BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Kupno: diesel czy benzyna+lpg ?
PostNapisane: 29 listopada 2009, 00:50 
Uzależniony od forum :)

darcyn napisał(a):
kotsylwester, widzisz aso przejeżdżając koló niego wiec skąd masz pojecie co kto przyprowadza.
nie jestem mechanikiem - częsciowcem, przyjechal dziadzio corsą 1 nie wiem 85r czy jakos,
zrobił sobie pełen serwis, zamówił nową ori lampe, rachunek ze dwa razy przekroczył wartosć auta.
ludzie jeszcze przyjezdzają astrami f 93-96 i serwisują, vectry b te pierwsze i nikt sie nie pyta co ile kosztuje.
a co ty myslisz że jak pojedziesz do kogoś do garazu to zrobią ci za pół darmo?
oskubią cie jak indora, powkładają najtansze graty a ty jezdzisz i chwalisz sie ze masz dobrego mechanika.
juz ja znam takie chistoryjki, jak ludzie przyjezdzają z płaczem do aso bo jakiś wacuś oskubał ich doszczętnie i auto nadal nienaprawione.
przyjezdzając do aso podpinają cie pod kompa serisowego a nie jakieś gówno co sprawdzi ci który czujnik abs nie działa.
ile ludzi pisze że podpięło sie pod kompa i nic a na wolnych obrotach faluje, a podepnij sie pod oryginalny komp to zajrzy ci do chistorii błędów
i powie co nie jest tak.

w tym tyg. paniusia kupiła gdzieś astre 3. oczywiscie pierwsze co to mechanik. kurde nie pamietam ci jej sie działo. cos z elektryką. mechanik swoim laptopem to oczywiscie inspekcje skasuje, ładnie popatrzy na ciebie i 50zł. wszystko ok usłyszysz płacąc te 50zł za nic brudasowi. przyjechała do nas. spojrzenie elektryka z 10letnim dośw z 2 metrów. "tego kabelka tu nie powinno być", spojrzenie z bliska, auto po stłuczce, przecieta i sztukowana instalacja. baba w płacz i za tel do sprzedającego.

citizen - swięte słowa.

JA widze ASO przejeżdżając koło niego? I nie mam pojęcia co się tam dzieje?
JA myślę że w garażu się robi pół darmo? Kolego widzę że NIE MASZ POJĘCIA z kim rozmawiasz, to raz a dwa chyba
nie masz pojęcia o cenach roboczogodziny w ASO i roboczogodziny POZA ASO.

Mnie skubią jak indora i wkłądają najtańsze graty? Ja się chwalę dobrym mechanikiem?

Darczyn, strzelasz ślepakami bo Ci brakuje argumentów i wymyślasz historyjki jak przedszkolak, w dodatku wymyślasz historyjki o dziadkach w corsie...

Żenada, powiem żenada... Ale zanim zaczniesz walić ślepakami to zastanów się do kogo... bo się możesz ośmieszyć :) :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 listopada 2009, 10:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
southOFheaven napisał(a):
naprawde zal mi ludzi ktorzy nie maja pojecia o budowie i eksploatacji samochodow na tyle by sam naprawiac autko
wiesz nie każdy jest mechanikiem i ma kanał, narzędzia komputer i widzę fachową.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 11:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
A ja myślę że to ccza dyskusja, każdy głupi który jest w stanie posługiwać się kalkulatorem jest w stanie policzyć na podstawie cen paliw i średniego spalania, który wariant silnikowy wybrać.. trzeba tylko pamiętać, że jeśli ktoś jeździ dużo, na krótszych odcinkach i do tego lubi depnąć to spalanie benzyny potrafi skoczyć do astronomicznych wartości, diesel nie skacze tak mocno ze spalaniem w takich warunkach.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 11:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TUB19
Bez urazy, ale niewiem jak można do BMW "władować" gaz... Wtedy to nie jest już BMW tylko Punto. :rotfl: NIeważne czy bym miał silnik 1.6 czy 5.0 nigdy nie miałbym instalacji LPG- chyba, że zaczelliby seryjnie montować je w fabrykach- ja fabryki nie bede poprawial. A' propos działań rodzimych ASO- po przeczytaniu opowiesci kolegi Darcyna, smiem twierdzic, iż pracuje on w ASO o nazwie "M jak miłość", gdzie wszyscy wszystkim pomagaja, sa uczciwi, wszystko dobrze sie konczy (sic!) :rotfl: Poznalem sie na rzemieslnikach z kilku ASO i zdania nie zmienie- rzezba, oszustwo, zlodziejstwo. Serwisowalem auta i bede serwisowal tylko w pewnych miastach Branderburgii i Saksonii, omijajac Halle- bo tam tez sa rzemieslinicy :rotfl: Jakosc uslug celujaca, a cenowosc w niektorych przypadkach mniejsza niz w Naszym kraju. Zarazilem tym znajomych, mam nadzieje, ze tu tez ktos sie zarazi moim zdaniem.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 12:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
rasiu1985 napisał(a):
chyba, że zaczelliby seryjnie montować je w fabrykach- ja fabryki nie bede poprawial

