BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 08:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] ciekawe zjawisko w mojej e36 ????
PostNapisane: 20 października 2009, 19:35 
Pierwsze kroki

witam po zmianie na tylnej osi opon na zimowe 195 na 60 z 205 na 60 zaczely sie dziac jakies shizy a dodam ze na przodzie narazie zostaly jeszcze letnie 205 na 60 ... podczas jazdy aby wyjechalem z serwisu zaczela mi migac kontrola trakcji i nie daje mi sie rozpedzic bo przychamowuje i wyskoczyla czerwona kontrolka mowiaca o zurzytych klockach chamulcowych co to ma do tych opon zimowych aby zmienilem i wyjechalem z serwisy zaczely sie dziac takie cuda ?????

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 20:26 
Pierwsze kroki

:dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: :dontgetit: moze ktos sie orientuje co jest nie tak ?????????????????

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 20:31 
to normalne zjawisko jak masz innej wielkosci kola z przodu i z tylu ,czyjniki abs zczytuja inna ilosc obrotow kol przednich w stosunku do tylnych i komputer mysli ze lecisz w poslizgu i prubuje korygowac, wylacz asc powiniens moc normalnie jezdzic a nastepnie kola tej samej wielkosci zaloz i bedzie wszystko dzialac.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 21:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Ale rozmiar koła chyba został taki sam więc ogolnie średnica się nie zmieniła całego koła,jedynie szerokość opony.Czy to też ma znaczenie?Chyba że kolega też zmienił rozmiar felgi,wtedy wszystko jest jasne.Ps.Pytam bo jestem ciekawy tej sprawy :luka:

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 21:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
195 na 60 z 205 na 60
Wysokość opon:
195/60 tj 60% z 195 - 11,7 cm
205/60 tj 60% z 205 - 12,3 cm

Średnica nie jest taka sama :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 21:40 
Pierwsze kroki

jurexxx ma racje 60 to jest % z szerokosci opony wiec 205 niz 195 zawsze bedzie wysza ale zgadzalo by sie wszystko tylko jak kupilem ten pedziwiatr z przodu byly opony 195 na 65 a tyl byl 205 na 60 i bylo wszystko dobrze zalozylem wszystkie takie same letnie a teraZ narazie 2 zimowe na tyl innej szerokosci niz przod i juz jest parodia z autem chyba ze jak byly wczesniej jak go kupilem 205 na 60 tyl a przod 195 na 65 to 195 wyrownywalo roznice ze byly wysze o 5 czyli 65 a tyl 60 i szerokosc i na to samo wychodzilo bo byly wesze ale procentowo doruwnywaly tylnym oponom

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 01:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
Ja w ubiegłym sezonie zimowym mialem taki zestaw: przod letnie 225/45/16 tył zimowe 185/50/15 i wszystko bylo ok. Moze cos ci uszkodzili z kablami od abs i klocków? Jedz do tego serwisu i niech sprawdza bo to ich obowiazek.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 06:13 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
opona oponie nie rowna. A przez kontrole trakcji pewnie przyspieszylo zjadanie klockow

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 12:17 
bmwcompact19 napisał(a):
tylko jak kupilem ten pedziwiatr z przodu byly opony 195 na 65 a tyl byl 205 na 60

przy tej konfiguracji przeciz wysokosc bedzie doslownie taka sama, w zwiazku z tym ze tyl byl szerszy to automatycznie wyzszy. np tak jak 225/45/17 ma ta sama wyokosc jak 245/40/17.

zaloz takie same kola a problem minie :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 17:02 
Pierwsze kroki

no wlasnie ale czemu tez po zmianie tych opon odrazu mi wyskoczyla kontrolka informujaca padniete klocki ma to cos do tego ze jak sa zuzyte klocki i widnieje kontrolka informujaca o tym to kontrola trakcji nie pozwala sie tak jakby rozpedzic autku bo jest nie sprawne ???????

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 19:16 
bmwcompact19 napisał(a):
no wlasnie ale czemu tez po zmianie tych opon odrazu mi wyskoczyla kontrolka informujaca padniete klocki ma to cos do tego ze jak sa zuzyte klocki i widnieje kontrolka informujaca o tym to kontrola trakcji nie pozwala sie tak jakby rozpedzic autku bo jest nie sprawne ???????

moze to po prostu zbieg ololicznosci. ewentualnie przerwali kabel choc w to nie wierze. lub komp tak glupieje ze takie rzeczy sie dzieja.

kolega mial to samo w e36 co ty i przez rok jezdzil z wylaczona asc zamiast zmienic opony.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1