BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 08:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Ksenon kity do e46 czy warto?
PostNapisane: 18 września 2008, 11:11 
Pierwsze kroki

Wiem ze tematow na temat ksenonow ( HID ) jest cale mnostwo ale w zadnym nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.

1. Czy ktos zakladal HID kity w e46 ( przed liftingiem ) z zwykłymi reflektorami ( nie soczewki ) no i czy to ma jaki kolwiek sens.
2. Jezeli nie to jakie inne sesowne zarowki wstawiac
3. Jezeli ktos zalozyl HID'y na zwykłych reflektorach czy to musial byc jakis specjalny zestaw??? cos słyszalem o jakis zarowkach D2S i D2R ???
4. Kupujac jaki kolwiek zestaw HID czy jest sens wymiany zarowek ktore daja w zestawie na jakieś lepsze??? ( chodzi o to czy te w zestawie tak naprawde maja jakie kolwiem homologacje poza ta MADE IN CHINA ) Czy lepiej kupic jakies firmowki i mniec pewność jak one swieca.

PS. Co do legalnosci przejde sie do stacji kontroli ( MOT ) w angli bo w polsce to zalatwienie przegladu kosztuje pare zl.
PS2. Wymiana calego reflektoru na ten z soczewkami nie wchodzi w gre (bynajmniej na razie )

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 11:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318i Touring
Kod silnika: M43
Jak nie masz soczewki to moim zdaniem bez sensu... bedziesz tylko ludziom po gałach świecił :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 12:00 
Forumowicz

1. nie ma sensu,oślepiał bedziesz wszystkich w około,bedzie to wygladało jak zarówki z tesco,zwykła lampa nie jest przystosowana pod xenon
2. Polecam philips gt 130 czy 150,jakos tak
3.kupujesz zestaw z przystosowanym zarnikiem pod h1,h7 itd. i nie jest to zróznicowanie ze wzgledu na rodzaj lampy,tylko o mocowanie chodzi
4.Nie ma sensu bo najprawdopodobniej stracisz gwarancje.

Ps. Xenon w lampie nieprzystosowanej,nawet w soczewce która nie ma homologacji na xenon jest nielegalny
Ps2. to pozostaja Ci zaróweczki

pozdro :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 12:53 
Uzależniony od forum :)

nie wiem jak świecą takie zwykłe lampki na zenonach ale wiem ze to chamsko wyglada z zewnątrz, jak bys sobie wsadził niebieski żarówki z biedronki

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 13:20 
Zacna persona forum

akurat widziałem E46 z zenonami bez soczewki i wyglądały całkiem przyjemnie. weź tylko załóż jakieś zeny 4300K albo mniej żeby na biało świeciły a nie na niebiesko. w innych autach wygląda to wiochowato ale w E46 nie ze względu na to że szkoło jest całkiem gładkie a nie tak jak w innych autach starszych. np w lagunie II tez są Xenony bez soczewki...

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 14:45 
Forumowicz

misssiaq6 napisał(a):
akurat widziałem E46 z zenonami bez soczewki i wyglądały całkiem przyjemnie. weź tylko załóż jakieś zeny 4300K albo mniej żeby na biało świeciły a nie na niebiesko. w innych autach wygląda to wiochowato ale w E46 nie ze względu na to że szkoło jest całkiem gładkie a nie tak jak w innych autach starszych. np w lagunie II tez są Xenony bez soczewki...

Nie ma opcji ze bez soczewki nie oslepiacz innych,jesli jest szkło gładkie to odbłysnik jest tak skonstruowany ze swiatło pada we wszystkich kierunkach.I mało mnie obchodzi ze jakas laguna II miała xenony bez soczewki(ew. moze klosz jest inaczej zbudowany) ktos kto montuje xenon do zwykłej lampy jest nieodpowiedzialny i stwarza przez to niebezpieczenstwo na drodze. nie widziałem jeszcze ani jednego auta(a jezdze duzo)które miało załozony xenon do seryjnej lampy i nie oslepiało wiec moze kolego nie dawaj takich rad w stylu ... wsadzaj 4300 i niczym sie nie martw bo jak przerabiac to nie na siłe bo to jest tredny i cool, tylko z głowa. i tu sie wypowiadam nie jako jakis wszystkowiedzacy tylko jako uzytkownik dróg

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 15:32 
Pierwsze kroki

czyli zakup i zalozenie "ŻARÓWKI H7 X-TREME - PHILIPS"
takie same sie zaklada na swiatla mijania i drogowe? ( jestem zielony odnosnie samochodow )

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 15:55 
Uzależniony od forum :)

E39 wychodziły z ksenonami bez soczewek.

