BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 21:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Cytuj:
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1.

A czy ty nie chcesz udzielić ? Chcesz ale nie pamiętasz za to cię ukarać nie mogą. Czy na komisji śledczej jak Miller odpowiadał "nie pamiętam" to od razu mu ktoś wypisywał mandacik albo paragrafem straszył ? Nie bałdzo.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 22:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 coupe/E30
Kod silnika: M52B28/M60B40
Bobby_Valentino napisał(a):
A czy ty nie chcesz udzielić ? Chcesz ale nie pamiętasz za to cię ukarać nie mogą.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
No w sumie to bardzo chcę ale przypomnieć sobie nie mogę.

Ale w sumie dlaczego miałbym nie powiedzieć kto kierował? Przecież to był Rychu z Radomia. Tylko z imienia go znam :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 01:40 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Kazzik, wszytsko jest w tym wątku na pierwszych dwóch stronach.
Byl niedawno i inny wątek.

Kto glupi ten placi, i tyle.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 07:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
gmsmetallica napisał(a):
tak sie zastanawiam jak zamaskowac naklejke na szybie zeby sie nie zucalo w oczy(np w miescie), nie jakies magiczne plyny itp tylk cos materialnego ze jak zachce mi sie legalnie jechac to moge to usunac,

i prosze nie pisac ze to nie legalne, ze tak nie wolno bo ameryki ten ktos nie odkryje

Znam prosty sposob... nie naklejac na szybe. Naklejka w schowku, od 1,5roku nikt sie nie przyczepil. W poprzednim samochodzie przy jednej kontroli bylo pytanie o naklejke, pokazalem ze mam i nikt nie robil problemow. Pozatym zawsze mozna sie tlumaczyc wymiana szyby itp, a w ostatecznosci nakleic podczas kontroli.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 08:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
naklejka do schowka,rejestracja na siedzenie i gonitwa :07:

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 17:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 coupe/E30
Kod silnika: M52B28/M60B40
Alhazar napisał(a):
naklejka do schowka,rejestracja na siedzenie i gonitwa :07:

Tylko, że jazda bez rejestracji też kosztuje...

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 19:09 
Częsty bywalec

mnie złapali za brak rejestracji jak goniłem do Katowic. Policjant zapytał się dlaczego nie mam blachy,to pokazałem mu że w bagażniku mam resztki z tej plastikowej ramki ponieważ ktoś mi przed chwilą wyrwał i na najbliższej stacji kupię :12: dostałem pouczenie i gonitwa dalej. Jeden jest że pouczy a drugi będzie szukał pretekstu "bo ja jestem władza" hehe :22:

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 19:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
Alhazar, dokladnie a zwlaszcza kierowcow bmw, ja mialem kontrole za brak zarowki (przepalona) a tablica prawie lezala za oknem na tylniej polce (po stluczce) i obylo sie bez problemow, takze to loteria na kogo sie trafi

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 19:33 
Częsty bywalec

to jest podstawowa zasada. Mieszkam wśród policjantów min. z drogówki więc wiem że jeden jest normalny a drugi jest własną rolą przejęty :/ najlepiej jest jak się trafi na starego policjanta,taki czasami potrafi zrozumieć i dla niego ważniejsze jest złapanie kogoś na promilach niż bez przykręconej blachy. Gorzej jak się trafi na młodego. A co do fotoradarów to niech zaczną drogi budować a nie złom stawiać na drodze,z czego większa połowa jest zniszczona lub pusta ale czasami i tak się trafi "aktywny". Na wszystko jest obejście,jednak związane jest z tym ryzyko. Osobiście wolę mieć blachę na siedzeniu i jakoś się wytłumaczyć niż biegać na komendę i wywalać kasę.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 20:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
http://www.sfora.pl/Zlapal-cie-fotorada ... atu-a12852

Cytuj:
Ruchy tego kosza mogły wpływać na właściwość odczytu - tłumaczy.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł: Re: zdjęcie z fotoradaru
PostNapisane: 10 lipca 2010, 23:47 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Mam nadzieje że ten tekst wyjaśni sprawe raz na zawsze,
Koniec z płaceniem za nic.

Fotoradary: nieczytelne zdjęcie wyklucza mandat

Policja i straż miejska nie mogą nakładać mandatów za niewskazanie sprawcy wykroczenia uwidocznionego na nieczytelnym zdjęciu z fotoradaru. Nałożone na tej podstawie grzywny mogą zostać uchylone przez sąd.

