BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zabiła dwie osoby w czasie kursu prawa jazdy - wyrok sadu
PostNapisane: 3 grudnia 2009, 14:54 
Naczelny killer

Cytuj:
Sąd rejonowy w Radzyniu Podlaskim ogłosił wyrok w sprawie wypadku, do którego doszło dwa lata temu w czasie kursu prawa jazdy. Samochód z kursantką i instruktorem uderzył w inny samochód, w wyniku czego śmierć poniosły jadące w nim dwie osoby.
Pani Mirosława została uznana za winną wypadku i skazana na 18 miesięcy więzienia w zawieszeniu. Kobieta będzie musiała także, wraz z instruktorem, zapłacić grzywnę.

Instruktor Mariusz I., który był wtedy w samochodzie, został skazany na karę dwóch i pół roku więzienia. Sąd orzekł wobec niego zakaz wykonywania zawodu instruktora nauki jazdy oraz zakaz prowadzenia samochodów przez trzy lata.

Wyrok nie jest prawomocny.

Do wypadku doszło w listopadzie 2007 r. w miejscowości Rzeczyca. W warunkach zimowych kursantka straciła panowanie nad kierownicą nissana micry, zjechała na lewy pas drogi i zderzyła się z fiatem seicento. Na miejscu zginęła pasażerka seicento, w szpitalu zmarła pasażerka nissana. Trzy osoby zostały ranne. Samochód nauki jazdy nie miał założonych zimowych opon.

Co o tym sadzicie? Dla mnie odpowiedzialnosc tej kobiety jest bardzo dyskusyjna. Nie wiem jak sad to uzasadnil, ale moim zdaniem pelna odpowiedzialnosc za zdarzenia w trakcie nauki jazdy powinien ponosic instruktor, wylaczajac sytuacje, w ktorych kursant doprowadzi do zdarzenia swoim swiadomym dzialaniem, ktoremu instruktor nie mial szansy zapobiec, np. nie traci panowania nad kierownica ale swiadomie w ostatniej chwili zjezdza na przeciwny pas.

Maaaad... Twoja opinia bylaby cenna.

Tytuł: Re: Zabiła dwie osoby w czasie kursu prawa jazdy - wyrok sadu
PostNapisane: 3 grudnia 2009, 14:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Condor napisał(a):
Dla mnie odpowiedzialnosc tej kobiety jest bardzo dyskusyjna. Nie wiem jak sad to uzasadnil, ale moim zdaniem pelna odpowiedzialnosc za zdarzenia w trakcie nauki jazdy powinien ponosic instruktor, wylaczajac sytuacje, w ktorych kursant doprowadzi do zdarzenia swoim swiadomym dzialaniem, ktoremu instruktor nie mial szansy zapobiec, np. nie traci panowania nad kierownica ale swiadomie w ostatniej chwili zjezdza na przeciwny pas.

równiez tak uważam

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 15:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Condor napisał(a):
Nie wiem jak sad to uzasadni
z tego co słyszałem to został jej postawiony zarzut nieumyślnego spowodowania śmierci, a co do wyroku to również jest dla mnie dyskusyjny, ciekawe czy będą odwołania a jeśli tak to jakie będą kolejne wyroki.

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 15:10 
Uzależniony od forum :)

Trudna sprawa auto na letnich w zimowych warunkach...

Ale gdyby nie ten fakt - odpowiedzialność wg. mnie na niej spoczywa również.

Inaczej znaleźli by się psychole, którzy może by kogoś zabili "dla jaj" bo i tak ujdzie im to na sucho? Albo zrobili innego dzwona bez odpowiedzialności? Ten wyrok jest słuszny. Z drugiej strony co to za wyrok - zawiasy to nie wyrok...

Z drugiej strony:
Czy instruktora można karać za to ktoś kogo uczy zrobi nagle ostry manewr? Pomijam sytuację, kiedy instruktor świadomie miał letnie gumy. ALE w naszym kraju przepisy nie mówią nic o zimówkach...

