BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 22:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] oswietlenie wnętrza
PostNapisane: 23 listopada 2009, 17:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: M50B25
sprawdzilem i nic... A czy moglby mi ktos powiedziec jak mniej wiecej biegna po tym aucie kable odpowiedzialne wlasnie za to oswietlenie po otwarciu drzwi?? wskazal miejsca gdzie te kable moga sie przecierac?? i czy moze byc uszkodzony grundmoduł i gdzie takowy moze byc??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 listopada 2009, 20:52 
Pierwsze kroki

koledzy ma ktos moze jakis schemat elektroniki odpowiedzialnej za oswietlenie w e36?

PostNapisane: 23 listopada 2009, 22:55 
Forumowicz

Moje BMW: E 39
Kod silnika: M54B25
mogę prosić fotki zapalniczki a konkretnie miejsca gdzie ma być ta żarówka bo nie daje mi to spokoju, jeżdzę 1,5 roku i myślałem że tak ma być ale jeżeli ma świecić to ma świecić i tyle

PostNapisane: 24 listopada 2009, 00:42 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318ti
Ja miałem ten sam problem. Gdy kupiłem swoje auto nie świeciło mi oświetlenie wnętrza kabiny. po otwarciu drzwi światło powinno się rozpalać. Po przekręceniu stacyjki gasnie, po zgaszeniu silnika zapala się, po owtarciu drzwi rozpala sie, i po zamknięciu zamka gasnie natychmiast.

Pierwsze co zrób to sprawdź rygle w drzwiach, na nich są włączniki oświetlenia wnętrza ( takie cycki) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeżeli są choć trochę przytarte to są do wymiany. Pobaw sie nimi spróbuj powciskać na chama, jeżeli coś się zadzieje to są do wymiany. Gwarantuje ci to na 100%

Obrazek
zdjęcie pożyczone z tematu: [E34] Mrugajace swiatła oswietlenia wnetrza.

na ryglach masz włączniki oświetlenia, żeby je wymienić musisz rozmontować osłonę słupka, wymienisz je i nastanie światłość :ok:

Obrazek

PostNapisane: 24 listopada 2009, 02:58 
Pierwsze kroki

niestety ale to nie to:( rozbieralem juz te krancowki i sa ok, podejrzewam ze gdzies kabel bedzie przerwany tylko niemam pomyslu gdzie?? ma ktos moze jakis schemat elektryki za to odpowiedzialny??

PostNapisane: 24 listopada 2009, 19:14 
Pierwsze kroki

koledzy czy w kazdej beemce po zgaszeniu silnika i wyjeciu kluczyka zapala sie swiatlo??

PostNapisane: 25 listopada 2009, 20:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
polanarbk napisał(a):
koledzy czy w kazdej beemce po zgaszeniu silnika i wyjeciu kluczyka zapala sie swiatlo??

jeżeli masz ustawione w odpowiedniej możliwości (czyli na przełączniku włączone aby się zapalało) to zawsze się zapala i to nawet w większości aut jak nie we wszystkich :P

a ja mam pytanie odnośnie podświetlenia zapalniczek w e36. czy w coupe na środkowym tunelu dwie popielniczki także powinny być podświetlane? i jeszcze jedno pytanko bo nie działa mi podświetlenie przełączników od elektrycznych szyb, ale tylko tych z tyłu i nie wiem czy wyciąga się te 'pstryczki' czy trzeba jakoś inną drogą to naprawiać? a i czy manetka BC też powinna być podświetlana :P

PostNapisane: 26 listopada 2009, 11:35 
Częsty bywalec

nikt kto ma e36 coupe się nie orjentuje o światełkach w popielniczkach? :zdziwko:

PostNapisane: 26 listopada 2009, 14:15 
Forumowicz

już ci piszę, to że masz coupe nie ma chyba znaczenia u mnie podświetlana jest tylko przednia popielniczka natomiast tylnia ma miejsce na żarówkę ale nie mam doprowadzonej instalacji, na razie zrobiłem podświetlenie zapalniczki z diody led pomarańczowej i wygląda elegancko jak w org, co do przycisków od szyb to one same wychodzą jak je podważysz, a pózniej możesz je wypiąć i zostaje ci sam guzik natomiast nie wiem jak tam jest montowana żarówka ale na pewno sobie poradzisz

PostNapisane: 26 listopada 2009, 14:34 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M40B18
nawiązując do popielniczek jak tam się wkłada tą żarówkę to jest 1,2 bez oprawki tak ??