to masz chlopcze
http://www.autocentrum.pl/go/606__Filmi ... _1051.html
jak zaczniesz za swoje pieniadze lać do baku a nie rodzicow to pogadamy...

PostNapisane: 29 listopada 2009, 13:08 
Przyjaciel forum

rasiu1985 napisał(a):
Bez urazy, ale niewiem jak można do BMW "władować" gaz...
normalnie, tak samo jak do innych samochodów, gaz to normalne paliwo, więc za bardzo nie wiem o co chodzi :niepewny:

PostNapisane: 29 listopada 2009, 13:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
Pewnie zaraz ktoś na mnie naskoczy, że jestem młody itp ;p Ale gdybym nie musiał jeździć samochodem na co dzień na uczelnie. To pewnie też bym kupił Benzynę wiadomo, ten piękny dźwięk R6. Chyba każdy przyzna, iż ładniej brzmi od nawet najmocniejszego diesla ? To wkręcanie się na obroty coś pięknego. Ale niestety Szejkiem nie jestem i żyję w takim wspaniałym kraju gdzie na razie mnie nie stać na kupno benzyny. Każdy chyba jako mało dziecko pragnął mieć benzynę niż ropę :D To będzie zawsze nasz dylemat czy diesel czy benzyna ? Ja autorowi powiem tak niech wyszuka sobie dwie Bmki LPG i Diesla i niech się przejedzie i oceni co mu lepiej pasuję. Mnie osobiście denerwowało czekanie, aż auto się przełączy na gaz :dobani:

PostNapisane: 29 listopada 2009, 13:19 
Pierwsze kroki

Montuja LPG serjnie w bumierze czy nie? Prosta odpowiedz. Niemcy gazowali kiedys ponoc, ale cos innego... ;)

PostNapisane: 29 listopada 2009, 13:23 
Przyjaciel forum

rasiu1985 napisał(a):
Montuja LPG serjnie w bumierze czy nie? Prosta odpowiedz
to że coś nie jest seryjne nie znaczy że blee i fuj, nie wiem skąd u Ciebie taka niechęć do gazu? paliwo jak każde inne, jedyny minus że zajmuje miejsce dodatkowo.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 13:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
podol napisał(a):
rasiu1985 napisał(a):
Bez urazy, ale niewiem jak można do BMW "władować" gaz...
normalnie, tak samo jak do innych samochodów, gaz to normalne paliwo, więc za bardzo nie wiem o co chodzi :niepewny:

Dokładnie :ok:

PostNapisane: 29 listopada 2009, 13:52 

Moje BMW: e91
kotsylwester, pisząc o skubaniu indora w drugiej osobie (ty) miałem na mysli ludzi którzy chwalą garażowe naprawy, może wiesz ile kosztuje robotgodzina bo w hoplu np 80zł a staśka złotej rączki? 50? 40? 20? może i tyle, ale trzeba mieć na uwadze że może to mieć różny koniec.
nie wiem jak w innych aso, ale gdy przyprowadzi klient auto, często mechanicy znają rozwiązane na pamieć bo robią to samo w kółko, no ale, podpięcie pod komputer, kod błędu, zerknięcie do środka zaradczego przygotowanego przez producenta auto (DISa), POBRANIE ZMAGAZYNU CZESCI W CELU SPRAWDZENIA TRAFNOSCI DIAGNOZY. bardzo ważne. na 95% naprawią ci auto. owszem znamy różne historyjki.
Zaprowadzasz do Stasia. pogłaszcze sie po pękatym brzuchu, zawoła Heńka. Tyyy Heniu, zobaczno tu, tydzien temu robiliśmy coś akiego, pewnie to samo tu będzie" zapłacisz tą swoją robotogodzine. albo sie udo albo nie. zwykle wymieniają ci czesci w nieskonczonośc a wtedy ta robotogodzina jest kilkukrotnie wyższa niż w aso.

