BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 16:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Nie działający prędkościomierz
PostNapisane: 11 października 2009, 21:56 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Witam.
Mój problem polega na tym, że nie działa mi prędkościomierz oraz (standardowo w tego typu przypadkach) świeci się ikona ABSu i ASC.
Wydawało by się, że temat bez sensu bo pełno takich na forum, ale...
Wszystko zaczęło się od wymiany łożyska z piastą lewego koła. Po wymianie wystąpił wyżej opisany "błąd". Mechanik na początku myślał, że padł czujnik ABS-u. Jednak problem nie zniknął. Po podpięciu okazało się, że komputer "nie widzi" lewego tylnego koła. Zostało to ponoć sprawdzone na ori kabelku jak i zamienniku. Następnie wymieniono ponownie piastę wraz z pierścieniem - niestety nic to nie dało. Na wszystkich kablach jest dobre napięcie, odległości pomiędzy czujnikami też są dobre. Mała zmiana zaszła dopiero po tym jak za samochód wziął się jakiś spec od elektroniki. Udało mu się wykasować błędy, jednak na dłuższą metę nic to nie dało. Błędy wyskakiwały ponownie po przejechaniu iluś tam kilometrów. Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego problemu.

Więc gdzie szukać rozwiązania tego problemu?! Mi pomysły już się skończyły.

A przy okazji szukam dobrego i sprawdzonego mechanika od BMW - Bemowo, Wola, Jelonki, Ursus, Piastów, Ożarów Mazowiecki.

Ostatnio edytowano 11 października 2009, 22:03 przez pytson!, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 22:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Czujnik prędkości, wkręcony w tylnym moście.
Nie widzi prędkości obrotowej koła i dlatego też nie widzi czujnika ABS.
Prawdobodobnie gdzieś przerwali ci kabelek, lub nie docisneli kostki od niego.

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 21:20 
Forumowicz

hmm a możesz określić gdzie na tylnym moście znajduję się ten czujnik? Sądziłem, że owy czujnik to właśnie pierścień na piaście.

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 23:07 
Forumowicz

Moje BMW: e39 kombi
Kod silnika: 3,0d
kumpel miał to samo wina tkwiła w czujniku abs bo o ile wiem to on odpowiada za licznik wstawienie nówki oryginalnego czujnika załatwiło sprawę ale ty niby wstawiałeś oryginał i nie pomogło u drugiego kolegi podobny obiaw był jak padła mu jakaś płytka w sterowniku abs u mnie jak padł czujnik abs co prawda przedni po wymianie wystarczyło ruszyć samochodem i znikła kontrolka ze jest błoąd więc może masz faktycznie coś z tym sterownikiem abs

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 13:20 
Forumowicz

Do wymiany poszedł cały moduł abs-u. Przy samochodzie było kilku mechaników i nikt nie miał pomysłu co może być nie tak. Dziś jadę na "kontrolę" auta i może dowiem się dokładnie co i jak.

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 14:16 
Pierwsze kroki

Witam szukałem właśnie podobnego tematu mam podobny problem ale z prawym kołem walnął mi czujnik jakiś rok temu wymieniłem dziwnie się zaczęło dziać bo za każdym razem praktycznie stając już abs się załączał ale nic jeździłem na tym rok dokładnie w zeszłym miesiącu padł mi znowu prawy tak na kompie wykazało wymieniłem i tu zdziwienie abs za każdym razem się załącza nie ma znaczenia jaka nawierzchnia działa tak jakbym na lodzie cały czas jeździł podłączyliśmy kompa nie pokazuje błędu czyli czujniki ok i przejechaliśmy się i sprawdzaliśmy jak czujniki pokazują kilometry i co się okazuje prawy tył jadąc np 15 na godz raz pokazuje dobrze a za chwilkę jak koło się okręci pokazuje np 5 na godz mam pytanie teraz czy to może być wina pierścienia na piaście ???? czy to jest możliwe żeby tak się robiło ??? i jeszcze jedna zagadka lewy przód w o gule nie pokazuje kilometrów ??
proszę o pomoc bo zima idzie i bez systemów ciężko będzie tym bardziej ze tym autem robię 10 tyś klm miesięcznie

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 14:32 
Forumowicz

Masz ori czujnik ABS-u?

