BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 17:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Lampy Soczewkowe, xenon
PostNapisane: 27 października 2009, 21:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
Witam!
Mam pytanie, ponieważ chciałbym załozyć lampy z soczewką i teraz pytanie

http://moto.allegro.pl/item798044910_la ... zarne.html - czy coś takiego świeci ? i podobne jest do oryginału?

ogladałęm kilka używanych lamp juz ale wszystkie miało dosyć zniszczone szkła,

http://moto.allegro.pl/item791836784_bm ... kazja.html - czy te lampy od anglika można jakoś przerobić na UE? gość powiedział przez tel ze są przerobione choć wydaje mi się to dziwne... i jeszcze jedno pytanie. Zeby podłączyć spryskiwacze z listewką czy oprócz zbiorniczka na płyn trzeba jakoś przerabiać instalacje elektryczną? i czy do tych lamp z allegro z ringami, można podłączyć oryginalny spryskiwacz ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 21:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: przeróżnie
Jesli chodzi o te chinskie tuningi to ja mialem kilka razy okazje jechac roznymi autami z tymi lampami (niektore mialy do tego jeszcze HIDy) i te swiatla jak dla mnie swieca nigdzie. Pomijajac juz problemy ze spasowaniem tych lamp (pasuja jak bardzo slaby zamiennik - tak bylo w Punto i Civicu, w tym pierwszym trzeba bylo powyginac blotnik).

Dla mnie te lampy to bezsens jesli mozna kupic ladne (moim zdaniem) OEMowe xenony ktore jakoscia wykonania i swiecenia bija te pasci o lata swietlne!
Co do lamp, z tego co mi wiadomo, sa one wymienne z anglikami! W lampach przekrecasz po prostu ustawienie dla ruchu prawostronnego lub lewostronnego. Jest pokretlo kotre widac doskonale.

Co do spryskiwaczy to oprocz samych list i koncowek szprycałek potrzebujesz jeszcze papki z wezykami. Jesli chodzi o elektryke to niech sie wypowie ktos madrzejszy, ale lampy sa spryskiwane chyba co 3 raz w stosunku do szyby - tylko wlasnie teraz nie pamietam czy tak jest w BMW czy innym aucie...

Jak dla mnie bierz OEMowe lampy!

Tytuł: Re: Lampy Soczewkowe, xenon
PostNapisane: 27 października 2009, 21:08 
Forumowicz

marcin1341 napisał(a):
Witam!
Mam pytanie, ponieważ chciałbym załozyć lampy z soczewką i teraz pytanie

http://moto.allegro.pl/item798044910_la ... zarne.html - czy coś takiego świeci ? i podobne jest do oryginału?

ogladałęm kilka używanych lamp juz ale wszystkie miało dosyć zniszczone szkła,

http://moto.allegro.pl/item791836784_bm ... kazja.html - czy te lampy od anglika można jakoś przerobić na UE? gość powiedział przez tel ze są przerobione choć wydaje mi się to dziwne... i jeszcze jedno pytanie. Zeby podłączyć spryskiwacze z listewką czy oprócz zbiorniczka na płyn trzeba jakoś przerabiać instalacje elektryczną? i czy do tych lamp z allegro z ringami, można podłączyć oryginalny spryskiwacz ?
co do pierwszego linku niewiem czy to dziala , co do drugiego to lampy ksenony maja przeslone do przestawianie uk/europa , wiec sa przerobione na pewno , co do spryskow to sobie odpusc jezeli niejestes elektrykiem bo polegniesz na kabelkologi

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 21:23 
Zacna persona forum

mam elektryka który by to zrobił sam troche dłubać potrafie chodzi mi tylko czy trzeba przerabiac cała elektryke czy poprostu podłączyc pod spryskiwacz szyby zeby działały w tym samym czasie ?

