BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 20:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] awaria hamulca tył
PostNapisane: 14 listopada 2009, 20:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318D
Kod silnika: M47
Witam. Chciałem prosić o pomoc, szukałem już i czytałem wiele tematów ale nie do końca umiem sobie poradzic z moja usterka. Opisze po krótce moją sytuacje. Umyłem samochód i wjechałem nim do garażu. Postał dwa dni na luzie bez zaciagnietego hamulca ręcznego, a nastepnie przepchnąłem go lekko do przodu bo potrzebowałem miejsce. Po tym przepchnięciu postał jeszcze koło tygodnia również bez hamulca ręcznego i na luzie. Dzisiaj przychodze zeby wyjechać.... zdziwiłem się bardzo bo auto jakby ma coś pod kołami bo podskakuje z tyłu. Wysiadam patrze pod kołami czystko no i zgłupłem. Patrzę no ręcznego nie ma i na luzie stoi dalej. No ale nic mysle jakas blokada. No to wsiadam odpalam i chce ruszyc. Kurde dalej to samo. Podskakuje z prawej tylniej strony jakby coś było pod kołami. Zdjąłem koło. Okazało się że jakby zapieczony hamulec. Poruszałem nim no i puścił. Wszystko ok. Ale teraz moje pytanie co dalej ? Czy znowu stanie się to samo ? Coś jest naprawdę nie tak żeby się takie rzeczy działy. Dodam jeszcze że coś jakby tam chrupie czasami przy cofaniu i od kilku tygodni świeci się mi kontrolka DSC taka żółta na środku razem z hamulcem. Ale jeździłem i nic się nie działo. Bardzo proszę o pomoc :) Może tak dobrze mu bylo w tym garażu i się zaparł i nie chciał wyjechać :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] awaria hamulca tył
PostNapisane: 14 listopada 2009, 21:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Czym dokładnie poruszałeś, że odpuścił ? linką od recznego przy kole, tarczą...?
Jak na mój gust, dostała się wilgoć i przez taki okres zapiekło hamulec, pewnie od ręcznego.

PostNapisane: 14 listopada 2009, 21:40 
Pierwsze kroki

no ruszalem klockami, stukałem je, potem cala szczeka i tak puscilo.

PostNapisane: 14 listopada 2009, 22:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
W/g mnie będzie to przypieczona linka od ręcznego, albo zacisk ( dokładniej, tłoczek, który się blokuje.)

Ostatnio edytowano 14 listopada 2009, 23:07 przez Boggy e36, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 listopada 2009, 23:00 
Zacna persona forum

siem - normalne prawie zjawisko - ale - wez pozdejmuj kola jak masz jeszcze dobre klocki to zdejmij je przeczysc prowadnice ,klocki -przesmaruj -zloz i powinno byc oki -przesmaruj tez tloczek hamulcowy - -sa do tego specjalne smary i wlasciwie przy ich stosowaniu - nie powinno sie tak dziac jak opisales -jesli sam wymieniasz kup specjalny smar - jesli masz mechanika - to go zmien - sprawdz jeszcze stan oslonki gumowej tloczka - jesli jest popekana to tez tak sie dzieje gdyz tloczek dostaje wode i koroduje /nalot/a potem wlasnie nie cofa sie i blokuje klocki-pzdr

PostNapisane: 15 listopada 2009, 12:01 
Pierwsze kroki

no zrobie jak mi piszesz, tylko powiedz mi jeszcze rzecz, czy jak bede teraz jezdzil to nic sie nie stanie ? tyle tylko ze znowu sie moze zapiec... ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1