BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 19:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 01:23 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325 Coupe
Kod silnika: M50TU25
co dalej z tą stłuczką???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 12:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
dzisiaj doszedl mail z wycena :

Cytuj:
WYPOSAśENIE STANDARDOWE (1995.06-1996.08)

L.p. Nazwa elementu wyposaŜenia
1 ABS - system zapobiegający blokowaniu koł
2 Antena radiowa.
3 Immobilizer
4 Katalizator
5 *Klimatyzacja automatyczna
6 Kolumna kierownicy regulowana
7 Lusterka zewnętrzne regulowane elektrycznie
8 Obrotomierz
9 Poduszki powietrzne kierowcy i pasażera
10 +Szyby przednie regulowane elektr.
11 Światła z regul. kąta pochylenia elektr
12 *Tapicerka skorzano-tekstylna z fotelami przednimi sportowymi
13 Tarcze koł alum. 7Jx15 opony 205/60
14 Wspomaganie układu kierowniczego
15 Zagłowki siedzeń tylnych 2 szt.
16 Zamek centralny

w standardzie klima, fotele sportowe w polskorze ?

Cytuj:
WYPOSAŻENIE DODATKOWE
L.p. Nazwa elementu wyposazenia Wartość
1 Dach regulowany elektrycznie 100
2 Światła p/mgielne przednie 22
3 +Tarcze kół alum. 8Jx17 opony 225/45 149
4 Zderzaki i listwy ochronne w kolorze nadwozia 25

Cytuj:
WAR T OŚĆ BAZOWA BRUTTO (172 mies.) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 000 PLN
KOREKTA ZA WYPOSAśENIE DODATKOWE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 296 PLN
KOREKTA ZA PIERWSZĄ REJESTRACJĘ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 225 PLN
KOREKTY RÓśNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . - 748 PLN
Stan utrzymania i dbałość o pojazd -2,0 - 230
Import prywatny -4,5 - 518

Wartość rynkowa brutto wyŜej zidentyfikowanego pojazdu, określona na dzień 30 września 2009 roku
wynosi:
10800 PLN

Cytuj:
CZĘŚCI DO NAPRAWY
L.p. Nazwa elementu Lewy/Prawy
1 Nadwozie lakierowane
1 Drzwi boczne P
2WyposaŜenie nadwozia
2 Przewody i zawór klimatyzacji
CZĘŚCI DO WYMIANY
L.p. Nazwa elementu Lewy/Prawy
1 Nadwozie lakierowane
1 Pokrywa przednia
2 Błotnik przedni P
3 Wzmocnienie czołowe kpl.
2WyposaŜenie nadwozia
4 Zderzak przedni kpl.
5 Reflektor kpl. P
6 Lampa kierunkowskazu przedniego P
7 Światła p/mgielne przednie P
8 Krata wlotu powietrza kpl.

cdn.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 12:10 
Pierwsze kroki

Cytuj:
KOSZT NAPRAWY NETTO
UREALNIONY / ASO
Stawka mech. / blacharska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50,00 PLN/rbg / 105,00 PLN/rbg
Stawka lakiernicza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50,00 PLN/rbg / 120,00 PLN/rbg
Urealnienie (zmniejszenie) cen części . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70,0 / % 0,0 %
Urealnienie (zmniejszenie) cen zamienników . . . . . . . . . . . . . . . 0,0 % / 0,0 %

Części plus normalia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 204,32 PLN / 7 347,75 PLN
Robocizna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 015,00 PLN / 2 278,50 PLN
Materiały lakiernicze i inne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 237,54 PLN / 1 237,54 PLN
RAZEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 456,87 PLN / 10 863,79 PLN

