BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 00:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] głośniki na tył
PostNapisane: 16 listopada 2009, 19:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 Coupe
Witam czy mógłby mi ktoś polecić jakieś dobre głośniczki do tyłu i przodu do e 36 tylko żeby obeszło się bez jakich kolwiek wycinek:) byle dobrze i wyraźnie cykało:) tube i jeden wzmacniacz już mam także chciałbym jakieś dobre głośniczki :) z góry dzieki za pomoc i pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [ e 36 ] głośniki na tył
PostNapisane: 17 listopada 2009, 14:56 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Zacznijmy od tego że tematów tego typu jest mnóstwo wystarczy poszukać :] Pytasz o głośniki hmm to czy chcesz podłączyć je pod samo radio czy pod wzmacniacz mamy się domyśleć ?:D Kolejne pytanie to czy wykorzystujesz miejsca standardowe czy będziesz coś chciał przerabiać ? Cena dowolna ?

PostNapisane: 17 listopada 2009, 16:17 
Pierwsze kroki

No wzmacniacz do tuby mam i chcciałbym chyba jeszcze pod głośniki... bo nie wiem jak to cenowo też wygląda bo za dużo pieniędzy wydać bym nie chciał... myśle żeby zmieścić się w 300 zł o ile w ogole jest to realne no i jeśli miałbym coś przerabiać to w ostateczności... chociaż kusi mnie wstawienie jakichś głośniczków w boki do drzwi :)

PostNapisane: 17 listopada 2009, 16:28 

300 zł ojj będzie ciężko... kupić się co nie co kupi ale taką sumkę przeznaczył byś na sam zestaw przedni już było by lepiej, głośniki w drzwi wejdą Ci 10 cm, żeby weszło coś więcej już trzeba rzeźbić efekt oczywiście zadowalający :)

PostNapisane: 17 listopada 2009, 16:37 
Pierwsze kroki

aaaa a powiedz mi jaką sumkę musiał bym przeznaczyć na głośniki przód i tył? i radził byś lepiej w tych drzwiach przerobić bo tam są właśnie fabryczne małe... No i oczywiście jakie by to miały być głośniki? Tzn firma i jaka moc bo ja za bardzo się na audio nie znam... z gory dzieki za pomoc

PostNapisane: 17 listopada 2009, 17:27 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Zacznijmy od tego że byś poczytał forum i będziesz wszystko wiedział !!!
jest pełno tego typu postów...

PS.
DO TYŁU NIE KŁADZIE SIĘ GŁOŚNIKÓW... jak doczytasz czemu to będziemy dalej gadać :ok: :ok:

Obrazek

PostNapisane: 17 listopada 2009, 20:15 

I już mamy dwa razy tyle kaski na przód :P

PostNapisane: 18 listopada 2009, 08:52 
Przyjaciel forum

Szczurek1986, :padam: :padam:

Obrazek

PostNapisane: 18 listopada 2009, 16:11 
Pierwsze kroki

Panowie szukam po tym forum i naprawdę tyle tego jest że ja już się gubie naprawdę... są różne zdania pomysły i w ogole... chodzi mi o to że nie wiem czy do przodu wstawiać jakieś głośniki czy tweetery i jakiej mocy i czy do tyłu dawać jakieś głośniki jeśli tak to jakie najlepiej.... wiem tylko tyle że mam już zakupioną tubę Magnata "Michael schumacher" 480 W plus do tego wzmacniacz... tylko nie wiem co dalej... Proszę bardzo o pomoc jakiegoś fachowca albo kogoś kto się na tym zna i mógłby poradzić jaki zakup dobry zrobić żeby być zadowolonym? Z góry naprawdę bardzo dziękuję...

PostNapisane: 18 listopada 2009, 16:35 

Szukałeś i nie wiesz co należy wybrać na przód ? Zestaw odseparowany tylko i wyłącznie. Tego jaki zestaw miał byś wybrać ciężko nam powiedzieć w tej kwestii najlepszy jest własny odsłuch będziesz wiedzieć co jak gra i czego potrzebujesz co się Twoim uszom najbardziej podoba :P

PostNapisane: 18 listopada 2009, 17:34 
Pierwsze kroki

a co z tylem??

PostNapisane: 18 listopada 2009, 21:31 

Decyzja należy do Ciebie czy chcesz głośniki z przodu czy z przodu i z tyłu. Dobre wygłuszenie drzwi przednich oraz system odseparowany napędzany wzmacniaczem daje taki efekt iż tyłu nie potrzeba :) co najwyżej skrzyneczka z basikiem w bagażniku na dopełnienie.

PostNapisane: 18 listopada 2009, 21:50 
Pierwsze kroki

Aha no wlasnie czytajac te wszystkie fora doszedlem chyba do wniosku ze jednak wygłusze drzwi przednie i wstawie głosniki do przodu i bagaznik tuba ta co mam mam Magnata Michaela Schumachera 480 W wzmacniacz do tego.... i czy do tych przednich dokupic tez wzmachola i jakie głośniki szczurek polecasz? 13 jakies lepsze? Jakiej firmy i moc zeby ladnie cykało?

