BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 08:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] nagrzewnica (compact)
PostNapisane: 25 listopada 2009, 21:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43
Mam problem, jakiś czas temu czyli nie długo po kupnie auta zauważyłem że grzeje się silnik, okazało się że pęknięta jest chłodnica, wymieniłem więc chłodnicę potem Viskozę a następnie Termostat, teraz natomias widzę że mam mokry dywanik pod kierowcą - leci z wylotu powietrza na stopy, sprawdziłem jest to płyn z chłodnicy. Najprawdopodobniej nagrzewnica ale chciałem to sprawdzić czy wie ktoś może jak się dostać do nagrzewnicy i jak sprawdzić czy to nagrzewnica czy może tylko uszczelki? Dodam tylko że nie leci ciepłe powietrze gdy stoję, dopiero jak wejdę na obroty ok 1800 leci ciepłe a dziś skoczyła temperaturka powyżej optymalnej jak stałem na światłach, jak się bujnąłem to spadła. Proszę o możliwie szybką pomoc

Układ był odpowietrzany przy wymianie termostatu, tyle że leci mi płyn do samochodu i nie grzeje jak stoi na światłach, więc to raczej nagrzewnica jest nie szczelna i zapowietrza układ. Problem w tym że nie wiem jak się do niej dobrać

Ostatnio edytowano 25 listopada 2009, 21:17 przez konradldz, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Nagrzewnica E36 Compact
PostNapisane: 25 listopada 2009, 21:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
może nie odpowietrzyłeś układu chłodniczego, przynajmniej tyle wywnioskowałem z tego co powiedziałeś, a mianowicie, że nie leci ciepłe powietrze i czasami się grzeje. Hmmm co do nagrzewnicy to Ci nie pomogę bo nie miałem takiego problemu. Dziwne jest to, że na wolniejszych obrotach nie daje ciepłego powietrza, być może pompa wody?!
Podobny temat już był tutaj i ostatnie pytanie było podobne do Twojego: viewtopic.php?t=37589
a wiec następnym razem poszukaj!

Tytuł: Re: Nagrzewnica E36 Compact
PostNapisane: 26 listopada 2009, 07:55 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M51D25
Nagrzewnica jest zbodowana z chłodnicznki, w której krąży płyn chłodniczy (wentylatora, klapek, kanałów, a to wszystko w obudowie). U Ciebie najprawdopodobniej jest nieszczelność ten chłodniczki. Aby dostać się do nagrzewnicy trzeba ściagnąć deske rozdzielczą.

Obrazek

Tytuł: Re: [E36] nagrzewnica (compact)
PostNapisane: 26 listopada 2009, 09:14 
Częsty bywalec

ten link może Ci się przydać: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 8&t=114792

PostNapisane: 26 listopada 2009, 14:05 
Pierwsze kroki

odkręciłem osłony od strony kierowcy i widzę rurki od nagrzewnicy, to chyba tu jest przeciek bo jest osad z płynu i mokre jest całe łączenie, wymienię uszczelki i zobaczę co będzie. jak coś to dam znać jaki efekt ... oby to było to [-o<

PostNapisane: 26 listopada 2009, 23:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Zrób najpierw te uszczelki. W zwykłym E-36(nie compact), żeby wyciągnąć samą nagrzewnicę z puszki nagrzewnicy nie trzeba ściągać całej deski wystarczy środkowy panel, komputerek, osłonę nad stopami kierowcy, być może, że trzeba będzie wyjąć schowek.

PostNapisane: 30 listopada 2009, 21:04 
Pierwsze kroki

wymieniłem nagrzewnice i jest cacy ... pomijając fakt że mechanik który ją robił nie dokręcił korka chłodnicy bo twierdzi że w ten sposób się odpowietrza BMW :kwasny: w dodatku odebrałem samochód z zepsutym szyberdachem i nie działają spryskiwacze tzn. silniczek nie trybi wcale, szyberdach natomiast trzaska ale anie sie nie otwiera anie nie zamyka (jest lekko rozszczelniony) po prostu porażka! na pewno nie oddam tam już auta!

PostNapisane: 30 listopada 2009, 21:25 
Częsty bywalec

konradldz napisał(a):
wymieniłem nagrzewnice i jest cacy ... pomijając fakt że mechanik który ją robił nie dokręcił korka chłodnicy bo twierdzi że w ten sposób się odpowietrza BMW :kwasny: w dodatku odebrałem samochód z zepsutym szyberdachem i nie działają spryskiwacze tzn. silniczek nie trybi wcale, szyberdach natomiast trzaska ale anie sie nie otwiera anie nie zamyka (jest lekko rozszczelniony) po prostu porażka! na pewno nie oddam tam już auta!

skąpy traci podwójnie :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1