BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 10:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Swap z 1.8 iS na ??
PostNapisane: 28 października 2009, 14:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kod silnika: M42B18
Witam. Silnik w mojej Beci czeka na remont, mianowicie do wymiany mam już rozrząd, popychacze hydrauliczne, zastanawiam się jednak czy nie lepiej byłoby zrobić jakiś swap? Jak tak to na jaki silnik? Czy może lepiej zrobić remont?

Ostatnio edytowano 28 października 2009, 14:29 przez gieroy91, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 14:55 
Pierwsze kroki

Wg mnie jeśli uważasz, że pozostałe części oprócz tych , które czekają na remont będą Ci służyły dobrze, to może warto pomyśleć na naprawą rozrządu czy popychaczy? Tym, bardziej, że na rynku coraz trudniej spotkać w miarę rześki silnik. A jeśli cały silnik jest w mało zadowalającym stanie, może warto się rozejrzeć za jakimś anglikiem? Co prawda wyjdzie Cię na pewno więcej niż sama naprawa, ale w zamian będziesz mieć inne części w zapasie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 15:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316i
Kod silnika: M40
swap silnika ciągnie za sobą zmiany w dowodzie rejestracyjnym, książeczce pojazdu i wogule latanie po urzędach, zmiana policy OC, no chyba ze tego nie zgłosisz, ale póxniej mozesz mieć problemy warzie jakiegoś wypadku (odstukać). Wydaje mi sie że sam swap będzie drozszy, bo do silnika dolicz cena osprzętu i skrzyni biegów, ta od 1.8 do np 2.0 albo 2.5 nie będzie pasowała :/ No i licz sie z tym ze nowego silnika nie kupujesz i za jakiś czas ten też się moze rozsypać :( Chyba ze masz na tyle kasy zeby kupic silnik np 2.0 uszkodzony i go wyremontować... będą "dwie pieczenie na jednym ogniu" :cwaniak: i swap i remont hehehe

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 15:30 
Pierwsze kroki

Ceny są podobne, za rozrząd i popychacze zapłacę około 2400zł + jakieś uszczelki + wymiana. Silnik ma już 240 tyś km zrobione wiec zawsze jakieś koszta wyjdą w trakcie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 15:33 
Częsty bywalec

Kod silnika: MXXBXX
Shaggy napisał(a):
swap silnika ciągnie za sobą zmiany w dowodzie rejestracyjnym, książeczce pojazdu i wogule latanie po urzędach, zmiana policy OC, no chyba ze tego nie zgłosisz, ale póxniej mozesz mieć problemy warzie jakiegoś wypadku (odstukać). Wydaje mi sie że sam swap będzie drozszy, bo do silnika dolicz cena osprzętu i skrzyni biegów, ta od 1.8 do np 2.0 albo 2.5 nie będzie pasowała :/ No i licz sie z tym ze nowego silnika nie kupujesz i za jakiś czas ten też się moze rozsypać :( Chyba ze masz na tyle kasy zeby kupic silnik np 2.0 uszkodzony i go wyremontować... będą "dwie pieczenie na jednym ogniu" :cwaniak: i swap i remont hehehe

Nie ma chyba osoby która robiąc swap zmienia te dane w urzędach, to by było totalną głupotą.

Tytuł: Re: Swap z 1.8 iS na ??
PostNapisane: 28 października 2009, 15:35 
Częsty bywalec

gieroy91 napisał(a):
Witam. Silnik w mojej Beci czeka na remont, mianowicie do wymiany mam już rozrząd, popychacze hydrauliczne, zastanawiam się jednak czy nie lepiej byłoby zrobić jakiś swap? Jak tak to na jaki silnik? Czy może lepiej zrobić remont?

Na twoim miejscu mając IS-a w kwadracie to przeznaczyłbym kasę na remont.
No chyba, że 136KM Ci nie wystarcza? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 15:43 
Pierwsze kroki

Musze wymieniać cały rozrząd czy mogę wymienić łańcuch, ślizgi i napinacz? Oczywiście tylko wtedy gry pozostałe elementy są w dobrym stanie. Na razie 136KM wystarcza, tak jak soniocholik wyżej mówił nie ma dużo Is-ów w bardzo dobrym stanie. Ale jednak boje się tego remontu, przy takim przebiegu nie wiadomo co tam wyjdzie :(

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 15:45 
Częsty bywalec

Podjedz do jakiegoś speca co zna się na BMW i niech Ci obada motor.
Jakie objawy ma silnik?

