BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: kolumny audio..mam pytanko!!
PostNapisane: 18 listopada 2009, 20:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 QP
Kod silnika: m50b20
Panowie mam zapytanie do kogos kto zna sie na sprzecie grajacym..... czy slyszal ktos cos o kolumnach reloop?? http://www.allegro.pl/item821372518_kol ... w_24h.html lub

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: kolumny audio..mam pytanko!!
PostNapisane: 18 listopada 2009, 23:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 sedan
Kod silnika: M57D30 bez klapek :)
Dokładnie jest tak jak jest napisane na początku:
"Głośniki Reloop RSP prezentują średnią klasę naszych segmentów nagłośnieniowych. "

Zależy do czego szukasz nagłośnienia, bo jeżeli do domu, to akurat ta sztuka ci nie zagra :D albo inaczej... zagra bardzo ch**wo... Jeżeli chcesz jeździć ze sprzętem po knajpach/klubach - może być to już niezła opcja... ale troche mała moc... Poza tym z doświadczenia wiem, że lepiej gra basówka i osobno kolumna średnio-wysokotonowa, niż kolumna basowa ze zintegrowanym "gwizdkiem" - oczywiście to moje prywatne zdanie, mnie taka konfiguracja lepiej odpowiadała.

Jak chcesz się dowiedzieć jak to gra, to najlepiej poszukaj sklepu gdzie jest możliwy jakiś odsłuch... Jeżeli chcesz mieć porównanie, to niech przygotują dwa inne zestawy o podobnych parametrach - moc RMS, efektywność i gabaryty. Ale namawiam cie też na odsłuch zestawu bass+mid/sopran - przy takiej opcji jest większe pole manewru...

Ogólnie sprzęt Reloopa jest w miarę... Są lepsze ale i gorsze...

Pozdro

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=16&t=64357

PostNapisane: 18 listopada 2009, 23:13 
Zacna persona forum

Koniu napisał(a):
bo jeżeli do domu, to akurat ta sztuka ci nie zagra

Koniu napisał(a):
Jeżeli chcesz jeździć ze sprzętem po knajpach/klubach - może być to już niezła opcja

Dom wiekszy od Klubu? a raczej pokój :przestraszony: :zdziwko:

przy sprzecie sredniej klasy i przy takiej mocy w Klubie zagra zdecydowanie gorzej niż w pokoju 25m/2

PostNapisane: 19 listopada 2009, 07:46 
Częsty bywalec

no wlasnie szukam czegos na male imprezy domowe
Jeżyk napisał(a):
Poza tym z doświadczenia wiem, że lepiej gra basówka i osobno kolumna średnio-wysokotonowa, niż kolumna basowa ze zintegrowanym "gwizdkiem" - oczywiście to moje prywatne zdanie, mnie taka konfiguracja lepiej odpowiadała.
dokladnie mam takie samo zdanie tylko taki zestaw gora + dol to juz znacznie drozszy gips bo wiaze sie to chodzby z zakupem dwoch koncowek Koniu, czemu ta kolumna zagra ciulowo w domu?

PostNapisane: 19 listopada 2009, 08:49 
Uzależniony od forum :)

Pewnie chodzi o to że inaczej gra kolumna do kanjpy gdzie jest hałas i potrzeby żeby grała głośno niż do domu gdzie masz ciszę i liczy się jakość.

Do domu kolumny tego typu to pomyłka - to moje zdanie :)

PostNapisane: 19 listopada 2009, 09:03 
Częsty bywalec

Jeżyk napisał(a):
Do domu kolumny tego typu to pomyłka - to moje zdanie :)
e tam pomylka :) nie chce zeby ktos myslal ze jestem laikiem w tym temacie i nie wiem co robie...w temacie naglosnienia siedze juz pare ladnych lat i wiem czego chce...szukam dobrych skutecznych i w miare tanich kolumn estradowych... a dla wtajemniczonych dodam ze mialem kiedys odwrotke na glosniku eminenca (18") :hyhy: pzdr