I tu ciekawostka w śnieżycę jedziesz na przegląd na letnich i Cię puszczą... Będzie pęknięty klosik i nie... :mur:

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 15:10 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Condor, dzięki za uznanie, ale przeceniasz mnie :-)

Przed chwilą usłyszałem tego newsa w radio. W ustnych motywach wyroku sąd podał, że kursantka przekroczyła prędkość, natomiast instruktor nie zwrócił jej na to uwagi, a ponadto dopuścił do jazdy auto nieprzygotowane (na letnich oponach).

Odpowiedzialność za przestępstwo ponosi sprawca, czyli osoba, która swoim działaniem albo zaniechaniem działania (gdy była obowiązana do działania) wypełniła znamiona przestępstwa.

W tej sprawie działała kobieta (spowodowała wypadek), a zaniechania dopuścił się instruktor.
Kursanta jadącego po drogach publicznych L-ką obowiązują takie same zasady, jak każdą inną osobę prowadzącą pojazd. Kobieta więc zawiniła, gdyż przekroczyła dopuszczalną prędkość. Instruktor zawinił, bo jako instruktor właśnie, miał obowiązek zwrócić jej na to uwagę i spowodować, aby dostosowała prędkość do warunków jazdy i do przepisów. Skoro obu można przypisać działanie/zaniechanie zawinione, oboje ponieśli karę. Nie ma tu bowiem żadnych okoliczności wyłączających ani winę, ani bezprawność czynu. Gdyby takie okoliczności istniały, przestępstwa nie byłoby. A zatem nie byłoby i kary.

Poza tym, ciężko się wypowiadać, gdy nie zna się wszystkich okoliczności sprawy...

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 15:18 
Przyjaciel forum

KotSylwester napisał(a):
Pomijam sytuację, kiedy instruktor świadomie miał letnie gumy. ALE w naszym kraju przepisy nie mówią nic o zimówkach...

I tu ciekawostka w śnieżycę jedziesz na przegląd na letnich i Cię puszczą... Będzie pęknięty klosik i nie... :mur:

Kocie...wiesz jaka masakra bylaby gdyby byl nakaz jazdy na oponach zimowych (tak jak to jest w innych krajach)...zaraz ludzie dopatrywaliby sie w tym zmowy producentow opon, cyklistow, masonow :zakrecony: Sam pomysl nie jest zly, ale narzekania i wyliczen o ile wzrosna koszta uzytkownia, byloby wiecej niz w przypadku przepisu dotyczacego jazdy na swiatlach mijania przez cal rok.

Ostatnio edytowano 3 grudnia 2009, 15:19 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 15:18 
Naczelny killer

Czyli jednak dura lex, sed lex... :cisza:

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 15:24 
Naczelny bimbrovnik

Ano... Ale spójrz na to z drugiej strony - kursantka powinna być świadoma tego, że jest "zielona" i dostosować do tego swoją jazdę (szczególnie prędkość).

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 15:33 

Vermilion napisał(a):
Kocie...wiesz jaka masakra bylaby gdyby byl nakaz jazdy na oponach zimowych (tak jak to jest w innych krajach)...zaraz ludzie dopatrywaliby sie w tym zmowy producentow opon, cyklistow, masonow Sam pomysl nie jest zly, ale narzekania i wyliczen o ile wzrosna koszta uzytkownia, byloby wiecej niz w przypadku przepisu dotyczacego jazdy na swiatlach mijania przez cal rok.

"Zmowa" jest. Wystarczy kupować jedne ALL SEASON a nie letnie i zimowe.

maaaad napisał(a):
dopuścił do jazdy auto nieprzygotowane (na letnich oponach).

