BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 17:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Co myślicie o tyc amortyzatorach ????
PostNapisane: 19 października 2009, 10:19 
Forumowicz

http://www.allegro.pl/item758915137_amo ... we_gh.html

Ostatnio edytowano 19 października 2009, 11:00 przez funBmw, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 10:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
kupuj dobre są do starego auta nie warto drogich ładować a na tych ze 2 lata pośmigasz

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 10:33 
Forumowicz

mam ogromne wątpliwości już raz bawiłem się z jakimś kiepskim zamiennikiem meyle germany (chodzi o łożysko przód wyszło mi to bokiem) a tu jaka kolosalna różnica w cenie miedzy tymi a np blistein

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 10:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
Cena sugeruje ze albo to podroba podroby i nic nie warte .. albo to sa oryginaly nowe wyskiej jakosci ktore wypadły z TIR-a.

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 10:49 
Uzależniony od forum :)

Bez sensu, jak już to dorzuć pare zł i kup chociaż meyle. Słabe amorki z przodu tgo włączanie się absu na małych nierównościach. W najfajniejszym przypadku depniesz w heble na tarce przed skrzyżowaniem i polecisz szczęśliwie pod nadjeżdżające auto bo ABS + dupne amorki = brak hamowania :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 10:54 
Forumowicz

abs niestety mi i tak nie działa i wiele umysłów się już poddało co z nim jest :( z meyle już po dziękuję gdyż jak pisałem wyżej , komplet meyle kosztuje 420 a blisteina 500 to już lepiej dołożyć

Ostatnio edytowano 19 października 2009, 10:56 przez funBmw, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 10:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
W życiu bym nie zaryzykował pakowania takiego "szajsu" do auta.

Dorzuć parę zł i kup przynajmniej AL-KO, jeśli nie chcesz wydawać na Bilsteiny, KYB, czy Monroe.

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 11:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Kupiłem amorki tej firmy w zeszłym roku, dałem wtedy 150zł za sztukę, od tamtej pory zrobiłem 45000km i jestem zadowolony!! Dwóch znajomych też zakupiło amorki tej firmy i żaden nie narzeka. Za taką cenę to są rewelacyjne !!

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 11:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
i właśnie mają najwięcej do powiedzenia osoby które nigdy takich nie kupili

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 11:16 
Forumowicz

DanyU napisał(a):
Kupiłem amorki tej firmy w zeszłym roku, dałem wtedy 150zł za sztukę, od tamtej pory zrobiłem 45000km i jestem zadowolony!! Dwóch znajomych też zakupiło amorki tej firmy i żaden nie narzeka. Za taką cenę to są rewelacyjne !!

a kolego jesteś w stanie powiedzieć jaka skuteczność tych amorków masz na tę chwilę

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 11:27 
Przyjaciel forum

funBmw napisał(a):
a kolego jesteś w stanie powiedzieć jaka skuteczność tych amorków masz na tę chwilę
w tej chwili nie, ale po niecałym roku od założenia (około 25000km) robiłem przegląd i wyszła skuteczność 58 % i 57% (nie pamiętam które dane dla której strony). Z tego co wiem nowe mają około 70% skuteczności (każde)

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 11:32 
Forumowicz

a z montażem nie było problemu wszystko pasowało ok . Rocznie robię maks 15 000 więc chyba teoretycznie rzecz biorąc wystarczą mi na 4 lata

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 11:35 
Przyjaciel forum

Problem był z odkręceniem śrub żeby wyjąć amorek :P

Pierwszy raz wymieniałem amorki z pomocą kolegów, i lewy (dziewiczy) wymienialiśmy 2h a prawy jak już wiedzieliśmy co i jak 0,5h ;)

Wszystko pasowało jak należy, zero problemów ze spasowaniem, ale ja kupiłem te droższe amorki: http://www.allegro.pl/item776087437_amo ... we_gh.html

funBmw napisał(a):
Rocznie robię maks 15 000 więc chyba teoretycznie rzecz biorąc wystarczą mi na 4 lata
wszystko zależy od tego jak jeździsz i po jakich drogach..