Cytuj:
WYLICZENIE WARTOŚĆ POJAZDU W STANIE USZKODZONYM
Metoda urealnionego kosztu naprawy
Wartość pojazdu nieuszkodzonego przy załoŜonym wieku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 800 PLN
Urealniony koszt naprawy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 457 PLN 6 343 PLN
Metoda zredukowanego kosztu naprawy
Wartość pojazdu nieuszkodzonego przy załoŜonym wieku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 800 PLN
Pełny koszt naprawy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 254 PLN
Współczynnik redukcji kosztu części . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,30
Współczynnik redukcji pozostałych składników naprawy . . . . . . . . . . . . . . . . 0,65
Wstępnie zredukowany koszt naprawy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 477 PLN
Współczynnik zredukowanego kosztu naprawy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1,13
Zredukowany koszt naprawy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 176 PLN 4 624 PLN
Metoda stopnia uszkodzenia
Stopień uszkodzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,0301 10 475 PLN
Współczynnik stopnia uszkodzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,89 9 322 PLN
Współczynnik uszkodzeń ukrytych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,97 9 043 PLN
Współczynnik zbywalności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,18 1 628 PLN

Cytuj:
PODSUMOWANIE

Wartość pojazdu uszkodzonego określona: Metodą urealnionego kosztu naprawy. . . 6 343 PLN
WARTOŚĆ RYNKOWA BRUTTO PO ZAOKRĄGLENIU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 800 PLN
Zaokrąglona wartość pojazdu uszkodzonego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 300 PLN
RóŜnica wartości pojazdu przed i po szkodzie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 500 PLN
Współczynnik kosztu naprawy wzg. wartości rynkowej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1,23

wrzocilem tak na szybko wieczorem postaram sie to lepiej poukladac i poprawic bledy znakowe

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 13:31 
Forumowicz

Przysłali Ci to w takiej formie??????? czy sam zrobiłeś z tego wycinanki :)
Nie przysłali Ci tego w formie wydruku z Info-Eksperta i Audatexu? Bo nie widzę tego co mnie najbardziej interesuje.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 22:11 
Pierwsze kroki

mi przyslali w PDFie to co widac pomijajac moje dane i dane auta

tutaj jest link do PDFa ktorego mi przyslali (wyciolem tylko moje dane)
http://www.sobekkk.yoyo.pl/wycena_naprawy.pdf

Jak czegos niema to piszcie to rano zadzwonie niech dosylaja !

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 22:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
to rozumiem jakbyś brak kasę wg kosztorysu i sam naprawiał, a jakbyś naprawiał bezgotówkowo?

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 09:37 
Pierwsze kroki

Nie wiem o co ci dokladnie chodzi.
Ja chce kase wziac do reki, i wyjsc na tym jakos do przodu.
Nieche bezgotowkowo bo to ma sens jak wstawiasz do ASO i robia nowych orginalnych czesciach ale nie w 14 aucie ktore idealem nie jest.

Edit

Koszt naprawy wg ASO to 10 863,79 PLN czyli 13 253,82 PLN
Koszt UREALNIONY to 4 456,87 PLN czyli 5 437,38 PLN

Mozna wziac wyplate z kosty urealnionego? 1000 zł wiecej.

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 11:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
sobekkk napisał(a):
jak wstawiasz do ASO i robia nowych orginalnych czesciach

Byś się zdziwił :]

sobekkk napisał(a):
Mozna wziac wyplate z kosty urealnionego? 1000 zł wiecej.

Tego właśnie nie wiem - bo zrobili Ci urealniony, który jest 50% wartości i wg ASO, który jest całkowity (czyli bierz Pan wrak i spier..).
Możesz zażądać chyba od ubezpieczalni żeby Ci znalazła firmę, która kupi ten samochód za tyle co wyliczyli, ale podejrzewam, że nie chcesz się z nią rozstawać tylko naprawić.

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 22:09 
Pierwsze kroki

moge zazadac zeby znalezli firme ktora mi dokladnie taka kwote wyplacic a jak nie znajda to musza zanizyc wartosc wraku wyplacic wieksze odszkodowanie i znalezc firme ktora tyle zaoferuje...
ale za 6300 to sie to chyba niebylo by problemu to sprzedac , ale wole to zrobic.

