BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 525TDS- czy to normalne spalanie?
PostNapisane: 5 listopada 2009, 15:24 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m52tub28
Witam. Kolega wyjechał na tydzień i zostawił mi swoją e34 525tds. Sprowadził kilka miesięcy temu z Niemiec, serwisowaną z przebiegeiem 235tys. Wybrałem się nią na przejażdżkę. Zrobiłem 2x30km trasa, oraz 2x10 trasa i ok 20km miasto. Wyszło razem na liczniku 102km. Spalanie uzyskane na tych 102km to 10,5 litra. Czy to normalne? Przecież większość to trasa prędkość stała 120, chwilami 140km/h. Miasto delikatnie na rozgrzanym silniku bez szaleństw. Ja w e36 318i na takim dystansie z przewagą trasy ma ok 9l PB a tutaj 10.5 ropy i to jechałem delikatniej.

Ostatnio edytowano 6 listopada 2009, 07:57 przez stopro., łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] 525TDS- czy to normalne spalanie?
PostNapisane: 26 listopada 2009, 09:52 
Pierwsze kroki

2,5 TDS w E34- takie spalanie jest raczej normalne w tym modelu z tym silnikiem-on nie nalezy do oszczędnych diesli niestety!

PostNapisane: 29 listopada 2009, 13:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 535i
Kod silnika: M30B34
Miałem E34 TDS w kombi i moim zdaniem jeżeli rzeczywiście nie butowałeś go cały czas to za dużo spalił. Jak obliczyłeś to spalanie, z kompa czy dolewałeś paliwa?

PostNapisane: 29 listopada 2009, 16:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=19757
u mnie jest tak cały czas miasto, ale nie jak dziadek. normalną jazdą 12l/100km
ostatnio na trasie 1000km Polska-Dania 160km/h cały czas czasami szybciej 8l/100km

Zapraszam do oglądania SWAP na M52B28 :)

PostNapisane: 29 listopada 2009, 18:30 
Forumowicz

Nie przekraczałem 2500 obrotów, delikatnie z gazem, jazda dość ekonomiczna bez butowania

PostNapisane: 29 listopada 2009, 19:04 
Pierwsze kroki

To zdecydowanie powinien spalić przynajmniej 1,5l mniej, W jakim jest stanie ogólnie? Może ma wyciek na pompie wtryskowej?

PostNapisane: 30 listopada 2009, 15:55 
Forumowicz

Wycieku nie ma. Stan sinika super udokumentowane przebieg w pierwszym poście napisałem, widać, że w dobrej kondycji. Blacha porysowana bardzo ale o silniku tu mowa

PostNapisane: 30 listopada 2009, 21:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Tyle powinien w mieście palić +/-.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 30 listopada 2009, 22:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Osobiście nie miałem E34 ale miałem E36 z taki silnikiem. Wiem, że E34 jest większa, mniej ekonomiczna itp. ale i tak spalanie spore. Z tego co piszesz większość przejechanych km. to trasa. Mi na trasie E36 paliła 6L przy ekonomicznej jezdzie

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 09:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Mi srednio wychodzi 9l w mieszanym. Zwykle odcinki po 30km (mieszkam poza miastem). Zauwazylem ze spalanie przy predkosci 100km/h a 140km/h jest tylko niezauwazalnie wieksze. Staram sie jezdzic dynamicznie ale bez szalenstw i np hamuje biegami itp. Przy predkosci 180-200 pokazywal mi nawet 14l chwilowego spalania przy utrzymywaniu takiej predkosci.

TDS jest fajny jak na diesla z tamtych lat ale pali sporo, porownujac go do TDI to nawet bardzo duzo. Spalanie 9-10l jest normalne i zalezne od wielu czynnikow. Na pewno bym sie tym nie przejmowal.

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 10:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
ded napisał(a):
Mi srednio wychodzi 9l w mieszanym. Zwykle odcinki po 30km (mieszkam poza miastem). Zauwazylem ze spalanie przy predkosci 100km/h a 140km/h jest tylko niezauwazalnie wieksze. Staram sie jezdzic dynamicznie ale bez szalenstw i np hamuje biegami itp. Przy predkosci 180-200 pokazywal mi nawet 14l chwilowego spalania przy utrzymywaniu takiej predkosci.

TDS jest fajny jak na diesla z tamtych lat ale pali sporo, porownujac go do TDI to nawet bardzo duzo. Spalanie 9-10l jest normalne i zalezne od wielu czynnikow. Na pewno bym sie tym nie przejmowal.