Z tego co wiem są przepisy o światłach mijania, przeciwmgłowych, dostosowaniu prędkości, zachowaniu odległości, głębokości bieżnika i 100 innych ale nie można latać na letnich w kopnym sniegu... :zly:

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 16:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: W poszukiwaniu :]
Dla mnie w eLkach powinny być 2 kierownice ;)
Jak bylem na kursie(czego ja tam nie widzialem co ludzie robią,instruktor nawet wpływu na to nie miał)
Moim zdaniem,instruktor powinien ponieść winę ponieważ:
-auto było na letnich oponach w warunkach zimowych to raz
-dwa,skoro kursantka przekroczyła prędkość,instruktor powienien wcisnąć jej heble,albo upomnieć etc.
Instruktor jest po to żeby nauczył myślenia kursanta:)

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 17:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
oto kolejny przypadek debilizmu a naszym prawie, najepier jesr paragraf na to ze instruktor to tak na prawde kierowca, a teraz "pasazera" sie karze... :mur:

OKS po dupie powinien dostac, gdzie zomowe opony byly? :mur:

Just to stay alive...

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 17:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Problem w tym, że nie ma przepisu dot. opon zimowych. Jedynie można to podciągnąć jako zaniedbanie, czy argument dodatkowo obciążający w cudzysłowiu.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 18:04 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Która to była jej jazda :?: może pierwsza, może pomyliła gaz z hamulcem :?: Takie rzeczy się zdarzają początkującym przecież. Jak pamiętam moja pierwsza jazda na kursie zaczęła się od pytania instruktora : No jak chłopie, jeździć umiesz :?: Jak potwierdziłem że potrafię jeździć ale jeszcze takim puntem nigdy nie jeździłem to powiedział do mnie tak : No to ruszamy na miasto :!:
Pierwszy raz mnie widział, nie wiedział co potrafię a czego nie i od razu na miasto :!: A to podobno standardowa praktyka jak się później dowiedziałem :!: :?:
Moim zdaniem pełną odpowiedzialność ponosi instruktor i po to ma przeszkolenie i pedały by uważać na poczynania kursanta. Dodam jeszcze że mój instruktor non stop się żalił że ma za dużo pracy i że jeździ od 6 rano do 22 wieczorem, wiadomo kasa nie mała ale uwaga i koncentracja spada drastycznie po paru takich godzinach z kursantem. A tu przecież chodzi o nasze i naszych pociech życie :!:
Zdanie egzaminu państwowego jest zdobyciem uprawnień i obowiązków kierowcy a nie wykupienie kursu w prywatnej szkółce nauki jazdy. Wysyłając dziecko na taki kurs powierzamy jego życie w ręce takich instruktorów więc chyba powinni to być ludzie odpowiedzialni, przeszkoleni i przygotowani a nie przepracowani, zmęczeni i znudzeni pracą młodzieńcy którzy w ten sposób chcą się dorobić E90 jeżdżąc po 60 godzin wtygodniowo :?: :!:

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 18:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
StraHu napisał(a):
Która to była jej jazda może pierwsza
była po egazminie teoretycznym, oblała plac i wzięła dodatkowe godziny przed kolejnym egazminem (info za teleexpressem)
StraHu napisał(a):
pytania instruktora : No jak chłopie, jeździć umiesz
też tak miałem, instruktor mówi "jedziemy" a ja mu na to, "tak proszę mnie zawieźć na jakiś plac i tam mogę zacząć" pierwszy raz za kółkiem (w rodzinie nie było samochodu) a on chciał żebym jeździł po mieście :cisza: :cenzura:

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 21:54 

Już w 3 postach pisaliśmy że nie ma przepisu nakazującego mieć opony letnie lub wielosezonowe w zimę. Głupotą kupujących na raty nowe auta klasy corsa/yaris/seicento/punto jest kupowanie aut na letnich a nie na wielosezonowych. Potem i tak się okazuje że poleci 1000zł na 13tki (opony+felgi).... i się jeździ na letnich.

