BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 05:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e87 pierwszy przegląd.
PostNapisane: 28 listopada 2009, 23:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e81
Witam. Jeżdżę BMW e81 118d,143KM, i mam pierwszy przegląd.
Napewno nie zrobię go w salonie bo do końca gwarancji mam 3 miesiące a za pierwszy przegląd zażyczyli sobie ponad 1000zł. Może to nie aż tak wiele ale wydaje mi się że wymianę oleju,filtra oleju i mikrofiltra klimatyzacji zrobię za pół ceny. Zastanawiam się co to jest ten mikrofiltr klimatyzacji i czy po 25 tyś km trzeba go wymienić tak jak podaje producent czy może przy kolejnej wymianie oleju zrobić ten mikrofiltr.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e87 pierwszy przegląd.
PostNapisane: 28 listopada 2009, 23:41 
Forumowicz

AK 362 filtr powietrza 60 zl oleju 40zl filtr paliwa 150 zl i pylkowy do klimy jakos 70 zl czyli calosc w przyblizeniu 320 zl plus olej i wymiana tego wszyskiego

PostNapisane: 28 listopada 2009, 23:44 
Pierwsze kroki

Nic o filtrze powietrza i paliwa nie mówili. Tylko oleju i ten przeciwpyłkowy. Możliwe że na pierwszym przeglądzie przy 25 tyś nie ma wymiany filtra powietrza i paliwa?

PostNapisane: 28 listopada 2009, 23:51 
Forumowicz

mozliwe ale jak nie byl wymieniany to ja bym wymienil przy okazji zobacz w ksiazce

PostNapisane: 29 listopada 2009, 12:58 
Pierwsze kroki

....książka książką, serwis serwisem....wiadomo że czasami książka każe wymieniać "wprzód" dlatego pytam co przy 25 tyś powinno się wymienić? Napewno olej i filtr oleju a czy "reszta" którą kolega wypunktował kolega też będzie niezbędna przy takim przebiegu. ....tylko nie piszcie jak masz kasę to wymień ... Chcę wyminić niezbędne rzeczy a jednocześnie te które bez problemu pozwolą dojechać mi do następnego serwisu czyli pewnie do 50 tyś i wtedy klocuszki pewnie się ukłonią....

PostNapisane: 29 listopada 2009, 13:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
jeżdżąc na polskim paliwie bałbym się nie wymieniać filtra paliwa co każdy przegląd.
Z tego co rozumiem auto zaraz będzie miało 2 lata, wiec pomimo że to 1 przebieg trzeba by było zmienić płyn hamulcowy.
Filtr powietrza po 25tys będzie już ładnie zasyfiony, taniej zmienić filtr niż potem spalać więcej paliwa. Ja rozumiem że nie każdy traktuje auto jak pasjonat, ale żałować 60 zł na filtr powietrza który można zmienić samemu w max 30 minut robiąc to 1 raz to już bez przesady ;)

PostNapisane: 29 listopada 2009, 13:57 
Pierwsze kroki

Z tym płynem hamulcowym to wymagacie więcej niż Salon BMW bo w symulacji kosztów tego nie uwzględnili. Podeślę zaraz skan symulacji kosztów pierwszego serwisu.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 14:30 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
No właśnie ja czytałem gdzieś w instrukcji chyba do E36 że wymagana jest wymiana płynu hamulcowego co 2 lata zgodnie z zaleceniami ASO.

Ostatnio edytowano 29 listopada 2009, 20:30 przez Marko84s, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 listopada 2009, 16:56 
Forumowicz

hamulcowy to faktycznie przesada jak to ma byc taki pierwszy komplecik ale chyba sie co 2 lata zmienia

PostNapisane: 29 listopada 2009, 17:12 
Zacna persona forum

Płyn hamulcowy powinno się zmieniać co dwa lata (wg instrukcji BMW), niektórzy mówią nawet o wymianie co roku. Wchodzi tego około 1 l, koszt nie jest wysoki, a płyn jest higroskopijny więc łapie sobie z czasem coraz więcej wody.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 19:05 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
Ja filtr paliwa wymienialem tylko raz i to w dodatku w dieslu. Nie róbmy z Polski trzeciego świata, syf w filtrze pochodzi glównie z korozji zbiornika i wody. Ciężko o korozję w zbiorniku z tworzywa.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 19:17 
Forumowicz

właściwie po co wymieniac filtr powietrza

PostNapisane: 29 listopada 2009, 20:27 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
swistak240 napisał(a):
właściwie po co wymieniac filtr powietrza

Siląc się na sarkazm podałeś akurat słaby przykład.

