Jak niektórzy coś napiszą....
Średnie spalania LPG 10l ? Kto i po co to pisze... 6.5l w trasie to sie moze uzyska przy kams ekonomicznej jeździe. My jechaliśmy E36 cabrio (cięższy) w trasie automatem w trasie automat pali mniej) po dziadkowemu i wyszło jak nic prawie 8l Benzyny. Mały silnik w trasie przy ostrzejszej jeździe spali więcej.
10l gazu to może spali jadąc autostradą po dziadkowemu.
Hmm, znaczy się, że takie spalanie jak Twoje musi być dla wszystkich odpowiednikiem spalania ?

Powiem Ci tak, miałem kilka BMW I mogę się z Tobą założyć, że na trasie zejdę do 6,5L benzyny i 8,5L gazu na sekwencji. Rzecz jasna, jazda ekonomiczna (100-110 km/h). Nie wiem czy taką jazdę zaliczyć do "dziadkowej" jak to określasz ale ja taką określam jako dość dynamiczną i przede wszystkim bezpieczną
Części do diesla droższe? Precyzujcie odpowiedzi, bo nie każdy jest specem. Klocki, tarcze, wahacze, uklad kierowniczy, filtr powietrza, oleje, żarówki... droższe w dieslu???? W dieslu są droższe części silnikowe, musisz dbać o filtr paliwa, wymieniać świece żarowe - ale nie co 10tys km

Co do tego tekstu. Myślę, że chodzi przede wszystkim o części droższe za które naprawdę się płaci sporo i dużo więcej niż za części w benzynie, a nie filtr powietrza czy żarówki... Normalną sprawą jest fakt, że w jednym kilka rzeczy jest droższych, a w drugim to samo jest tańsze i na odwrót ale reasumując dużo droższy pod względem utrzymania jest diesel. Jak dobrze trafisz przy zakupie to będziesz bardzo zadowolony ale jak zle to już będzie gorzej
2.0 za mała do LPG? Miałem 2.0 i to E34 kombi. Strasznie słabe auto, dlatego bez problemu woziłem 2 tony na haku.
Ja mam 1.8 z z sekwencją i mi wystarcza. Wiadomo, chciałbym "polatać" 2.8 ale nie płacze z powodu tego, że mam 1.8
Koledzy jak ktoś pyta o auto, to nie opowiadajmy naszych rekordów ekonomi, tylko średnie NORMALNE wartości.
Średnie, normalne spalanie silnika 1.6, 1.8 będzie w granicach, trasa - 7L, miasto 10-11L. Jak ktoś będzie na trasie "latał" po 180-190 km/h, a w mieście przeciągał każdy bieg jak debil to i 11 / 18 odpowiednio spali