BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 13:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co Ci przeszkadza w Twoim LCD ?
PostNapisane: 26 listopada 2009, 09:20 
KotSylwester napisał(a):
Czy na forum BMW znajdziesz dobrą opinię jak ktoś zapyta: Czy kupić 316tkę :)

a nie? :)

PostNapisane: 26 listopada 2009, 09:27 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Mi to rybka co kto kupi... i ile wyda na to kasy... sęk w tym że w plazmie bardzo szybko wypalają się kolory... może i TV będzie działać (nawet na pewno) ale nie będziesz miał tej jakości obrazu co na początku ! LCD też to dotyczy... więc jeżeli komuś zależy na jakości (a po to kupuje się taki TV) to faktycznie TV powinien zmieniać co 2-3 lata :ok: :ok: napiszecie że G.... prawda... ale nie do końca... bo jeżeli oglądamy TV codziennie to nie zauważymy tego że kolory bledną... a jeżeli postawimy obok siebie 2 TV np. nowe i 5 letnie to będzie widać różnicę :rozpacz:
jedno co mogę powiedzieć to faktycznie dźwięk w TV jest tragiczny... mój stary CRT lepiej grał niż połowa tych nowych :P

Jeszcze jedno... ktoś napisał że kieruje się przy wyborze tym jak TV gra i odbiera w sklepie... 90% TV w sklepie nie jest ustawionych... po prostu są wyjęte z pudła podłączone i tyle :dobani: więc lepiej kierować się parametrami i opiniami innych :ok:

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 listopada 2009, 09:42 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Morfii napisał(a):
ięc jeżeli komuś zależy na jakości (a po to kupuje się taki TV) to faktycznie TV powinien zmieniać co 2-3 lata

a to juz jest wymysł handlarzy szmelcem :)
5 letni dobrej klasy CRT miał obraz idealny, nie wyświecony.
Pamietam jak mówilo się, że tv sie zmiania 3 razy rzadziej niż samochód, minimum 10 lat.
I tak bylo, a nawet znacznie więcej.

Ostatnio kolo w sklepie nie mógł mi uwierzyć że telewizja HD 1180 linii byla nadawana 20 lat temu i były telewizory na rynku do tego standardu.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 26 listopada 2009, 09:52 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Dzikus, dobrze pisze... chyba że się trafi nam dobry egzemplarz... ale to się okaże z biegiem czasu :ok: Wydaje mi się że rozmowa o tym będzie najwłaściwsza po ok. 5 latach użytkowania... i wtedy możemy mówić co jest prawdą a co mitem :ok: :ok:

Obrazek

PostNapisane: 26 listopada 2009, 10:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Morfii napisał(a):
sęk w tym że w plazmie bardzo szybko wypalają się kolory
tzn. ile ? rok dwa ? moim zdaniem tak nie jest, mam doczynienia z plazmami panasonica i fujitsu, te drugie miałem okazję uzytkować już 9 lat temu i po 5 latach rzeczywiście nie były już te same kolory co na początku, ale często pracowały w warunkach odbiegających od domowych i pamiętajmy jeszcze, że to był dopiero początek tej technologii na rynku, a minęło 9 lat więc nie wierze w szybkie wypalanie się ekranów plazmowych,
Morfii napisał(a):
90% TV w sklepie nie jest ustawionych... po prostu są wyjęte z pudła podłączone i tyle
zgadza się, dlatego warto wziąć w sklepie pilota i ustawić sobie wartości samemu, najlepiej tak około 50-60% skali :)

StraHu, ten model co pokazałeś moim zdaniem będzie dobrym wyborem, ale to Twoja kasa pamiętaj :)

PostNapisane: 26 listopada 2009, 20:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Morfii napisał(a):

StraHu, ten model co pokazałeś moim zdaniem będzie dobrym wyborem, ale to Twoja kasa pamiętaj :)

Ejj a ja liczyłem na małą ściepkę ;)

no ale trudno :zalamany: jak zwykle wszystko na mojej głowie :)

po raz kolejny Panowie dziękuję najpiękniej jak potrafię za wszelkie wypowiedzi :ok: :padam: :super: :hurra:

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 15:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
odnawiam temat,
chce kupci TV najlepiej 37`, raczej LCD. Mozecie cos polecic z wlasnego doswiadczenia lub opowiadan znajomych? :)