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 22:19 
Forumowicz

Z tym urealnionym kosztem naprawy rozchodzi się o to żeby zwiększyć wartość pozostałości. W zależności od podanych wartości Info-Ekspert sam wybiera metodę według, której ustalana jest wartość pojazdu uszkodzonego.

Najpierw liczą po kosztach ASO żeby doprowadzić do szkody całkowitej, a później liczą sobie urealniony koszt naprawy, żeby na jego podstawie wyliczyć szkodę. Dochodzi do absurdu, bo podstawą wyliczenia szkody całkowitej są koszty naprawy, które stanowią np. 30% wartości pojazdu, a powinny przekraczać 100% wartości pojazdu. Gdyby nie wprowadzać tego urealnionego kosztu to kowty by były pewnie te same, albo podobne ..... ale w odwrotnej kolejności :)

A to urealnienie to polega na tym, że zaniżają stawkę za rbg, amortyzacja w Twoim przypadku -70% itp itd

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 23:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
no, ale przyznali szkodę całkowitą to jakie ma teraz wyjście?
Albo dostanie "wrak" + te 4 tys albo...? Jakie jest drugie wyjście?

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2009, 22:02 
Pierwsze kroki

PinBack napisał(a):
no, ale przyznali szkodę całkowitą to jakie ma teraz wyjście?
Albo dostanie "wrak" + te 4 tys albo...? Jakie jest drugie wyjście?

albo napisze pismo i musza znalezc firme ktora odkupi za cene ktora podalu TU jesli nie znajda tu musza zanizyc cene wraku do wartosci ktora mi ktos zaoferuje i wyplacic wieksze odszkodowanie
ale ta opcja mnie nie interesuje

Tytuł: Re: E36 delikatna stluczka a naprawa 6 tys. WTF?
PostNapisane: 1 września 2010, 23:54 
Pierwsze kroki

Witam, i z gory przepraszam za odgrzanie kotleta. Na swoje usprawiedliwienie dodam, mimo ze jako uzytkownik autka innej marki zarejestrowalem sie nie dawno, to forum czytuje regularnie od dluzszego czasu :)

Przechodzac do konkretow: w Lipcu mialem stluczke, na swiatlach koles jadacy z naprzeciwka skrecal w lewo i wymusil na mnie pierwszenstwo. Mandat 500 zl, jego wina. Cale zdarzenie mialo miejsce jakies 200 km od mojego domu.

W tej chwili jestem w podobnej sytuacji co kolega sobekkk - po miesiacu dostalem wreszcie wycene... Oczywiscie szkoda calkowita. Wartosc auta wyliczono na 11600 zl, wartosc wraku na 3670 zl. Za koszt naprawy przyjeto 7930zl, i tyle jest do wyplaty (wartosc wraku wyznaczono metoda urealnionego kosztu naprawy, czyli od wartosci auta przed szkoda odjeto wartosc naprawy).

Kwota naprawy jest wg mnie na maxa zanizona: TU przyjelo stawke 60zl/rbg (lakierowanie, blacharka, mechanika) i bezprawne 61% zmniejszenie ceny czesci. Oczywiscie czesci w moim aucie byly oryginalne, nienaprawiane (jedynie maska byla lakierowana), wiec nie ma podstaw do zastosowania amortyzacji - z wyjatkiem czesci eksploatacyjnych. Ciekawe, gdzie mozna naprawic autko za 60zl/rbg, nie mowiac juz o zakupie czesci z 61% rabatem. :wsciekly:

Jednak to jeszcze nic, gdyz cena naprawy nie uwzglednia podatku VAT - kwota 7930zl jest wyszczegolniona jako kwota netto. Przy wyznaczaniu ceny wraku od wartosci samochodu brutto odjeto wartosc naprawy netto (zanizona), co wplynelo na podwyzszenie ceny wraku. Dodam, ze samochod nie jest zarejestrowany na firme, a na osobe fizyczna, wiec wg mnie koszty naprawy powinny zostac powiekszone o VAT (Sad Najwyzszy orzekl, ze jezeli poszkodowany nie jest platnikiem VAT, kwota odszkodowania powinna byc kwota brutto).