Znalazłem coś takiego:

www.mototechnika.republika.pl napisał(a):
Statyczny nacisk opony na podłoże jest to nacisk jaki wywiera opona na płytę najazdową przed rozpoczęciem badania. Minimalny nacisk dynamiczny na podłoże mierzony jest w trakcie badania. Im jest on mniejszy tym koło gorzej przylega do jezdni w warunkach rzeczywistej eksploatacji.
Wymuszenie w tej metodzie ma częstotliwość początkową 25 Hz i skok 6 mm. Urządzenie pomiarowe podaje wyliczoną już wartość wskaźnika Eusama w [%]. I tak gdy wynosi on:
0 - 20% - mamy niedostateczną skuteczność tłumienia. Amortyzator do wymiany.
21 - 40% - mamy średnią skuteczność tłumienia
41 - 60% - mamy dobrą skuteczność tłumienia
powyżej 60% - mamy bardzo dobrą skuteczność tłumienia.

Wartość wskaźnika nigdy nie osiąga wartości zbliżonych do 100% gdyż oznaczało by to zamocowanie w pojeździe elementu sztywnego zamiast amortyzatora. W praktyce wartości zbliżone do 80% oznaczają amortyzatory nowe. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że występują tutaj wyjątki, np. amortyzatory tylnej osi nowego Daewoo Matiz mają WE = ok. 30%. Czyżby oznaczało to, że fabrycznie nowe elementy zawieszenia nie spełniają wymagań i nadają się już praktycznie do wymiany? Nic bardziej mylnego. We wszystkich małych samochodach osobowych z przednim napędem wynik będzie podobny. Dlatego wymienione wyżej kryteria są obniżane w stosunku do tylnej osi tych pojazdów. Różnica pomiędzy wskaźnikami Eusama dla prawego i lewego koła tej samej osi nie może przekraczać 20%.

Ostatnio edytowano 19 października 2009, 11:41 przez DanyU, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 11:39 
Forumowicz

aż takim talentem nie jestem żeby samemu wymieniać więc dojdą mi koszty wymiany ale zmieszałem się jak wódka z colą z tym wyborem czy GH czy blistein

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 11:43 
Przyjaciel forum

funBmw napisał(a):
czy GH czy blistein
jak weźmiesz blisteiny to za rok pogadamy i porównamy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 12:03 
Forumowicz

Moje aktualne mają około 30 % więc chyba zaryzykuję i kupię GH i tak na pewno będą lepsze od aktualnych

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 14:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
Amortyzatory chińskich producentów może i spełniają wymagania odnośnie tłumienia, ale np. znane są przypadki kiedy dolne mocowanie odpada po bardzo krótkim czasie, mają bardzo słabą jakość montażu, spawów i blach.

Bardzo często też zdarza się, że uszczelki nie wytrzymują i olej wycieka nagle, co jest o wiele bardziej niebezpieczne od powolnego wycieku.

Martwi mnie trochę to, że takie części montujecie w autach, strach jeździć po drogach, bo później auto z takimi częściami niespodziewania wjedzie Ci na czołówkę w łuku, albo wypadnie z drogi w najmniej oczekiwanym momencie.

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 15:16 
Forumowicz

GH są chińskie ????

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 15:19 
Przyjaciel forum

PAMO napisał(a):
Amortyzatory chińskich producentów
a gdzie jest napisane że GH są chińskie ??

www.gh-parts.eu napisał(a):
..Wszystkie czesci produkowane w najlepszych europejskich fabrykach i markowane jako GH trafiaja bezposrednio do dystrybutora lokalnego w danym kraju. Dzieki takiemu pominienciu posrednikow cena jaka musi zaplacic klient koncowy jest nawet do 70% nizsza. ...
..Wszystkie produkty GH posiadaja certyfikaty jakosciowe ISO 9001:2000, ISO TS 16949, a takze wyrozniajacy niemiecki certyfikat TUV. Kupujac produkty GH gwarantujesz sobie komfort i bezpieczenstwo jazdy na wiele lat.

Produkty GH objete sa dwuletnia gwarancja bez limitu przebiegu.

PAMO napisał(a):
Bardzo często też zdarza się, że uszczelki nie wytrzymują i olej wycieka nagle, co jest o wiele bardziej niebezpieczne od powolnego wycieku
możliwe, ale ja na GH obecnie przejechałem około 45000km, kumpel passatem kombi prawie 90000 i nie ma śladu olej.. Tak więc myślę że nie są złe.

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 15:34 
Uzależniony od forum :)

Ja kupiłem GH do E34 do tyłu. Po 3 dniach pojechałem na przegląd... różnica w tłumieniu 5%... po 3 miesiacach jeden ciekł. Wyrzucona kasa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1