PostNapisane: 18 listopada 2009, 21:50 
Zacna persona forum

Zamiast zaśmiecać forum i robić OT to moglibyście w końcu napisać jakieś głośniki do przodu i do tyłu (300zl) sam jestem ciekawy a w sprawach Audio jestem zielony po przeszukaniu tematów do e36 i e34 mozna znalesc takie same odpowiedzi jak tu wstyd panowie :wstyd:

PostNapisane: 18 listopada 2009, 22:04 
Pierwsze kroki

NO ja wlasnie czekam na konret jakiś bo jestem zielony z tego tematu a nie chce kupic cos zeby pozniej zalowac tym bardziej jak sie nie znam

PostNapisane: 18 listopada 2009, 22:31 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40B18
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 49&start=0
Zeby pomoc trzeba wiedziec czego sie oczekuje od caraudio i co znaczy jakies dobre glosniki. :) Napisz kolego gdzie w koncu chcesz zamontowac te glosniki? W oryginalne miejsce pod nogami czy w przednich drzwiach robic dziury? I napisz czy ten wzmacniacz ma 4 kamaly czy dwa. Bo jesli dwa to musial bys kupowac oddzielny wzmacniacz do glosnikow lub podlaczac glosniki pod radio.

Zalozmy ze masz 300zl na glosniki ogolnie i wzmacniacz 4 kanalowy i mozesz do niego podlaczyc jeszcze dwa przednie glosniczki to szukamy zaestawu odseparowanego 13cm lub 16cm (w zaleznosci od miejsca montazu) A jesli masz 300zl i wzmacnicz dwukanalowy bez wolnych kanalow to szukamy jakiegos zestawu odseparowanego 13cm lub 16cm (w zaleznosci od miejsca monatzu.) lub zbierasz kase i kupujesz drugi wzmacniacz dwukanalowy co troszke mija sie z celem bo lepiej kupic wg mnie drugi 4kanalowy a stary sprzedac. :)

Wiec okresl sie konkretnie i wtedy cos wymislimy :hyhy:

PostNapisane: 18 listopada 2009, 22:48 
Pierwsze kroki

A więc... Powiedzmy ze mam wzmacniacz 4 kanałowy, i głośniki chcę zamontować fabrycznie tak jak jest... tylko ze ja mam glosniki fabryczne w drzwiach to sa bodajrze 10... jestem akurat poza miejscem zamieszkania i nie mam dostepu do auta a mam je od tygodnia dopiero takze szukamy jakiegos zestawu dobrego do 300-400 zł żeby nic nie zmieniać ani nie wycinac.... bardzo dziękuję za pomoc...bo już mam mógz zlasowany od tysiąca myśli i tematów :) pozdrawiam

PostNapisane: 18 listopada 2009, 23:09 
Forumowicz

Powinienes miec glosniki kolo nog. I tam wchodza 13cm. W drzwiach masz wysokotonowy. W niektorych wersjach e36 byly z drzwiach wysoko i sredniotonowe. Ale zawsze byly tez 13 na samym dole kolo nog. Chyba ze czegos nie wiem. :zawstydzony:

http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 3&pid=1534
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 9&pid=1093
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 8&pid=1704

Element 5 sam mam w oryginalnych miejscach z przodu pod radiem alpine 9812Rb i powiem szczeze ze graja troszke lepiej niz oryginalne nokii. Ale z tymi masz tweetery wiec gora duzo lepsza. :) Ale jakiejs diametralnej zmiany nie ma co oczekiwac. Mysle ze pod wzmacniaczem bylo by odrobinke lepiej ale nie chce mi sie ciagnac kabli z bagaznika.
Pozostalych dwoch zestawow nie sluchalem. Wiem tylko z opini ktore zebralem kupujac CA ze Elementy sa na porownywalnym poziomie z PB a zaraz z nimi helixy. :hyhy:

PostNapisane: 19 listopada 2009, 13:17 
Przyjaciel forum

wesolekziom, z tego co piszesz znaczy że nic nie szukałeś !!! oszczędź nam bólu i się przyznaj :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Clatrine, używaj opcji szukaj !! połowa postów w tym dziale dotyczy AUDIO i głośników na przód... więc to nie problem poświęcić 10 min. by znaleźć odp. :cisza: :cisza:
Mefiu, te ceny to z księżyca :mur: :mur: heliksy kosztują 250zł.. i je pod samo radio się poleca! bo taka moc im wystarczy...

wesolekziom, Clatrine, jeśli chcesz podłączyć głośniki pod radyjko to Heliksy Wam starczą

http://allegro.pl/item817017663_helix_d ... ratis.html

lub DLSy

http://allegro.pl/item791256168_dls_k5_ ... ienie.html

jak pod wzmacniacz to bierzcie te:

http://allegro.pl/item823705552_focal_1 ... _bora.html

lub

http://allegro.pl/item821422449_dls_c5a ... alera.html

Na tył nic nie dawajcie jak ma być skrzynia w bagażniku :ok:

Obrazek

PostNapisane: 19 listopada 2009, 13:29 
Forumowicz

Morfii napisał(a):
Mefiu, te ceny to z księżyca :mur: :mur: heliksy kosztują 250zł.. i je pod samo radio się poleca! bo taka moc im wystarczy...

Ja mu tylko pokazalem zestawy z pierwszego lepszego sklepu. Pokaz mi gdzie napisalem zeby bral z essa.pl??

Co do helixow zalezy tez od radia. Bo moc radia moze byc rozna. Choc wiekszosc radioodtwarzaczy na rynku ma podawana moc maxymalna 4x45watt co nie znaczy ze tyle maja naprawde. Bo moc rms jest w wypadku roznych producentow dosc rozbieżna.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1