a co do cen aso. wiecie ile kosztują opłaty miesieczne tylko na programy związane z serwisem (aktualizacje, licencje, dostęp)?? ok 150 000zł. miesiecznie!! więc ceny będą takie a nie inne. a wiecie jak jest w volvo? głowa puchnie. podpinasz pod kompa - informacja leci do centrum volvo i przychodzi środek zaradczy...

darpiet. źle że nie wymieniasz filterków fazy lotnej i ciekłej. masz pewnie sekwencje i 6 wtryskiwaczy. radziłbym dbać o te wtryskiwacze bo jeden pewnie z 350 kosztuje (brc chyba tyle kosztuje ale pamięć mam ulotną)

i własnie co do kosztów, lpg to drugie serducho i trzeba mić na nie drugi portfel. nie ma co przeliczać ile kosztuje gaz a ile ropa bo do ceny lpg na stacji trzeba doliczyć serwis lpg. tu też moge sypać z rękawa historyjkami jak przedszkolak.

co do puenty. stac cie tankowac benzyne to kupuj benzyne.
masz tak jak ja na utrzymaniu żone i kochanke kup diesla. naprawde odelrzy ci portfel.
lpg to dodatkowy problem

w przypadku awarii tego czy tego i tak będziesz płakał i to cie nie ominie

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 29 listopada 2009, 14:13 
Pierwsze kroki

Prosta. Szkłem dupy nie utrze się. PROSZE NIE UWAZAC MNIE ZA SNOBA, bo nim nie jestem. Pragne cos wytlumaczyc... Marka BMW od zawsze byla klasa sama dla siebie, byla dla wiekszosci trudnodostepnym towarem, marzeniem. Jednakze czasy sie zmieniaja (ogolnie) na gorsze, marka zaczela sie kojarzyc u nas w kraju z banda dresow, wiestuningu, etc. Stalo sie tak m.in. ze czesc spoleczenstwa zapragnela miec ten towar po jak najcienszej linii oporu- zaczela kupywac silniki o jak najwiekszej pojemnosci, ale zarazem wpierd... instalacje gazowa, w mysl zasady "Mam Bumiera jestem gosc, co tam ze na gaz" :zawstydzony: Zaczela sie era "jajoglowych", ktorzy wysypuja sie jak grzybki psisiuski na trawniku przed domem :rotfl: albo tatus kupi http://elka5.fm//content/view/38682/189/ . Mnie poprostu irytuje wyglad dyskotekowych parkingow, smrod z butli gazowych :rotfl: pytania znajomych typu: "Masz go w dieselku? Nie. Aha w gazie! Nie. W benzynie?! To ile Ci musi palić?! Dwa litry więcej jak włączę klime." Panowie prosta sprawa, dopoki nie bylo mnie stac na zakup, dopoty jezdzilem "nieautami" typu opel, vw i przygryzalem wargi ze zgryzoty jak smignela mnie buma na autobahnie- napewno nie bylo czuc za nia swadu kuchenki turystycznej :rotfl: Sprawa LPG jest w moim podpisie czytelna... Nie chce mi sie dalej wywodzic, ale czy warto oszczedzic rocznie tysiaka (podzielcie to na 12 mcy) i kaszanic takie auto? :/

P.S.
Wiem, że w ch.. (dużo:P) uzytkownikow tego forum ma "komory gazowe", więc prosze oszczędźcie mnie :padam: Ja zawsze gram w otwarte karty.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 14:35 
Przyjaciel forum

w mojej starej e34 miałem gaz i jakoś dobrze się z tym czułem i dalej uważam się za miłośnika tej marki, dalej nie widzę nic złego w gazie w BMW ani tym bardziej nie dociera do mnie argument że na gaz to mają karki, jajogłowi, dresy itp.
dla mnie gaz to paliwo jak każde inne i jak ktoś chce to zakłada a jak nie to nie.

rasiu1985 napisał(a):
Sprawa LPG jest w moim podpisie czytelna

rasiu1985 napisał(a):
Włożyć instalację LPG do BMW, to tak jaby się obrzezać ...
z tego co widzę i patrząc na Twój avatar (być może mylnie) to nie tylko sprawa LPG jest bardzo czytelna u Ciebie.