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 14:45 
Pierwsze kroki

http://autolech.com.pl/index.php?p695,c ... 710-2009-1
dokładnie tak wygląda czujnik jak na tej stronce i taki zamontowałem :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 14:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
borek napisał(a):
http://autolech.com.pl/index.php?p695,czujnik-abs-bmw-e39-tylny-ate-24-0710-2009-1
dokładnie tak wygląda czujnik jak na tej stronce i taki zamontowałem :kwasny:

Są dwa rodzaje z biała i niebieska wtyczką jaka była w oryginale?

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 14:54 
Pierwsze kroki

akurat to sie zgadzało dziwnym trafem w sumie bo tego to nie wiedziałem ze są dwa rodzaje mam niebieskie wtyczki

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 07:09 
Pierwsze kroki

kolego na banczek czujnik abs w lewym tylnym kole , jaezscze nie widziałem mechanika żeby podczas wymiany łożyska nie uszkodził czujnika abs , czujniki siedzą w aluminium i ciężko0 je wyjąć bez uszkodzenie , pamiętaj tylko orginał 380 zł, najlepiej jak byś podłączył dobry czujnik bez wkładania w piastę i się przekonasz

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 13:23 
Zacna persona forum

Właśnie jestem po wymianie bo w niedziele mi szlag trafił czujnik.Te podróby można sobie w d... wsadzić próbowaliśmy z 3 różnymi i żaden nie działał tak jak powinien dopiero po zakupie ori wszystko śmiga jak należy niestety cena 413 zł a ASO :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 17:42 
Pierwsze kroki

mówisz o oryginalnym czujniku tak ??

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 18:40 
Zacna persona forum

borek napisał(a):
mówisz o oryginalnym czujniku tak ??

Tak na ori jest wszystko oki,na zamienniku działo mi sie to samo co opisałeś kilka postów wczesniej.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 17:52 
Pierwsze kroki

Faktycznie oryginalny czujnik i jest po sprawie prędkość koła pokazuje ok jeszcze teraz mi został lewy przód tam też pokazuje czasami źle prędkość koła jutro jadę do bmw zobaczymy co się okaże ale moim zdaniem jest szturchnięty już 425 w plecy teraz jeszcze raz tyle masakra hehhe

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 18:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
jak mi przestał działać abs, to komp wywalał ze niby czujnik abs-u zepsuty ale po podmianie modułu abs/asc no inny wszystko było ok,naprawiłem moduł za 500zł a po roku padł znowu i kupiłem nówke ori,droga część i dodatkowo trzeba programować :(

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 18:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
koledze w e46 poszedł też czujnik, wymienił na zamiennik i przy każdym hamowaniu auto mieliło kołami jak na lodzie, dopiero wymiana na ORYGINAŁ pomogła także te zamienniki to sobie chińczyki w d... mogą wsadzić :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 16:52 
Pierwsze kroki

No jestem po wymianie drugiego czujnika na oryginał i niestety kicha na maksa fakt teraz prędkość wszystkich kół wszystkie czujniki pokazują dobrze ale nadal przy zatrzymywaniu praktycznie auta abs się załącza . w serwisie co zajmuje sie tylko bmw ale nie jest autoryzowany nie pokazuje błędu mówią że zostaje sterownik ABS ale to akurat trzeba wysłać do sprawdzenia chyba że na podmiankę od kogoś w przełożyć heh ale od razu znaleźć taki to też ciężko .
Teraz mam pytanie miał ktoś coś podobnego ???? bo nie będę nawet myślał o wymianie na nowy bo to koszt 2500 - 3000 czy warto dać do regeneracji ??? czy lepiej szukać używany jakiś

Tytuł: Re: [E39] Nie działający prędkościomierz
PostNapisane: 26 maja 2013, 17:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 520
Witam. Dzisiaj kupiłem BMW e39 520 96r i mam problem z prędkościomierzem oraz ekonomizerem, tzn raz działają a raz nie. Jeśli już zaskoczy to wydaje mi się że i tak działa z opóźnieniem. Do tego jeszcze świeci mi się kontrolka hamulców na desce rozdzielczej. To moje pierwsze BMW wiec proszę podpowiedzcie co to może być i czy te dwie usterki są ze sobą powiązane.

Tytuł: Re: [E39] Nie działający prędkościomierz
PostNapisane: 27 maja 2013, 11:25 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Prędkościomierz dostaje informację z ABS, z jednego z tylnych kół(bodajże lewego). Jeśli świecą się kontrolki ABS to należy zacząć od diagnostyki komputerowej

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1