6-22 na jazdach? Powinny być tacho, w Taxi też. Ile razy słyszałem że potrafią jeździć od piątku wieczorem do niedzieli do popołudnia... bo 2 taryfa a i tak sie kimnie w aucie....

Moja pierwsza jazda, pierwsze spotkanie z instruktorem.... Pytam: Mogę wziąć pasażerkę? A umie Pan jeździć? Umiem... To spoko!! I od razu na rondo wiatraczna :) Druga sprawa że powiedział: Po mieście to ja nie mam z panem po co jeździć. Manewry będziemy robić :)

sparco1020, jak myślisz co mogłoby się stać, gdyby się okazało że ją uniewinnią? Że kierowca eLki jest poza prawem? Zresztą była po wewnętrznym teoretycznym... więc znała przepisy, zasady...

Zresztą na kursie nie uczą jeździć tylko zdać egzamin. Paulina uczyła się jeździć na kursie. (Po jednej "lekcji" ze mną prawie poszło na noże :D ) Odebrała prawko. Mówię: jedź... I co? Instruktor ją nauczył - kazał jej brać zakręty - i skręcać na sprzęgle... i puszczać je powoli po manewrze... Sporo czasu minęło za nim ten zły nawyk wyeliminowała.. Debil nie instruktor.

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 22:06 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Koleżanka właśnie robi prawko i nie miała zielonego pojęcia o tym jak się prowadzi samochód - pierwsze 10 godzin tylko miasto :szok: Ja bym się jej nie dał do kiosku 200 metrów przewieźć. Pytam się i jak instruktor spoko ? A ona... Daj spokój stary zbok non stop tylko mówi że dobrze trzymam drążek i innego tego typu nie wybredne żarty się go trzymają. TRAGEDIA.

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 08:02 
Naczelny bimbrovnik

To może za 15, 16, 17-latka, który zabił, powinni iść do paki rodzice? ;-)

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 12:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Dziewczyna dostała zarzut nieumyslnego spowodowania smierci wiec wyrok jak najbardziej sluszny wg mnie...nie zapominajmy, ze zgineli ludzie...czyjes dzieci, moze ojcowie, matki...co do instruktora to jego jest najwieksza wina...opony letnie w zimie, gdy auto prowadzi osoba, ktora dopiero uczy sie jazdy :wstyd: ponadto instruktor moze jechac bez zapietych pasow, wlasnie dlatego by moc zlapac za kierownice w odpowiednim momencie...po swojej stronie ma rowniez pedaly hamulca i sprzeglo by wcisnac wrazie potrzeby...

A jeszcze jest taki aspekt, ze mało ktora L-ka spelnia wszystkie wymogi techniczne...jak ja bylem na kursie to w mojej L-ce nie dzialal licznik, nie jezdzila na benzynie tylko na gazie... :wstyd:

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 15:55 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
maaaad napisał(a):
To może za 15, 16, 17-latka, który zabił, powinni iść do paki rodzice? ;-)

Jeśli wyjdzie na to że wciskali mu broń do ręki to tak :!:
Wsadzić kursanta w zimie w auto bez zimówek to tak jakby włożyć dziecku broń do ręki i powiedzieć tylko bądź ostrożny synku/córko .
Nie sądzisz, że odsiadka takich rodziców podziałała by jak przestroga dla innych by bardziej zwracali uwagę na wychowanie dzieci :?:

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 17:42 
Naczelny bimbrovnik

Ale miałem na myśli sytuację, kiedy do paki idą TYLKO rodzice...
L-ka to nie święta krowa, nie może być tak, że kursant za nic nie odpowiada... Skoro ktoś się ładuje za kółko i pogania ileś-tam-na-godzinę bez odpowiedniego przygotowania to powinien przewidzieć, że może to się źle skończyć. Dobrze, że chociaż w zawiasach ten wyrok dostała (szczęście w nieszczęściu).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1