To był dziwaczny układ. Policjant pokazywał właścicielowi zamazane zdjęcie z fotoradaru i pytał: kto to? Kierowca mówił, że nie wie. Policjant wlepiał mu mandat bez punktów karnych. Teoretycznie wszyscy byli zadowoleni. Władza dostawała 500 zł, a kierowca miał czyste konto.

Okazuje się, że nie wszyscy. Adriana W. z Kościerzyny odwołała się od decyzji straży miejskiej do sądu rejonowego. Zarzuciła funkcjonariuszom, że nie może zostać ukarana tylko za to, że nie wiedziała, kto prowadzi jej samochód. Z auta korzystał jej mąż i pracownik firmy. Po rozpoznaniu sprawy sąd uchylił mandat.

– Nie można w takim przypadku mówić o odpowiedzialności właściciela pojazdu za wykroczenie drogowe – uzasadnia swoje postanowienie sędzia Krystyna Szulc z sądu w Kościerzynie.

W ocenie sądu prowadziłoby to do niedopuszczalnego samoobwinienia i naruszenia wszelkich uprawnień procesowych służących samoobronie. Podobne orzeczenia zapadły w sądach rejonowych w Zamościu i Tczewie. Sędziowie zarzucili funkcjonariuszom, że nie tylko ukarali kierowców za czyn, który nie jest wykroczeniem, lecz także nie mieli do tego podstawy prawnej.

Policja się broni. Komisarz Adam Jasiński z Komendy Głównej Policji twierdzi, że właściciel samochodu powinien pamiętać, komu go powierza. Powinien też wskazać kierującego na żądanie policji. Powinien, ale sąd nie widzi w tym podstawy do ukarania.

Właściciele samochodów nie będą już odpowiadać za wykroczenia popełnione ich samochodem. Każdy, kto otrzymał mandat w ostatnim czasie, może złożyć odwołanie do sądu w ciągu 7 dni. Najprawdopodobniej sąd go uchyli, a policja lub straż miejska zwróci pieniądze.

Jak odwołać się od mandatu

Właściciele samochodów, którzy zostaną wezwani przez policję, by wskazali osobę, która prowadziła ich samochód na niewyraźnym zdjęciu z fotoradaru, nie powinni być karani za niepodanie danych kierowcy. Stosowana przez funkcjonariuszy podstawa prawna do nakładania takich mandatów jest kwestionowana przez coraz więcej sądów.

Wątpliwa podstawa

Sąd Rejonowy w Kościerzynie uznał, że nie można mówić o odpowiedzialności za wykroczenie z powodu nieudzielenia informacji o sobie samym. Gdy właściciel pojazdu nie jest w stanie wskazać sprawcy wykroczenia, obowiązek ten przechodzi na policję i straż miejską.

– Funkcjonariusze karzą mandatami kierowców na podstawie przepisu, który w rzeczywistości dotyczy nabycia lub zbycia pojazdu i nie ma nic wspólnego z przekraczaniem prędkości na drodze. Uprawnionym do jego stosowania jest starosta, a nie policja. Obecna praktyka to zawłaszczenie przez organy ścigania wyrwanych z kontekstu uprawnień – mówi Tadeusz Pepliński, prezes zarządu Stowarzyszenia Bezprawiu i Korupcji STOP ze Starogradu Gdańskiego i były wiceprzewodniczący Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Związku Miast Polskich.

Próby pociągnięcia do odpowiedzialności właścicieli pojazdów za wykroczenia osób kierujących ich samochodami ma w Polsce dość długą tradycję. – Jest to prawdziwa zmora firm dysponujących flotą samochodów służbowych oraz salonów samochodowych, użyczających samochody do jazd próbnych – mówi dr Hanna Gajewska-Kraczkowska, counsel w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka.

Policja i straż miejska jest przekonana, że ma prawo wystawiać mandaty tym, którzy nie potrafią podać tożsamości osoby, której niegdyś powierzyli swoje auto.

– Na podstawie art. 78 pkt 4 prawa o ruchu drogowym, właściciel lub posiadacz pojazdu musi wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie. Z kolei art. 97 kodeksu wykroczeń pozwala na nałożenie grzywny na osobę, która wykracza przeciwko takim przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych – tłumaczy komisarz Adam Jasiński z Komendy Głównej Policji.

W ocenie dr Hanny Gajewskejwiej-Kraczkowskiej pomiędzy wiedzą o personaliach kierowcy, a odpowiedzialnością za naruszenie zasad bezpieczeństwa w ruchu drogowym nie ma jednak żadnego związku.

