Przymierzam się do SWAP silnika do e46 1.8. Trafił mi się silnik 2.8 x2 VANOS (kompletny) ze skrzynią, komputerem, EWS, kluczykiem tylko z samochodu e39 i teraz moje pytania: 1. W e46 1.8 jest wiatrak elektryczny do chłodzenia i chyba klimy jednocześnie. Silnik 2.8 ma mieć wisko. Jak to rozwiązać? Zostawić elektryczny (tylko skąd wziąć sterowanie wiatrakiem) czy może dołożyć visko (ale wtedy musiałbym jakoś przełożyć wiatrak z przodu chłodnic). 2. Jak podłączyć ASC ? Z tego co wyczytałem to ten silnik jest wyposażony w przepustnicę z ASC, czy po podłączeniu wtyczek zacznie to normalnie działać? 3. Mam silnik M52B28TU ale z tego co widzę to mam misę olejową z M52B28 z 1 Vanosem z e39. Silnik z tą misą wchodził do e39 do 1998 roku potem był nowy silnik z nową misą bez żadnych modyfikacji w komorze silnika. Czy silnik z tą misą (starą z e39 przed '99 rokiem) wejdzie do e46? Chcę już rozebrać swoje auto ale chcę mieć pewność że wszystko mi spasuje. Może ktoś orientuje się w temacie i mi odpowie czy muszę jeszcze misę zmieniać?
|