Co ciekawe, przy wycenie kosztow naprawy w ASO (dzieki ktorej udalo im sie zakwalifikowac szkode jako calkowita) uwzglednili VAT. Wyraznie widac to w rozliczeniu (wartosc netto 15977,19, pelny koszt naprawy 19492, czyli 15977,19 * 1,22).

Mam zamiar niezgodzic sie z otrzymana od TU wycena i zazadac doliczenia VATU do urealnionego kosztu naprawy oraz wskazania podmiotu, ktory kupi ode mnie wrak za kwote, na ktora TU wyceni pozostalosci samochodu po odwolaniu. Licze, ze uda sie obnizyc wartosc wraku do 2533zl (niestety na tyle wycenili go metoda stopnia uszkodzenia, i pewnie skwapliwie z tej wyceny skorzystaja, jezeli uznaja moje odwolanie).

Zastanawiam sie tez nad wycena samochodu i naprawy przez rzeczoznawce, jednak pewnie tez wyjdzie calkowita :(. Ewentualnie moglbym wniesc o zwrot kosztow parkingu, badz holowania do mojego miejsca zamieszkania (200km). Nie wiem czy TU wogole uzna takie roszczenia - auto stoi u rodziny pod domem, i zostalo tam zholowane z miejsca zdarzenia, odleglosc kolo 20km. Czy holowanie auta przez 200km nie bedzie sprzeczne z obowiazkiem minimalizacji szkody? I jak udokumentowac oplate za postoj na prywatnej posesji - spisac umowe, na ktorej bedzie wyszczegolniona odpowiednia kwota? Oczywiscie o pierwszym holowaniu nie informowalem TU (jedynie ogledziny przez rzeczoznawce byly w miejscu aktualnego postoju auta).

Jak sadzicie, jakie mam szanse na wyciagniecie dodatkowej kasy z TU? Czy rzeczywiscie TU w metodzie urealnionego kosztu naprawy powinno uzyc wartosci brutto naprawy? No i zostaje sprawa holowania oraz parkingu - odpowiednie faktury da sie zalatwic :cwaniak: Bylbym tez wdzieczny za wycene samochodu w systemie Info-Ekspert, jezeli ktos posiada do niego dostep.

Wycena szkody, ktora dostalem od TU:
http://agent01.nazwa.pl/alfa_kolizja/wycena1.jpg
http://agent01.nazwa.pl/alfa_kolizja/wycena2.jpg
http://agent01.nazwa.pl/alfa_kolizja/wycena3.jpg
http://agent01.nazwa.pl/alfa_kolizja/wycena4.jpg

Auto po zdarzeniu:
http://agent01.nazwa.pl/alfa_kolizja/DSC02178BN.JPG
http://agent01.nazwa.pl/alfa_kolizja/DSC02179.JPG
http://agent01.nazwa.pl/alfa_kolizja/DSC02180.JPG
http://agent01.nazwa.pl/alfa_kolizja/DSC02182.JPG

Na koniec chcialbym podac linki do paru stron, ktore pomogly mi bardzo w zrozumieniu jak dziala cala ubezpieczeniowa machina:
http://www.a4-klub.pl/smf/ubezpieczenia ... 893.0.html
viewtopic.php?t=44335
http://forumprawne.org/ubezpieczenia/13 ... netto.html
http://forumprawne.org/ubezpieczenia/36 ... torys.html

PS. Zastanawiam sie, jak ten samochod naprawic, zeby nie stracic... :niepewny:

PostNapisane: 28 listopada 2010, 12:26 
Pierwsze kroki

Odgrzebe swoj temat zeby go zakonczyc moze sie komus przyda w przyszlosci :]

Sprawa malo nie skonczyla sie w sadzie.
Calosc zalatwialem za pomoca radcy prawnego co kosztowalo mnie 360 zł

Auto naprawilem, po czesci uzywane wiekszosc bez faktor itp, skladalem sam itd.
Udalem sie z tak poskladanym autem nie pomalowanym do rzeczoznawcy.
(tu warto zajzec na strone sadu okregowego, znalezc wykaz bieglych rzeczoznwacow sadowych od spraw motoryzacyjnych i wybrac sobie jakiegos co moze wyceniac choc ja poszedlem do pierwszego lepszego :])
Pan wycenil naprawe auta 6 800 (wliczajac juz malowanie) porobil fotki, zainkasowal 500, wystawil faktore na mnie.

