BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 16:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] piszczące sprzęgło
PostNapisane: 11 listopada 2009, 23:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50b20 vanos
Sprawa wyglada nastepujaco. Dzisiaj po odpaleniu samochodu gdy wcisnełem sprzęgło zaczeło metalicznie piszczeć i dopiero jak pusciłem to przestało, myślałem że paski sa mokre bo wcześniej wymieniałem termostat... ale nie... Po przejechaniu sie sprzegło zrobiło sie bardzo twarde piszczało nawet bez wcisnięcia??? Zastanawia mnie co mogło ulec zniszczeniu czy tylko docisk sprzegła(łożysko) czy cos powazniejszego czyli musze wydawać kase na cały komplet naprawczy czyli tarcze łożysko itp. a może cos innego??? Prosze kolegów o rady!!! :rozpacz:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] piszczące sprzęgło
PostNapisane: 12 listopada 2009, 10:03 
witam miałem ten sam problem. ale nie miałem kasy na zrobbienie tego. dłożyłem to do przyszłego miesiąca i to błąd bo łżyzko wywaliło już po tygodniu aczkolwiek w tamtym tygodniu zrobiłem ok 1500km. jeśli nie to to może być tarcza ale skoro sprzegło stało się twardsze to na 99% to łożysko bo u mnie przed rozerwaniem łżyska było bardzo podobnie może tobie to ustać ale niech cie to nie zmyli. u mnie ustało i jak zgasiłem to padło całkiem. nie wiem jaki koszt bo ja od razu zrobiłem wymiane całej skrzyni bo i tak ją wyciągałem to wstawiłem od 1.8 a jeżdze 1.6 e 36 powodzenia

PostNapisane: 12 listopada 2009, 20:08 
Pierwsze kroki

Dzięki kolego za pomoc tez podejrzewałem o to łozysko, dzisiaj pytając sie kolegów odpowiadali tak samo... Wystarczyło upewnic sie :) Mam E36 silnik 2,0vanos. Może samo łozysko to nie sa takie duze koszta bo w granicach 80zł ale przeraza mnie mysl że bede musiał oddac za to pare setek mechanikowi za sciagniecie skrzynki biegów... A nie stety kanału nie posiadam. Rozmyslam nad zrobieniu jakiegoś podjazdu minimum pół metra i wtedy mozna działać... Dzieki pozdrawiam :super:

PostNapisane: 17 listopada 2009, 18:21 
Pierwsze kroki

skrzynia wymontowana... było bardzo ciężko i bez wyspawania specjalnej przedłużki sie nie obeszło. Łozysko oporowe sie rozsypało, po za tym nic wiecej, nadmienie ze jak tylko usłyszałem pisk to nie wyjeżdżałem z domu...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1