BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 18:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] olej magnatec contra edge
PostNapisane: 1 listopada 2009, 19:08 
Forumowicz

Moje BMW: E92
Kod silnika: N47D20C
witam.

Jak zwykle odwieczny problem oleju...
Chcę wymienić na 5w-40 (mam nadzieje, że to dobry wybór, nie mam pewności co jest wlane teraz)
Czy Edge będzie lepszym wyborem czy wystarczy magnatec?

Czytałem sporo o kiepskiej jakości oleju Castrol rozlewanego w Polsce, dlatego mam zamiar kupić na allegro niemiecki od użytkownika thaala. Może ma ktoś jakieś doświadczenia, opinie, uwagi? :)
Mam na myśli to http://allegro.pl/item790753441_olej_ca ... _litr.html
lub to
http://allegro.pl/item788557512_castrol ... t_7_l.html

E46
M54B25
lipiec 2001
100tys przebieg

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, 19:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Witaj ja mialem wlany Mobil zmienilem na Castrol Edge niemiecki i jest ok

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, 20:47 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
kuchash, jeżdziłem wiele lat na Castrolu Magnatec 5W40 ( w kilku beemkach,R6 benzyna)i byłem zadowolony,nie potwierdzam złych opini,ale zukupu dokonywałem w autoryzowanej hurtowni Castrola.
Edge będzie lepszym wyborem.
Ja zakupy oleju na allegro odrzuciłem,cena 154 zł za 7 l magnatec to jakiś żart :) tzn wierzę,że to prawdziwa cena,ale nie wierzę,że będzie to dobry olej :hyhy:
W ub. roku w hurtowni za 5 l tego oleju zapłaciłem w promocji 174 zł plus 1 l dostałem gratis,oczywiście w pojemnikach.
M-c temu "zdradziłem " jednak Castrola na Liqui Moly,gdyż okazało się,że w Niemczech auto jeżdziło na tym oleju,a konkretnie Synthoil High Tech 5W40.Po raz pierwszy trafiłem w BMW na silnik,który od wymiany do wymiany nie tylko nie wymagal dolewki,ale ktorego poziom w ogóle się nie zmienił(161tys.).Uznałem,że doskonały stan tego silnika musi mieć związek z olejem i postanowiłem zaiwestować w ten olej.
Jest sklep internetowy Liqui Moly ,w którym za 7 l w/w oleju zapłaciłem 343 zł! :) teraz jest promocja i 5 l to 201 zł, 1 l=45,17 czyli 7 l =291 zł.
Porównaj sobie ceny z allegro i te i będziesz miał obraz ile należy zapłacić za naprawdę dobry olej.Ja wiem jedno-na oleju do BMW nie należy oszczędzać.
Jaka różnica po wymianie? od razu zauważyłem,że po uruchomieniu na zimno ,kontrolka oleju bardzo szybko gaśnie,o wiele szybciej niż na Magnatec.
Przy powtórnym uruchomieniu gaśnie niemal równo z przekręceniem kluczyka,na Castrolu krótko ,ale się świeciła.
Moim zdaniem silnik od razu "rozpoznał" lepszy olej.Wierzę,że to dobrze zainwestowane pieniądze.
Ale,wybór należy do Ciebie :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 20:12 
Forumowicz

Moje BMW: E92
Kod silnika: N47D20C
a ten
Valvoline MaxLife 5W40
lub
Valvoline SynPower 5W-40
?

Przeczytałem, że oleje Valvoline mają właściwości płuczące, czyli rozpuszczają nagar. To prawda? :/

Kurde, zawsze z tymi olejami jest problem, jedni mówią tak, drudzy siak, inni jeszcze inaczej...