Miałem Audi A6 V6 2.5tdi i powiem Ci, że paliło mi tyle samo co te wasze silniki z e39 2.5tds, a przy butowaniu to właśnie i 14litrów, a nawet 16 potrafiło się zapalić na kompie ;) więc jeszcze tak źle nie jest (no ale wiadomo, że jak się postarałeś to można było w trasie zejść do 7 litrów) i dlatego kupiłem benzynę 2.0 (jak dla mnie to zbliżone osiągi jak 2.5tdi w audi), a radość z jazdy większa :cool: .
i wiadomo, że 1.9tdi to już mniej spali bo nawet pojemność mniejsza i mniej garów do zalania :hyhy:

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 13:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
szosti napisał(a):
ded napisał(a):

Miałem Audi A6 V6 2.5tdi i powiem Ci, że paliło mi tyle samo co te wasze silniki z e39 2.5tds, a przy butowaniu to właśnie i 14litrów, a nawet 16 potrafiło się zapalić na kompie ;) więc jeszcze tak źle nie jest (no ale wiadomo, że jak się postarałeś to można było w trasie zejść do 7 litrów) i dlatego kupiłem benzynę 2.0 (jak dla mnie to zbliżone osiągi jak 2.5tdi w audi), a radość z jazdy większa :cool: .
i wiadomo, że 1.9tdi to już mniej spali bo nawet pojemność mniejsza i mniej garów do zalania :hyhy:

W temacie chodzi o E34, 2,5 TDS, a nie E39

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 13:55 
Forumowicz

Moje BMW: BMW e34 530
Kod silnika: M60
Swego czasu posiadałem e34 525 TDS w automacie i na tracie przy prędkości około 120 potrafiłem zejść nawet do 7 litrów na setkę, a średnia z trasy i miasta wychodziła mi na poziomie 9 litrów, ale nie powiem, że jak jest wstawiałem po 200 na godzinę to i 14 a nawet czasami 16 potrafiła spalić. A silnika byłem pewny bo dostałem ją w spadku od ojca, a staruszek dbał o nią i wszystkie naprawy były wykonywane w autoryzowanym serwisie BMW Posłuszny w Bydzie. Kolega Stopro pisze, że autko było za granicą serwisowane, ale ja w to akurat nie wierzę bo każdą książkę serwisową można podrobić, nawet jakby ktoś chciał to mogę tego dokonać osobiście i nikt nie będzie wstanie rozpoznać czy owa książka serwisowa jest taka stara jak samochód czy ma zaledwie jeden dzień.

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 17:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
Rafi V8 napisał(a):
Swego czasu posiadałem e34 525 TDS w automacie i na tracie przy prędkości około 120 potrafiłem zejść nawet do 7 litrów na setkę, a średnia z trasy i miasta wychodziła mi na poziomie 9 litrów, ale nie powiem, że jak jest wstawiałem po 200 na godzinę to i 14 a nawet czasami 16 potrafiła spalić. A silnika byłem pewny bo dostałem ją w spadku od ojca, a staruszek dbał o nią i wszystkie naprawy były wykonywane w autoryzowanym serwisie BMW Posłuszny w Bydzie. Kolega Stopro pisze, że autko było za granicą serwisowane, ale ja w to akurat nie wierzę bo każdą książkę serwisową można podrobić, nawet jakby ktoś chciał to mogę tego dokonać osobiście i nikt nie będzie wstanie rozpoznać czy owa książka serwisowa jest taka stara jak samochód czy ma zaledwie jeden dzień.

to ja bym był zainteresowany :rotfl: jaki koszt? :hyhy:

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 17:50 
Forumowicz

Rafi V8, ale sprowadzane było osobiście i sprawdzone w Niemczech w serwisie BMW w tym mieście gdzie było serwisowane i rzeczywiście wszystko było ok. Wszystkie info w systemie w kompie tak jak w książce więc jest ok.
Jazda była ekonomiczna i wg mnie za dużo ale może po prostu ten silnik tak ma. 12 litrów to jest jadąc ekonomicznie A8 3,3TDI

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 17:54 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
725 TDS Automat palił mi 10 w trasie i 13 po mieście

więc w opowieści typu 6 w trasie i 9 w mieście nie uwierzę chyba że ktoś jeździ poboczem

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 18:08 
Pierwsze kroki

Nikodem napisał(a):
więc w opowieści typu 6 w trasie i 9 w mieście nie uwierzę chyba że ktoś jeździ poboczem

E36 2,5 TDS Touring w manualu, w trasie przy srednio 90km/h, do max 110 spali 6l

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 18:23 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
ale co to za jazda ?

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 18:32 
Pierwsze kroki

Z Poznania do Gorzowa jak najbardziej normalna, niestety 90% trasy to jednopasmówka.

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 18:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
ded napisał(a):
TDS jest fajny jak na diesla z tamtych lat ale pali sporo, porownujac go do TDI to nawet bardzo duzo.

TDS 2.5 to oszczędny silnik przy 2.5 TDI V6. No bo chyba nie śmiałeś porównywać z 1.9.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1