PostNapisane: 19 listopada 2009, 10:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Cytuj:
e tam pomylka :) nie chce zeby ktos myslal ze jestem laikiem w tym temacie i nie wiem co robie...w temacie naglosnienia siedze juz pare ladnych lat i wiem czego chce...szukam dobrych skutecznych i w miare tanich kolumn estradowych... a dla wtajemniczonych dodam ze mialem kiedys odwrotke na glosniku eminenca (18") :hyhy: pzdr

sorki ale wtrącę się.... ale jak się znasz to czemu zadajesz takie pytania???jakbyś "siedział" w temacie parę lat to nie pytałbyś się o badziewne kolumny :wstyd:
wystarczy przez godzinę poczytać jakiekolwiek forum poświęcone HI-FI żeby nabyć wiedzę jakie kolumny kupić...."posiedź" w temacie jeszcze 20 lat to może zaczniesz coś kumać
i nie szukaj kolumn do domu na allegro w dziale poświęconym sprzętowi estradowemu... o ,przepraszam ,chyba ze mieszkasz w oborze ;)
popatrz tutaj
http://www.allegro.pl/1320_sprzet_audio ... ikowe.html

a np: te http://www.allegro.pl/item807553232_fen ... ancja.html
sa niedrogie i na domowe impry wystarcza

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 19 listopada 2009, 13:04 
Częsty bywalec

Jeżyk napisał(a):
sorki ale wtrącę się.... ale jak się znasz to czemu zadajesz takie pytania???jakbyś "siedział" w temacie parę lat to nie pytałbyś się o badziewne kolumny :wstyd:
wystarczy przez godzinę poczytać jakiekolwiek forum poświęcone HI-FI żeby nabyć wiedzę jakie kolumny kupić...."posiedź" w temacie jeszcze 20 lat to może zaczniesz coś kumać
i nie szukaj kolumn do domu na allegro w dziale poświęconym sprzętowi estradowemu... o ,przepraszam ,chyba ze mieszkasz w oborze ;)
popatrz tutaj
http://www.allegro.pl/1320_sprzet_audio ... ikowe.html

a np: te http://www.allegro.pl/item807553232_fen ... ancja.html
sa niedrogie i na domowe impry wystarcza
dieki za porade....jakis becek wie lepiej czego szukam i co jest dobre dla mnie no i wie ze mieszkam w oborze....napisalem ze szukam kolumn na imprezy domowe mialem na mysli niedrogie kolumny ktore naglosnia pomieszczenie 30-40m2 takie ktore bedzie mozna latwo przetransportowac itd...no ale kolega becek wszystko juz mi wyjasnil...ps. nie lubie cwaniactwa

PostNapisane: 19 listopada 2009, 13:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
ja tez nie lubie cwaniactwa, nie pisz ze siedzisz w temacie zadajac tego typu pytanie-swiadczy ono ze nie masz zielonego pojecia o dzwieku
pytasz o najtansze kolumny ,w 5 minut na dwoch forach wyczytalem ze to badziew
i teraz tez moge napisac ze "siedze w temacie"
podalem Ci przyklad tonsilow , bo maja dobre opinie na forach
ja mam w domu DIY -siedzisz w temacie wiec wiesz o czym pisze
a estradowe kolumny...no coz jak sama nazwa wskazuje sa na .....wiesz najlepiej

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 19 listopada 2009, 18:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 sedan
Kod silnika: M57D30 bez klapek :)
Kolumny do zastosowań domowych mają inną konstrukcję, mają odwzorować piękno dźwięków... Kupuje się wtedy mega kolumny i słucha nie wykorzystując 100% mocy... jak ktoś kiedyś miał okazję posłuchać kolumny domowej o mocy około 400W rozkręconej na 5% w dobrych warunkach słuchowych to będzie wiedział o czym mowa... Żeby to zobrazować to napiszę tak: kolumna 5W też głośno gra... ale to jest darcie kota, a nie muzyka...
Kolumny dyskotekowe są nastawione bardziej na skuteczność i w domu to będą tylko szklanki się trzęsły a muzyki nie posłuchasz... albo albo...
Zagadaj z jakimś akustykiem to wytłumaczy ci dokładnie o co w tym chodzi... Ja nie chcę strzelać fachowym językiem bo gafa jest pewna... Jako skromny człowiek nie potrafię ci wytłumaczyć tak szerokiego zagadnienia...

I tu niestety muszę przychylić się do becka... Szukać szukać i jeszcze raz szukać... Nie obrażaj się, bo nie ma o co...
Jeżeli chcesz kolumny do domu, to szukaj domowych... Nie ma możliwości zastosowania kolumn domowych do nagłośnienia małej sali ani odwrotnie...
Pozdro

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=16&t=64357

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1