PostNapisane: 26 listopada 2009, 16:19 
Forumowicz

karwek napisał(a):
nawiązując do popielniczek jak tam się wkłada tą żarówkę to jest 1,2 bez oprawki tak ??

właśnie nie wiem jakie tam powinny być żarówki takie o oznaczeniu T5 wypadają a T10 są za duże, niestety było póżno i nie miałem gdzie ich kupić więc wykorzystałem klasyczną diodę led w kolorze pomarańczowym/bursztynowym koszt ok 2,50 weszła idealnie pod kątem 90 stopni i świeci bardzo ładnie

PostNapisane: 27 listopada 2009, 14:38 
Pierwsze kroki

koledzy dysponuje ktos moze schematem oswietlenia wewnetrznego w bmw e36?? siedze juz ktorys dzien przy tym oswietleniu po otwarciu drzwi i klapa:( bardzo bym prosil o schemat jak ktos ma

PostNapisane: 27 listopada 2009, 16:01 
Częsty bywalec

w związku z powyższym postanowiłem zadziałać i zrobić sobie podświetlenie zapalniczek i przycisku do opuszczania szyb tylnych. Z tym pierwszym problemem (światło w zapalniczkach) poszło mi dość szybko i teraz już sobie świeci, ale za to w przycisku napotkałem malutką żaróweczkę, która jest przylutowana. Tak więc wylutowałem ową pomarańczową żaróweczkę i pojechałem się rozglądać, za jej kupnem, a tu nigdzie takiej dostać nie mogę jak na złość. Pomógł by mi ktoś gdzie bym taką żarówkę znalazł?
Orientacyjne foto wrzucę może, tak ona wygląda:
Obrazek

a i po wylutowaniu tej że żarówki przestały mi działać oba "pstrykadełka" tylnych szyb :zdziwko:
czy ta żaróweczka ma na to wpływ czy raczej moja zgrabność coś zerwała? :mur:
bo jak nie da rady to szukam całych włączników :cwaniak:

PostNapisane: 27 listopada 2009, 18:25 
Pierwsze kroki

kolego a moglbys powiedziec jak dobrales sie do tej zaroweczki w zapalniczce?? patrzylem patrzylem i nie moglem jej zlokalizowac :niepewny:

PostNapisane: 27 listopada 2009, 19:07 
Forumowicz

ja miałem zwykłą białą a swoją drogą po raz pierwszy widzę taką żarówkę w kolorze pomarańczowym

PostNapisane: 27 listopada 2009, 23:11 
Pierwsze kroki

wydaje mi się ze kolega dal zdjecie zarowki a w zasadzie diody znajdujacej sie w przelacznikach opuszczania/podnoszenia szyb.

koledzy mecze sie z tym oswietleniem juz troche czasu, powiedzcie mi gdzie z tym podjechac?? do mechanika czy zwyklego elektryka?? a moze ma ktos jeszcze jakis pomysl? :zdegustowany:

PostNapisane: 27 listopada 2009, 23:13 
Częsty bywalec

polanarbk napisał(a):
kolego a moglbys powiedziec jak dobrales sie do tej zaroweczki w zapalniczce?? patrzylem patrzylem i nie moglem jej zlokalizowac :niepewny:

wyciągasz zapalniczkę ;] i odkręcasz dwa wkręty na śrubokręt gwiazkowy i też to wyciągasz i tam już jest żaróweczka :P to tak w takim dużym skrócie ;) jak sobie nie poradzisz bąrdz mnie nie zrozumiesz moge Ci pstryknąć jutro parę foto :cwaniak:

PostNapisane: 27 listopada 2009, 23:16 
Częsty bywalec

marjanhc napisał(a):
ja miałem zwykłą białą a swoją drogą po raz pierwszy widzę taką żarówkę w kolorze pomarańczowym

no taką mam we wszystkich "prztyczkach" od szyb i nigdzie ustrojstwa nie mogę znaleźć :wsciekly:
polanarbk napisał(a):
wydaje mi się ze kolega dal zdjecie zarowki a w zasadzie diody znajdujacej sie w przelacznikach opuszczania/podnoszenia szyb.

koledzy mecze sie z tym oswietleniem juz troche czasu, powiedzcie mi gdzie z tym podjechac?? do mechanika czy zwyklego elektryka?? a moze ma ktos jeszcze jakis pomysl? :zdegustowany:

Właśnie tak ;) a co do Twojego problemu to raczej do elektryka (sam będzie musiał się pobawić i zlokalizować gdzie nie dochodzi prąd i dlaczego)

PostNapisane: 27 listopada 2009, 23:24 
Pierwsze kroki

ale ta zapalniczke mam wypchac od dolu zdejmujac mieszek z galki zmiany biegow czy podwazyc srubokretem i ona jakos sama wyjdzie??

PostNapisane: 27 listopada 2009, 23:39 
Częsty bywalec

polanarbk napisał(a):
ale ta zapalniczke mam wypchac od dolu zdejmujac mieszek z galki zmiany biegow czy podwazyc srubokretem i ona jakos sama wyjdzie??

sorry kolego w błąd Cię wprowadziłem bo chodziło mi o popielniczkę (źle zrozumiałem i źle napisałem) :zawstydzony: wybacz
za zapalniczkę zabieram się jutro więc jak zrobię to dam znać :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1