale albo nie potrafie szukac albo takiego przypadku nikt tu nie opisal.

Sprawa wyglada nastepujaco:

Zamek nie ma sterowania z pilota ktore chcialbym kiedys zrobic najpierw jednak chcialbym sie uporac z aktualnym problemem:
1. Oświetlenie wnetrza szaleje potrafi zapalac sie i gasnac podczas jazdy... lub nie reagowac na otwarcie drzwi czy zamkniecie lub odpalenie silnika.
2. Zamek reaguje tylko na drzwi kierowcy tzn zamyka i po chwili odbija... a czasem zamyka tylko drzwi kierowcy inne sie nie ruszaja nawet na chwile, przekrecajac w drzwiach pasazera zamykaja sie tylko one.
3. Klapa bagaznika tez zaskakuje na chwile i odbija.

Sprawdzilem kable idace do klapy bagaznika byly troche przetarte ale tylko zeszla z nich izolacja (z jednego) zalozylem wiec na niego taka opaske z izolacji i obkleilem tasma bo przerwane nie byly, zmian zadnych to nie wprowadzilo w dzialaniu a dokladniej nie dzialaniu zamka.
Czasem jak mu cos odwali nagle zaczyna dzialac i tak ostatnio dzialal bez zarzutu przez jakies 3 dni. problem wystepuje juz od ponad miesiaca. Auto jest garazowane a okres owych 3 dni kiedy nagle cudownie zamek zaczal dzialac po to zeby teraz znowu przestal byl bardzo deszczowy wiec tak sobie mysle, ze woda racej przyczyna nie dzialania nie jest bo w deszczowe dni dzialal akurat no i garaz jest pozadny, suchy i cieply i ma dobry wyciag auto jest zawsze suche po nocy, po 3 dobach postoju w garazu tez bez zmian wiec ta wode bym raczej wyrzucil o ktorej w ktoryms temacie czytalem.

Prosze o pomoc i wskazowki;) Jednoczesnie zaznaczam, ze jestem dosc swiezy w temacie centralnego zamka i np. "koncowki w drzwiach" nie za wiele mi mowia;) wiec prosilbym o troche dokladniejsze tlumaczenie moze byc lopatologiczne;)

P.S auto nie ma elektrycznych szyb i jest z 1994 roku, alarmu tez nie posiada ;)

Z gory dziekuje i pozdrawiam
Tomek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 07:51 
Częsty bywalec

nie końcówki w drzwiach tylko krańcówki, :P Czyli takie 'cypelki' które włączają oświetlenie. Ja na Twoim miejscu sprawdzałbym po kolei wszystkie siłowniki w drzwiach, i wiązkę idącą do nich. A jak zamykasz przez klapę to zamyka drzwi czy nie?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 13:40 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316i
Kod silnika: M43
podepne sie do tematu. mam problem z centrala klapy tylnej (sedan). kiedy otwieram z pilota otwieraja sie tylko drzwi, a klapa nie. jak kupilem auto (jakis miech temu) wszystko gralo. dodatkowo powiem ze jak zamykam klape z klucza wtedy zamyka sie ona i wszystkie drzwi. nie wiem co jest grane. czy to jakis kabelek cy cuś?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 14:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
hoset napisał(a):
Prosze o pomoc i wskazowki;) Jednoczesnie zaznaczam, ze jestem dosc swiezy w temacie centralnego zamka i np. "koncowki w drzwiach" nie za wiele mi mowia;) wiec prosilbym o troche dokladniejsze tlumaczenie moze byc lopatologiczne;)

Obrazek Obrazek

Element nr 3 jest odpowiedzialny za "jaja" ze światłem, znajduje się on w okolicy drzwi, na słupkach oraz w bagażniku, jeśli nie ma alarmu to pod maską nie powinno go być.

Centralny odbija bo prawdopodobnie "widzi", że któreś drzwi się nie zamknęły. Wymienił bym wszystkie krańcówki w aucie na początek.
Drugą opcja może być padający siłownik, który analogicznie do wcześniejszego przypadku powoduje ogłupienie centralki. Na pierwszy ogień przyciski, i tak musisz je wymienić i tak. Jako że nie jest to majątek wymienił bym wszystkie ;)

Zaglądałeś do centralki jak wyglądają ścieżki i wszystkie "nóżki" na płytce?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 15:11 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335D
Kod silnika: M57D30N2
Garaż: Było:
E90 330d
E46 330i
E36 318i
E36 323i
E36 318i
cider 1984 sprawdz wiazke kabli ktora idzie do klapy bagaznika tutaj przy zawiasie, bardzo czesto przerywaja sie tam kable i dzieja sie cuda

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 21:01 
Pierwsze kroki

a gdzie takie krancowki najlepiej najszybciej kupic mozna? moze ktos z was juz kupowal?

druga sprawa gdzie znajde centralke?

no i trzecia jak sprawdzic czy dany silownik jest sprawny?

z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za niewiedze jak wspomnialem dopiero sie ucze;)

na allegro znalazlem cos takiego
http://allegro.pl/item753332617_bmw_e36 ... tanio.html

Ostatnio edytowano 15 października 2009, 21:12 przez hoset, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 21:05 
Forumowicz

Mnie tez denerwuje centralny;/ Gdy otwieram z pilota zamki sie otwieraja i zamykaja.Musze zamknac i otworzyc i sie dopiero otwieraja;/ A mam ostatnio gdy jak otwieram to mi od pasazera nie otwiera(czasami lapie i wszystkie sie otwieraja WTF?) Mozliwe ze silownik do wymiany albo jakies kable poprzecierane?Z gory dzieki za odp :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 21:17 
Pierwsze kroki

zapomnialem dodac ze mam taki problem ze w klapie bagaznika nie moge przekrecic klucza wiec tego nie wiem czy zamykajac przez klape by bylo dobrze klucz wchodzi ale sie nie przekreca bylo tak od poczatku gdy mam ten samochod.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1