– Cała ta konstrukcja jest oczywiście błędna – dodaje.
Kierowcy wygrywają w sądach

Kierowcy, którzy jeszcze do niedawna przyjmowali ze spuszczoną głową mandaty z powodu nieczytelności zdjęć zrobionych przez przydrożne aparaty, postanowili walczyć o swoje prawa na drodze sądowej. Sądy po kolei przyznają im rację i uchylają nałożone mandaty.

W jednej ze spraw Sąd Rejonowy w Kościerzynie (postanowienie z 14 grudnia 2009 r., sygn. II Ko. 417/09) orzekł, że nie można w tym wypadku mówić o powstaniu odpowiedzialności wykroczeniowej.

Podobne orzeczenie wydał ostatnio także Sąd Rejonowy w Zamościu. Umorzył on postępowanie, uznając, że niewskazanie osoby, której powierzono pojazd, choć co do zasady pozostaje w sprzeczności z art. 78 ust. 4 prawa o ruchu drogowym, to nie wyczerpuje znamion wykroczenia określonego w art. 97 kodeksu wykroczeń. Nie dotyczy bowiem bezpieczeństwa lub porządku ruchu na drogach publicznych (sygn. akt VII W 223/09). W obronie niesłusznie ukaranego właściciela pojazdu stanął także 12 lutego 2010 r. Sąd Rejonowy w Tczewie (sygn. akt II W 1021/09). Uniewinnił on Tadeusza G. od zarzutu przekroczenia prędkości z wniosku Straży Gminnej w Gniewie. Sąd uznał, że tożsamość sprawcy wykroczenia nie może budzić jakichkolwiek wątpliwości.

Odwołanie od mandatu

Osoby, które zostały ukarane za niewskazanie kierującego ich samochodem, mogą wnieść odwołanie do sądu rejonowego na obszarze właściwości którego została nałożona grzywna. W odwołaniu skarżący musi wnieść o uchylenie mandatu, wnosząc, że ich czyn nie jest wykroczeniem, które nie dotyczy bezpieczeństwa lub porządku na drogach publicznych. Odwołanie należy wnieść w ciągu siedmiu dni od daty podpisania mandatu.

Poniżej tekst odwołania do Straży, z wyjaśnieniem dla niekumatych funkcjonariuszy:

"W związku z pismem ......... jakie od Państwa otrzymałem oświadczam, że nie pamiętam kto mógł prowadzić pojazd marki Skoda o nr rej. blablabla w dniu blablabla. Informuje również, że znam i respektuje art. 74 ust. 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym i w żaden sposób się od niego nie uchylam, jednakże ustawodawca nie narzuca na mnie obowiązku prowadzenia dokumentacji zawierającej dane dotyczące osób którym powierzam pojazd, a pamięć jest zawodna. Naturalnie nie popieram łamania przepisów ruchu drogowego dlatego zaraz po dosłaniu mi przez Państwa fotografii z wyraźną twarzą kierującego, postaram się zidentyfikować osobę, która popełniła wykroczenie.

Odnosząc się również do przekazanej przez Państwa informacji, że niedopełnienie obowiązku wynikającej z art. 74 ust. 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym, STANOWI wykroczenie z art. 97 Kodeksu wykroczeń, jest w mojej opinii dużą nadinterpretacją z Państwa strony, a w pewnych okolicznościach może być również odebrane wręcz jako zastraszanie. Informuję również, że jeśli na tej podstawie będą chcieli mnie Państwo niesłusznie ukarać mandatem karnym, będę swoich praw dochodził w sądzie."

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 13 lipca 2010, 09:14 
Forumowicz

moja historia zakończyła się tak;zadzwonilem do nich iustaliłem ,że zapłacę im symbolicznie 100,nie 400 jak chcą.chyba że chcą to niech uruchamiają swoje procedury egzekucyjne.zapłaciłem 100 żeby mieć spokój,a kwota też nie duża dla mnie.poszli na ugodę.nie musiałem jeżdzić po sądach,choć pewnie odbyłoby się to pewnie zaocznie. a tak naprawdę jeśli ktoś mial czy ma podobny przypadek,to naprawdę nie trzeba płacić,i najlepiej nie reagować na pisma z ich strony i czekać do końca,

PostNapisane: 13 lipca 2010, 09:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
dzisiaj nad ranem jak pedzilem do katowic to 2 razy blysnelo..... :/
a tak sie pilnowalem :zdegustowany:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1