Ostatnio edytowano 28 października 2009, 15:57 przez zabafilip, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 15:51 
Pierwsze kroki

Jak zimny to około 5-10 sek grają popychacze, łańcuch gra od 2500 obr/min do około 3500 obr/min. Silnik zalany Castrolem 10W40.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 16:04 
Częsty bywalec

Obrazek

Nie wiem jak z dostępnością takich samo regulatorów. Pewnie tylko oryginał wchodzi w grę.
Cena w ASO za 1szt. to 93 zł
93 x 16 ? :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 16:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Shaggy napisał(a):
swap silnika ciągnie za sobą zmiany w dowodzie rejestracyjnym, książeczce pojazdu i wogule latanie po urzędach, zmiana policy OC
a nie jest tak że silnik jest częścią wymienną i nie trzeba tego zgłaszać ?

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 16:30 
Pierwsze kroki

No to trochę drogo... Używanych też się nie opłaca kupować.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 16:33 
Pierwsze kroki

podol napisał(a):
Shaggy napisał(a):
swap silnika ciągnie za sobą zmiany w dowodzie rejestracyjnym, książeczce pojazdu i wogule latanie po urzędach, zmiana policy OC
a nie jest tak że silnik jest częścią wymienną i nie trzeba tego zgłaszać ?
Właśnie nie wiem jak to jest, ojca się pytałem to też mówi że silnik to cześć wymienna. Ale to chyba dotyczy silników o tej samej pojemności co w dowodzie?

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 17:14 
Pierwsze kroki

Po wymianie silnika o tej samej pojemności nic się nie zgłasza, co innego jak się wymienia z 1.6 na 2.5 wtedy jest tydzień na zmianę w dowodzie i wyprostowanie w ubezpieczeniu ..... jeśli się nie zgłosi to też nic się nie stanie, chyba że przy kontroli drogowej zatrzyma nas kumaty pies, lub będziemy mieli stłuczkę ..... wtedy (chyba, że mamy papier że silnik został włożony dzień wcześnej) jest nie wesoło .....

Wracając do tematu ..... jeśli swap to tylko na m52 inne nie wchodzą w grę, ale to mniej więcej dwa razy większa kasa jak remont is'a nawet z wymianą szklanek ......

e-30/ e36 - swapy silnikĂłw, zawieszeĂą (na podzespoÂłach e30 jak i e36 tyÂł i przĂłd) - sztywniejsze stabilizatory, ukÂłady dolotowe i wydechowe, modyfikacje mechaniczne silnikĂłw: 793 993 316 gg. 570 72 87 - ceny ustalane indywidualnie

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 17:22 
Pierwsze kroki

Zmiane silnika na większy lub mniejszy (co raczej żadko, albo wogule nie ma miejsca hehe) trzeba zgłosić, już wiele razy była akcja z autami po swapie... Firma ubezpieczeniowa nie wypłaci ubezpieczenia jak sie kapnie że w aucie jest wieksza pojemnośc niz widniejąca w polisie OC, stłuczka, ok jakoś przezyje bez ubezpieczenia, koszta do przeżycia... Sobie teraz pomyślcie co będzie po dachowaniu jak ją sprawdzą na warsztat... :hyhy: Po wiekszej kolizji zawsze suto sprawdza jakiś rzeczoznawca czy coś... I troche głupio będzie jak dostaniemy odmowe wypłacenia odszkodowania... Ubezpieczyciel ma takiowe prawo, niestety... :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 17:51 
Pierwsze kroki

Jakie będą koszty takiego swapa?

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 20:33 
Pierwsze kroki

Mam dla Ciebie inną propozycje... cały silnik 1.8 za 1400zł (z ostprzetem) i mozliwościa montarzu na który dostaniesz GW, oferte znalazlem na allegro http://moto.allegro.pl/item780412678_bm ... ancja.html i chcialem ja dla siebie trzymać, ale najpierw musze swoją 316i wizualnie zrobic, moze potem silnik...

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 20:47 
Pierwsze kroki

Najpierw chyba zajrzę pod pokrywę. Zobaczę w jakim stanie jest łańcuch,prowadnice itp. A później będę myślał co robić dalej. Czy wymieniać silnik czy naprawiać ten :) Tak przy okazji zapytam się od razu o akumulator. Jaki polecacie do tego samochodu?

Tytuł: Re: [E30] Swap z 1.8 iS na ??
PostNapisane: 17 listopada 2009, 00:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 touring
Kod silnika: M52TUB20
witam,
też przymierzam sie do swapa ale na ten sam silnik (M44) i mam pytanie, czy trzeba wymienić comp? w zasadzie taki sam silnik ale zapytać warto... :]

Tytuł: Re: [E30] Swap z 1.8 iS na ??
PostNapisane: 26 listopada 2009, 13:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318is
jesli szukasz silnika to mam dla ciebie cala bmkie e36318is 143koni silnik jest w niej z 2001 ma przebieg ok 50tys km mam ja 2 lata, jest to anglik jak chcesz to cena ok 6tys na 17 alu p.przyleski19775@wp.pl to moj ades jak cos.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1