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 16:33 
Zacna persona forum

mam rozumieć, że w światłach bez soczewki nie ma czegoś takiego jak odcięcie światła.... ?
hehe

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 16:53 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
misssiaq6 napisał(a):
mam rozumieć, że w światłach bez soczewki nie ma czegoś takiego jak odcięcie światła.... ?
hehe

jest. Ja znam auto, w ktorym zostaly zamontowane HID'y do lamp bez soczewki. Auto to poczciwy Fiat Seicento i powiem szerze ze nie oslepialo, tyle ze wazne jest wyregulowanie swiatel. Kiedys nawet porownywalismy jego swiatla z moimi (w poprzednim aucie) i w obu linia odciecia wygladala tak samo dobrze, dodam ze byly to zarowki h4. Naturalnie nie namawiam Cie do zakladania HID'a do lamp bez soczewek, bo lampy soczewkowe z zasady maja bardziej ostra granice swiatla i cienia. Generalnie nie umiem sie wypowiedziec na temat zalozenia tego do Twojego auta, bo nie widzialem lini odciecia tych lamp. Ja bym poszukal lamp na soczewce (sam tak robie teraz) i dopiero dorzucil xenon.

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 17:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52
1. Szef akurat ma zalozone i swieci to bardzoi fajnie temp 6000k ustawione na stacji diagnostycznej i nikogo nie oslepa ( jak jest wyregulowane to jak moze oslepiac) zalaminie jest dokladnie takie jak na zwyklje zarowce.. a jak ktos ustawi sobie na oko to wiadomo ze bedzie kazdego oslepiac.

2. gratuluje tu wypowiedzi poprzednika zeby zalozyc philipsy czy to z seri gt czy power............ zarowki swieca troche lepiej niz seryjne to trzeba przyznac ale sie 3 razy szybiej przepalaja bo maja cienszy zarnik wsrodku wiec raz na 3 miesiace wymiana arowki z aokolo 40-50zl

3. musisz kupic zestaw pod zarowke w aucie i do 46 specjalna przejscowke za okolo 30zl na strone bo ma inny montaz

4.sa w srodku zarowki made i china i nic innego pewnie nie wlozyz bo oryginlane philipsy to koszt okolo 300-400zl za sztuke.......nie mowie tu o philipsach z allegro ktore nawet nie lezaly obok oryginalu

jesli masz glowe na karku to zakladak hidy tylk pamietac o regulacji i ze jak zaladujesz pare ludzi do tyly i jaksi bagaz to obnizyc recznie swiatla zeby nie oslepiac i po problemie.

co do l;egalnosc to zdania sa podzielone

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 18:28 
Pierwsze kroki

tomekzabrze napisał(a):

3. musisz kupic zestaw pod zarowke w aucie i do 46 specjalna przejscowke za okolo 30zl na strone bo ma inny montaz

to zeby zalozyc zarowki Philips'a X-TREME H7 musze jeszcze jakas przejscowke kupowac???? o co chodzi ???

akurat nie bende kupowac ( o ile bende ) philipsow z allegro tylko z ebay'a UK ( bo blizej ) no i tam zestaw philipsow X-TREME H7 kosztuje 50 funtow - czyli ~200 zl wiec mysle ze raczej orginalne

no i dalej nie ma odpowiedzi na temat czy te same H7 X-TREME wklada sie na swiatla mijania i dlugie (drogowe)????

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, 16:08 
Pierwsze kroki

chodzilo mi o zestaw hid a nie o zwykle zarowki przy zwyklych nie musisz............. i o oryginalnosc chodzilo mi o zestawy hid i zarowki z zestawow .

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2008, 00:46 
Pierwsze kroki

a jak z zywotnoscia takich zarowek np. philipsa??? tzn w miesiacach..

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2008, 18:44 
Pierwsze kroki

ciezko sie okreslci jak z zywotnoscia to zalezy ile kto jezdzi czy czesto gasi zapal gasi zapala.....itp itd.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 19:20 
Pierwsze kroki

wtam!!
warto zaloztyc ksenony ale napewno nie te ktorymi jest zasypane allegro,mam dostep do ksenonow oryginalnych oczywiscie,z zarowkami d2s ktore sa montowane w bmw oryginalnie jakosc jest 100%,jesli masz pytanie to daj znac jestem w stanie zalatwic ci te ksenony (w komplecie sa dwie nowe przetwornice i dwie zarowki d2s) :]

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 19:54 
Pierwsze kroki

czyli chcesz komus spzredac zestaw pod d2s na zwykla lampe? i co sobie ma to wkleic?:) tak jak to robili pare lat temu ?

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 21:23 
Pierwsze kroki

spoko masz racje zapomnialem dodac ze ksenony ktore posiadam sa tylko i wylacznie na soczewy ale znam zaklad ktory to przerabia na soczewe,dlatego dlatego zasugerowalem ten typ....

Tytuł: Re: [E46] Ksenon kity do e46 czy warto?
PostNapisane: 25 listopada 2009, 15:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320D E46
MARCIN IWAN, po ile ksenony u ciebie?

Tytuł: Re: [E46] Ksenon kity do e46 czy warto?
PostNapisane: 25 listopada 2009, 17:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: to gokart
Kod silnika: M20B25
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=121082
blazimus napisał(a):
MARCIN IWAN, po ile ksenony u ciebie?

o człowieku ale kotlet... :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1