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 21:30 
Forumowicz

marcin1341 napisał(a):
mam elektryka który by to zrobił sam troche dłubać potrafie chodzi mi tylko czy trzeba przerabiac cała elektryke czy poprostu podłączyc pod spryskiwacz szyby zeby działały w tym samym czasie ?
spryskiwacz lamp powiniem dzialac tylko z wlaczonymi swiatlami co piate splukanie szyb , elektryk moze zrobic tanim sposobem poprzez przekaznik zeby dzialo za kazdym splukaniem tylko przy wlaczonych swiatlach ale wtedy bedziesz mial niesamowite zluzycie plynu , ponadto jezeli zalozysz ksenony musisz zalozyc poziomowanie lamp a to juz jest wyzsza szkola jazdy

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 21:32 
Częsty bywalec

no albo pominac w ogole spryskiwacz i dbac o czystosc lamp :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 21:43 
Zacna persona forum

gosc4x4 napisał(a):
marcin1341 napisał(a):
spryskiwacz lamp powiniem dzialac tylko z wlaczonymi swiatlami co piate splukanie szyb , elektryk moze zrobic tanim sposobem poprzez przekaznik zeby dzialo za kazdym splukaniem tylko przy wlaczonych swiatlach ale wtedy bedziesz mial niesamowite zluzycie plynu , ponadto jezeli zalozysz ksenony musisz zalozyc poziomowanie lamp a to juz jest wyzsza szkola jazdy

kupując ori lampe to juz ma autopoziomowanie...

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 21:54 
Forumowicz

marcin1341 napisał(a):

:zdziwko: :zdziwko: jak dlugo zyje takiej bzdury nieslyszalem :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 22:06 
Częsty bywalec

gosc4x4 napisał(a):
marcin1341 napisał(a):

:zdziwko: :zdziwko: jak dlugo zyje takiej bzdury nieslyszalem :rotfl:

samopoziomowanie jest we wszystkich(?) lampach w e46 za pomoca silownika w lampie i "czujnikow" na tylnych wahaczach.

Wiec jesli wtyczka pasuje ze zwyklej lampy do xenonu to nie powinno byc zadnego problemu z poziomowaniem.

Tak bynajmniej wychodzilo z moich obserwacji lamp na RealOEM w poszukiwaniu jednej waznej czesci ktora nie jest dostepna w ASO.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 22:13 
Forumowicz

Kune napisał(a):

samopoziomowanie jest we wszystkich(?) lampach w e46 za pomoca silownika w lampie i "czujnikow" na tylnych wahaczach.

.
czujniki poziomu sa tylko w samochodach z fabrycznym ksenonem

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 22:15 
Częsty bywalec

ok, wlasnie sprawdzilem :) i faktycznie na to wychodzi. Silownik jest w kazdej lampie ale nie kazda poziomuje sie automatycznie...
wynika to z tego ze zawsze mialem BMW z xenonem i nie bylo pokretla od regulacji swiatel nigdy :)
Ale mysle ze przy madrym uzytkowniku mozna ominac samopoziomowanie.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 22:24 
Forumowicz

Kune napisał(a):
ok, wlasnie sprawdzilem :) i faktycznie na to wychodzi. Silownik jest w kazdej lampie ale nie kazda poziomuje sie automatycznie...
wynika to z tego ze zawsze mialem BMW z xenonem i nie bylo pokretla od regulacji swiatel nigdy :)
mozna ominac ale w sumie tylko z zawieszeniem sport , w kazdym innym przypadku na nierownosciach bedzie oslepial pojazdy nadjezdzajace z przeciwka , pozatym ksenon + brak spryskiwaczy + brak poziomawania = problemy na przegladzie :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 22:31 
Częsty bywalec

mowisz serio o tym przegladzie?
to jakies mocne trzepanie macie/masz (UK to moze i zrozumiale), jeszcze nigdy Pan nie wyrazil ochoty zeby zobaczyc czy lampy mi spryskuje... w ogole raczej mu to po glowie nie chodzilo tym bardziej jak masz oryg. xenon.
pozatym to poziomowanie w polskich warunkach...

