BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 08:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] Chłodnica klimatyzacji
PostNapisane: 5 lutego 2007, 23:07 
Pierwsze kroki

Witam!

Mam problem z klimatyzacją - gdzieś uciekł cały czynnik. Oglądałem na tyle na ile można na "świeżym powietrzu" wszystkie przewody no i chłodnice. Wycieku (tłustej plamy) nigdzie nie widać, ale układ jest totalnie pusty co wskazuje na dużą dziure.
Na moje oko najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie chłodnicy klimatyzacji.
Pytanie do osób które już podobny temat przerabiały - jak sie do niej dostać????

Wydaje mi sie ze bez zdjęcia przedniego zderzaka wiele tam sie nie da zwojować. Prawda to? czy może jest jakiś magiczny sposób wyciągniecia chłodnicy klimy?
Druga sprawa gdzie szukać śrub montujacych przedni zderzak, jak sie do niego dobrać.

Jezeli usterka sie potwierdzi - wymienie chłodnice klimy we własnym zakresie i dopiero pojade na nabicie układu. Jest coś na co musze zwracać uwage? Oczywiscie wszystkie uszczelki + skraplacz kupie nowe oryginalne, trzeba to składać na jakąś paste czy wystarczy tak na sucho?
Zastanawiam sie czy nie przesmarować gumowych oringów smarem silikonowym - przynajmniej teoretycznie powinno to zapewnić lepszą szczelnosć, a uszczelnieniom dłuższe życie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2007, 23:22 
Zacna persona forum

Powiem tak sam nie kombinuj! Pojedż na serwis klimatyzacji i tam ci wszystko zrobią. Szczelność się sprawdza wpuszczając takki specjalny czynnik który pokazuje gdzie jest wyciek. Samemu cięzko to zobaczyć bo to od razu paruje.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2007, 04:18 
Pierwsze kroki

ha widzisz, ale ja chce to zrobić sam. Moja bunia (e34) ma już rocznikowo 12 lat i jest wręcz w kolekcjonerskim stanie.
Przy okazji wymiany skraplacza chce dokładnie ją umyć w tych zakamarkach które normalnie dostępne nie są, a po zdjęciu chłodnicy bedzie można sie do nich dobrać.
Takie połączenie przyjemnego z pożytecznym ;D (dodam ze do tego działania zainspirowała mnie pewna szóstka z tego forum :hyhy: ) Trzeba dbać o swojego young timera ;)
Licze na pomoc kogoś kto coś podobnego przerabiał w swoim samochodzie, jakiś manual jak zdemontować przedni zderzak byłby bardzo przydatny, jak nie....no cóż jakoś sobie poradze ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 17:26 
Witam kolego mamten sam problem z chłodnica :kwasny: ddduuuzzzza dziura jest ponoć jeszcze nie zaczęłem tematu ale moge Ci podpowiedzieć jak ściągnąć zderzak mianowicie masz w zderzaku takie czarne hokeje plastiki z przodu musisz je ściągnąć są na taki zatrzaski i pod nimi są dwie śruby na strone odkrącisz je a sam zderzak sie wysuwa pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1