sory za OT, a co do wyboru pomiędzy ON a Pb+LPG to tak jak już wyżej koledzy mówili, przejedź się obydwoma autami, porównaj je, a jak kupisz zadbany egzemplarz i sam będziesz dbał to odwdzięczy Ci się napewno i będzie obojętne czy to diesel czy beznzyna czy gaz :)

EDIT
w którymś z tematów znalzałem kalkulator LPG, sam policz czy się opłaca czy nie:
http://www.gazeo.pl/kalkulator.php

Ostatnio edytowano 29 listopada 2009, 14:44 przez podol, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 listopada 2009, 14:36 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
rasiu1985, właśnie Twój podpis wszystko tłumaczy :ok:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 29 listopada 2009, 14:43 
Pierwsze kroki

Do kolegi Podol:
Nie to nie jest normalne. Normalne jest to tylko na naszym podworku. Zaoszczedzac na BMW? :/ Zaoszczedzac mozna na zdrowiu- rzucic palenie, ograniczyc napoje promilowe- wtedy mozna lac benzynke do woli, a nie "zapinac" auto od tylu;) Zakladajac sama instalacje, juz jest sie w plecy. Odnosnie jakis moich sklonnosci- to sie grubo mylisz :) Choć nie jestem poprawny politycznie;) Avatar to Focke Wulf 190, produkowany przez BMW :rotfl: "Śmigiełko" :rotfl:

PostNapisane: 29 listopada 2009, 14:48 
Przyjaciel forum

rasiu1985 napisał(a):
Odnosnie jakis moich sklonnosci- to sie grubo mylisz
to bardzo mnie cieszy, bo mi się skojarzyły obydwa fakty dość jednoznacznie, ale jeśli tak nie jest to zwracam honor, co do gazu to ja zostane przy swoim, a Ty pewnie przy swoim, ale temat jest o tym co wybrać a nie o tym czy gaz w BMW to jak to powiedziałeś "zapinanie auta od tyłu" czy też nie.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 14:52 
Pierwsze kroki

Benzyna bez gazu ;)

PostNapisane: 29 listopada 2009, 15:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
rasiu1985 napisał(a):
Montuja LPG serjnie w bumierze czy nie? Prosta odpowiedz. Niemcy gazowali kiedys ponoc, ale cos innego... ;)

A owszem, było BMW z seryjną instalacją LPG, E34 518g.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 29 listopada 2009, 15:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
rasiu1985 napisał(a):
ale czy warto oszczedzic rocznie tysiaka (podzielcie to na 12 mcy) i kaszanic takie auto? :/

widocznie małe przebiegi robisz, więc się nie dziwię, że masz 1,9 bez gazu. nie lubię takiego podejścia do lpg u ludzi, którzy nie mieli z nim styczności z tego typu paliwem osobiście, tylko nasłuchali się od kogoś. albo stwierdzenia "gaz do zapalniczek". jak lubisz mieć te 103KM czy 117KM to sobie jeździj na benzynie ile chcesz, ale niektórzy zwracają uwagę na inne szczegóły ,np modele z większymi pojemnościami są często lepiej wyposażone, mają piękny dźwięk r6, i nawet z lpg są mocniejsze, np od modelu twojego. nie chcę sie z nikim tu kłócić, po prostu każdy ma inne wymagania, inne robi przebiegi, w innych warunkach, itp.

ja wolałbym jakiś r6 i dobrą instalację gazową, ale to zależy ile nim będziesz jeździł. jeżeli chodzi o diesel to również r6. ale o nim nie mam żadnego zdania, bo nie miałem kontaktu.

TomekB napisał(a):
rasiu1985, właśnie Twój podpis wszystko tłumaczy :ok:

dobre :ok:

PostNapisane: 29 listopada 2009, 15:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
rasiu1985 napisał(a):
Pragne cos wytlumaczyc... Marka BMW od zawsze byla klasa sama dla siebie, byla dla wiekszosci trudnodostepnym towarem, marzeniem

Używane e46? Za takie pieniądze nawet nowego punto nie kupisz, gdzie tu marzenie, czy trudnodostępny towar? :rotfl:

Jeśli ktoś mówi, że lpg jest złym rozwiązaniem niech napisze konkretne tego przyczyny w jego opinii, a nie jakieś wywody..

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1