PostNapisane: 30 listopada 2009, 19:42 
Pierwsze kroki

...czyli tak czy siak....nie ma jednej odpowiedzi co powinno się wymienić przy 25 tyś....kwestia indywidualna....odczytałem z podpowiedzi kolegów forumowiczów....jak chcesz to se nawet zbiornik paliwa wymień.....

PostNapisane: 30 listopada 2009, 20:11 
Zacna persona forum

Szanowny kolego, po pierwsze to co powinieneś i kiedy zmienić w aucie masz w książce serwisowej.
Tam znajdziesz że co dwa lata masz do wymiany płyn hamulcowy. To że filtr oleju zmienia się razem z olejem to wiadomo. Filtr powietrza zapycha się całym syfem jaki jest na drodze. Twój filtr ma 2 lata i 25tkm, jak go zobaczysz sam uznasz że wymiana ma sens. Co do filtra paliwa i kolegi który by nie wymieniał. Każdy robi ze swoim autem co chce, dla mnie wymiana kilku filtrów częściej niż przewiduje to nawet producent to minimalny koszt w porównaniu do napraw jakie mogą wyniknąć z niewymieniania tych filtrów.

Co do mikrofiltra klimatyzacji, możesz nie wymieniać, ale oszczędzasz tylko na własnym zdrowiu. Oddychasz tym co siedzi w tym filtrze (grzyby, roztocza, bakterie takie jak np Legionella pneumophila)

Masz racje co do tego że to co właściciel wymienia przy 25tkm to kwestia indywidualna, jeden wymieni więcej licząc że lepiej traktowane auto dłużej posłuży, a drugi nawet oleju nie zmieni..

PostNapisane: 30 listopada 2009, 20:58 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Ja napiszę tak do E36 zakupiłem kiedyś instrukcję obsługi tego modelu w ASO i tam było ładnie napisane co kiedy się wymienia jak również opisane były inspekcja I i inspekcja II podejrzewam że do tych nowszych współczesnych BMW w instrukcji już takich informacji nie ma, a jeśli są może warto ją kupić. Mało kto narazie orientuje się na tyle sprawnie w serwisowaniu E81 żeby ci jasno i przejrzyście napisać co masz wymienić przy jakim przebiegu niestety żeby sprawnie odpowiadać na takie pytania trzeba mieć jakąś wiedzę np właśnie z książki instrukcji obsługi (jeśli jest coś takiego w tych nowych instrukcjach) lub wiedzę warsztatową (najlepiej być mechanikiem w ASO) BMW już raczej nie przewiduje tych nowszych modeli do samodzielnej obsługi dlatego ciężko o jakieś ogólnodostępne informacje na ten temat. Jeśli już coś podpowiadamy to bazując na własnych doświadczeniach opartych na modelach BMW nawet 10 czy 20 letnich, a wiadomo standardy się zmieniają. Przepiszę ci to co mam w książce do E36 może trochę ci to coś powie.

Wymiana oleju
benzyna co 10tys km lub według wskazań zegarów
diesel co 7,5tys km lub według wskazań
nie rzadziej niż raz w roku (dotyczy obu)

zakres czynności przewidziany przy wymianie oleju
- silnik: wymiana oleju i filtra oleju
- silnik wysokoprężny: dodatkowo odwodnić filtr paliwa
- sprawdzić stan wkładu filtra powietrza
- sprawdzić stan i naciąg pasków klinowych

po 20 tys km
wymiana filtra powietrza
odwodnienie filtra paliwa (diesel)
wymiana mikrofiltra klimatyzacji

po 40 tys km
silnik wysokoprężny wymiana filtra paliwa
wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów

po 80 tys km
skrzynia biegów manualna wymiana oleju
wymiana filtra paliwa (silniki benzynowe)

wymiana cieczy chłodzącej (nie rzadziej niż co 3 lata)
wymiana płynu hamulcowego (co 2 lata)

jest jeszcze masę sprawdzania pasków, zawieszenia, wycieków, dokręcania niektórych elementów wymiany pasków klinowych i rozrządu, sprawdzanie sprzęgła, okładzin hamulcowych, czynnika klimatyzacji i wiele innych czynności serwisowych nawet kontrola powłoki lakierniczej.
Niestety bez jakiejś serwisówki do twojego auta ciężko będzie coś dokładniej jeszcze opisać. podkreślam że opisane czynności dotyczą modelu E36 i napisałem to żebyś orientacyjnie miał pojęcie w tym temacie. Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1