To co mi przyznali 4 500 przelali na konto (tu nie nalezy protestowac, tylko nic nie podpisywac ze zrzekacie sie rozszen.)

Rzeczoznawca napisal list do HESTI z "prosba o ponowne rozpatrzenie sprawy" i wyplacenie zaleglych 2 300 + 500 za rzeczoznawce.
Odpoweidz ze nie widza podstaw do ponownego rozpatrzena sprawy (nie wyplaca) a rzeczoznawcy nie powolywali. Na podstawie wyroku SN z dnia 20.02.2002r sygn. CKN 903/00. nie znajduja podstaw (sprawa zupelnie inna bo tam gosc rozbite auto chce naprawic pomimo ze koszt naprawy jest 4x wiekszy od wartosci auta ale jest ten napisane ze jesli bylo by to kwota nizsza od wartosci to jak najbardziej sie nalezy).

Nastempny list do hesti ta kwota sie nalezy bo to bo tamto...
odpowiedzi brak.

Nastempny list "wezwanie do zaplaty"
z uwagi na
-wyrok SN z dnia 20.02.2002r sygn. CKN 903/00
-uchawal SN z dnia 18.05.2004 sygn. akt III CZP 24/04
maja wyplacic orzeczone 2300 + 500 za rzeczoznawce (jest na to ustawa).
Czekam 2 tygodnie na odpowiedz od doreczenia i zakladam sprawe sadowa.
Odsedki ustawowe od 2800zł startuja od doreczenia tego listu.

po miesiacu pieniadze wyplynele na konto (2800)
kilka dniu pozniej glupia odpowiedz ze jednak znalezli podstawe na wyplate odszkodowania.

do interesu dolozylem 360 za rzeczoznawce.
w przypadku sprawy sadowej zaplacili by i za niego + koszta sadowe :hyhy:

P.S.
jesli auto jest warte 11 000 a ja naprawilem je za 10 999,99 zł to maja OBOWIAZEK wyplacic odszkodowanie ["naprawilem" to nie to samo co "naprawil bym"]
Nie liczy sie w jaki sposob je naprawisz tylko ile to bedzie kosztowalo
Zrobisz w ASO na nowych czesciach i sie wymiescisz w limicie to OK.
Naprawiasz na uzywkach tez OK

PRZYDATNE:

To co napisalem tyczy sie TYLKO OC (AC to inne prawa)
Na 100% mozna sie tez ubiegac o roznice wartosci auta bezwypadkowego i po wypadkowego (naprawionego) ale przy 15 letnim aucie to lepiej sobie darowac :]

Pozdr.

PostNapisane: 28 listopada 2010, 21:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
:super: Pięknie to załatwiłeś. i tak się z nimi powinno postępować.
miałem mała stłuczkę, rzeczoznawca takie tam, wycena 2000zł :zdziwko: Myślę sobie niee..
udałem sie do rzeczoznawcy z Derkry, okazało ze zna łepka który mi opisywał szkodę, po telefonie 1000zł doszło.
ok po paru dniach zauważyłem że kolo krzywo stoi, telefon jeszcze raz na oględziny, wahacz do wymiany, Rzeczoznawca marudzi ze to już za dużo i nie uzna mi tego, ja na to Ok, będę swoich praw dochodził w sądzie, pojechał na drugi dzień telefon i doszło 1900zł.
zamknął bym gębę i bym sie cieszył z 2000tyś,
po marudzisz podzwonisz i urosło do 4900.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1