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 21:31 
Forumowicz

Moje BMW: X5 E53
Kod silnika: M57N
BMW jest seryjnie zalewane Castrolem więc chyba małe szwaby wiedzą co robią :)
Ja leje Castrol Edge 0W40 i autko jest zadowolone :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 21:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57
KrólikE46 napisał(a):
Ja leje Castrol Edge 0W40 i autko jest zadowolone

Potwierdzam opinie....Ja również 0w40 Edge Castrol.Auto nie bierze grama oleju :super:

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 22:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
kuchash napisał(a):
Przeczytałem, że oleje Valvoline mają właściwości płuczące, czyli rozpuszczają nagar. To prawda? :/

Jak każdy olej ? :zdziwko: :niepewny:

KrólikE46 napisał(a):
BMW jest seryjnie zalewane Castrolem więc chyba małe szwaby wiedzą co robią :)
Ja leje Castrol Edge 0W40 i autko jest zadowolone :ok:

I pewnie filtry i inne części ekspolatacyjne też w oryginalne w ASO kupujesz :) ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 22:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B28
Kupowałem od tego użytkownika na allegro i Polecam, zarówno Olej jak i Gościa. :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 22:40 
Forumowicz

Moje BMW: E46/E87/E90
Kod silnika: M47N
Witam, ja również kupuje do Beemki 320D Castrol EDGE 5W/40, przelotu ma 245 000, silnik zadowolony nie bierze nic oleju!!!nic!!!!!:) polecam oleje z allegro ze względu na cene i jakoś sprowadzane są one z Niemiec i Francji a to daltego ze np w Niemczech Castrol jest tanim olejem w porównianiu np do SHELLA!!!!!nie wiem skad ta róznica w cenie ale sam widzialem na własne oczy to nie raz...nie lałem SHELLA (poza paliwem tylko GTL) i nie wiem jaka jest jego jakość ale to już któraś moja beemka do której leje EDGE 5W/40 i lala!!!! Polecam:)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 22:41 
Forumowicz

Moje BMW: E46/E87/E90
Kod silnika: M47N
Witam, ja również kupuje do Beemki 320D Castrol EDGE 5W/40, przelotu ma 245 000, silnik zadowolony nie bierze nic oleju!!!nic!!!!!:) polecam oleje z allegro ze względu na cene i jakoś sprowadzane są one z Niemiec i Francji a to daltego ze np w Niemczech Castrol jest tanim olejem w porównianiu np do SHELLA!!!!!nie wiem skad ta róznica w cenie ale sam widzialem na własne oczy to nie raz...nie lałem SHELLA (poza paliwem tylko GTL) i nie wiem jaka jest jego jakość ale to już któraś moja beemka do której leje EDGE 5W/40 i lala!!!! Polecam:)

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 03:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
A ja polecilbym vavoline synpower 5w-40 millersa 5w-30 lub motula.miałem
doczynienia z olejem firmy castrol(lalem edge 0w-40) nie były złe.jakiś czas temu wymienialem walki na schrink i zdjelismy pokrywe silnika i ku mechanika i mojemu zdumieniu maz w niektórych miejscach.zrobiliśmy plokanke zalany został millers.po jakimś czasie z ciekowsci zdjelismy pokrywe jeszcze raz.czysciutko.a w BMW w servisach nie tylko leja castol.znajomy robił servis w aso i wlali mu shella.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 15:58 
Forumowicz

Moje BMW: Bmw E46 325Ci
Kod silnika: m54b25
Ja osobiście Polecam Motula oraz Valvoline. Z Liqui Moly osobiście nie miałem odczynienia, ale słyszałem pochlebne opinie o ich produktach. Co do Castrola jakiś czas temu miałem zalanego Magnatec'a 5W40 i silnik chodził na nim głośno, o braniu oleju nie będę pisał bo wiadomo, że m54 lubi swoje wziąć. Przeszedłem na Motula 5W30 i silniczek chodzi o niebo ciszej, jednym słowem kultura pracy się poprawiła.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 19:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: f12, f30
Kod silnika: unknown
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=92390
www.http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=138967
Ja stosuje Castrol EDGE Sport 0w40 taki mialem jak kupilem autko pare miesiecy temu i nie mam zadnych problemow ale mechanik powiedzial mi ze mam sobie dac Castrol 5W60 ze ma lepsza lepkosc w wysokiej temperaturze a wiadomo ze bmw E46 szybko sie zagrzewa ale slyszalem tez ze W60 daje sie juz w wysluzonych silnikach wiec jak przyjdzie zmiana na wiosne to jeszcze sie zastanowie nad tymi dwoma chyba ze ktos mi doradzi cos sensownego ;)

Obrazek
PASJA Polerska po godzinach... GALERIA
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1