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 22:53 
Forumowicz

Kune napisał(a):
mowisz serio o tym przegladzie?
to jakies mocne trzepanie macie/masz (UK to moze i zrozumiale), jeszcze nigdy Pan nie wyrazil ochoty zeby zobaczyc czy lampy mi spryskuje... w ogole raczej mu to po glowie nie chodzilo tym bardziej jak masz oryg. xenon.
pozatym to poziomowanie w polskich warunkach...
kiedy diagnosta widzi ze masz ksenon i spryskiwacz to dalej nieszuka , ale kiedy zobaczy ze masz ksenon ( niejest to skomplikowane dla srednio rozgarnietego diagnosty :D ) a brak czegokolwiek przypominajacego spryskiwacz moze sie doczepic

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2009, 23:10 
Częsty bywalec

zawsze mozna nie miec plynu w zbiorniczku albo cos...
juz rozne wersje przerabialem :) Jesli auto nie wyglada na kombinowane od strzalu to raczej nie szuka dziury w calym, jak widzi listwy ze spryskiwaczem raczej nie szuka dalej problemu ;]
Wszystko zawsze mozna rozsadnie mu przedstawic. A jak bedzie szukal problemow to zawsze znajdzie cos co mu nie odpowiada :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 00:15 
Zacna persona forum

gosc4x4 napisał(a):
Kune napisał(a):
mozna ominac ale w sumie tylko z zawieszeniem sport , w kazdym innym przypadku na nierownosciach bedzie oslepial pojazdy nadjezdzajace z przeciwka , pozatym ksenon + brak spryskiwaczy + brak poziomawania = problemy na przegladzie :hyhy:

gdzie napisałem ze niezakładam spryskiwaczy ? napisałem chyba ze chce kupic komplet zeby nierobić wsi bo sam wyglad lampy xenonowej bez spryska dziwnie wyglada problemu z przeglądem ? daj mi jakiegos 30 letniego wraka bez kół i bez kierownicy a przegląd Ci załatwie

Czy ktoś z innych użytkowników mających pojęcie w temacie jest mi w stanie odpowiedzieć co do instalacji elektrycznej ? może ma ktoś takie lampy te z allegro razem z ringami ccfl lub zdjęcie jak wyglądają one na samochodzie?

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 06:58 
Uzależniony od forum :)

gosc4x4 napisał(a):
Kune napisał/a:
ok, wlasnie sprawdzilem i faktycznie na to wychodzi. Silownik jest w kazdej lampie ale nie kazda poziomuje sie automatycznie...
wynika to z tego ze zawsze mialem BMW z xenonem i nie bylo pokretla od regulacji swiatel nigdy
mozna ominac ale w sumie tylko z zawieszeniem sport , w kazdym innym przypadku na nierownosciach bedzie oslepial pojazdy nadjezdzajace z przeciwka

To bardzo ciekawe. Napiszesz coś więcej? Czemu akurat zawias sport, a na innym ZAWSZE i to na nierównościach? :zdziwko: :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 08:19 
Zacna persona forum

KotSylwester napisał(a):
gosc4x4 napisał(a):
Kune napisał/a:
ok, wlasnie sprawdzilem i faktycznie na to wychodzi. Silownik jest w kazdej lampie ale nie kazda poziomuje sie automatycznie...
wynika to z tego ze zawsze mialem BMW z xenonem i nie bylo pokretla od regulacji swiatel nigdy
mozna ominac ale w sumie tylko z zawieszeniem sport , w kazdym innym przypadku na nierownosciach bedzie oslepial pojazdy nadjezdzajace z przeciwka

To bardzo ciekawe. Napiszesz coś więcej? Czemu akurat zawias sport, a na innym ZAWSZE i to na nierównościach? :zdziwko: :niepewny:

ja też niewiem, pozatym mam zawias mtechnik wiec niemusze sie przejmować tak :)? jade do mińska oglądać lampy zobaczymy czy bedą ładne jak na zdjęciu... jak nie to zostają te z allegro z ringami

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 08:35 
Pierwsze kroki

Kune napisał(a):

Mylisz sie,jest na przednich wachaczach a nie na tylnych.Tak bynajmien jest u mnie.

Tytuł: Re: [E46] Lampy Soczewkowe, xenon
PostNapisane: 22 listopada 2009, 19:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47TU
Czujniki są dwa, na przednich wachaczach i na tylnych .Zbiorniczek spryskiwaczy ma dwie pompki jedna do szyby druga do lamp z czego ta ostatnia załancza się co jakiś czas tylko na zapalonych światłach, więc podłączenie nie takie proste . Proponuje org. xenony i listewkę ze spryskiwaczem dla wyglądu .Te spryskiwacze potrzebne są jak umarłemu kadzidło !

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1