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 15:49 
Zacna persona forum

Kod silnika: m47n
Morfii napisał(a):
Mi to rybka co kto kupi... i ile wyda na to kasy... sęk w tym że w plazmie bardzo szybko wypalają się kolory... może i TV będzie działać (nawet na pewno) ale nie będziesz miał tej jakości obrazu co na początku ! LCD też to dotyczy... więc jeżeli komuś zależy na jakości (a po to kupuje się taki TV) to faktycznie TV powinien zmieniać co 2-3 lata :ok: :ok: napiszecie że G.... prawda... ale nie do końca... bo jeżeli oglądamy TV codziennie to nie zauważymy tego że kolory bledną... a jeżeli postawimy obok siebie 2 TV np. nowe i 5 letnie to będzie widać różnicę :rozpacz:
jedno co mogę powiedzieć to faktycznie dźwięk w TV jest tragiczny... mój stary CRT lepiej grał niż połowa tych nowych :P

Jeszcze jedno... ktoś napisał że kieruje się przy wyborze tym jak TV gra i odbiera w sklepie... 90% TV w sklepie nie jest ustawionych... po prostu są wyjęte z pudła podłączone i tyle :dobani: więc lepiej kierować się parametrami i opiniami innych :ok:

1-mam plazme 2 lata i jak nowa,siedze na forum hdtv i nikt tam na wyblakle kolory nie narzeka(na inne rzeczy juz tak)
2-moj panas ma cudowny dzwiek-czesto nie wlaczam ampa bo ten plynacy z telewizorka jest wystarczajacy
3-ja po zakupie wypakowalem z pudla i tak...gra , ustawienia sa fabryczne,wszystko 50/50 , na forum wyczytalem zeby po zakupie nie zmienia zeby plazma sie dobrze wypalila...mnie one wystarczaja a obraz albo z N(hd) albo z blueraya

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 16:19 
Częsty bywalec

jakiego masz tego panasonica? mozecie polecic cos z lcd?

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 21:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
Ja mam LG 47" fullHD, świetnie się sprawuje, gorąco polecam ;)

co do satelitki to jeśli się kończy umowa z polsatem niedługo to polecam ''N'', umowa na rok, cenowo rewelacja i od ch*ja kanałów HD, SD na takim telewizorze się sprawdza, ale jest naciągane do rozmiaru telewizora.

Just to stay alive...

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 21:49 
Częsty bywalec

słyszalem o Lg wiele pochlebnych opinii, ze sa trwale itp. 47" troche duzy ale tez zalezy od wielkosci pokoju, ma ktos moze telewizor sony bravia? ogolnie chodzi o to czy jest warty swojej ceny, widzialem go w sklepie i obraz mial ladny

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 13:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
po pierwsze to warto trochę usystematyzować wiedzę.

wiele osób myli pojęcia z różnych grup pojęciowych. na przykład rozdzielczość niższą od fullhd określa się jako hdready. nic bardziej mylnego. określenie hd ready nie odwołuje się do rozdzielczości tylko do faktu, że do danego odbiornika można podłączyć sygnał hd. czyli telewizor fullhd jest również hdready.

podobnie sprawa ma się z hasłami 720p, 1080p itd. nie jest prawdą, że sygnał tv nie jest full hd. po pierwsze dekodery podają sygnał 1080i, a więc 1080 linii w poziomie. naprzemiennie (parzyste i nieparzyste) ale nie wymiennie (nie w tym samym polu), więc 1080i ma więcej szczegółów niż 720p. może ewentualnie byc mniej stabilny, ale specjalnie jest to niezauważalne. poza tym 1080linii uzyskuje się nie tylko przy blu-ray i tvsat, ale też z komputera. czasami daje się ściągnąć mecz nba w 1080i, czyli w rozdzielczości 1920x1080 (i), ale ilość linii to ilość linii. warto zwrócić uwagę, ze ten sam mecz w 1080i zajmuje około 10GB a w 720p około 2-3GB. a na telewizorze 1280x720/768/800 nie obejrzymy 1080linii poziomych. a zamiana 1080i na 1080p to pestka dla średniej klasy amplitunera KD.

obraz nie jest OBCINANY tylko PRZESKALOWYWANY. każdy wyświetlacz posiada skaler i on ma za zadanie zmieniać rozdzielczość sygnału podanego do możliwości wyświetlacza - czyli np sygnał 576i wyskaluje w górę (np do 1080 linii) albo sygnał full hd może przeskalować w dół, jeżeli wyświetlacz nie jest fullhd. na takiej samej zasadzie działają skalery w amplitunerach - dobry amplituner potrafi całkiem znoścnie wyskalować każdy sygnał (nawet analogowy) do 1080p. nie pznacza to, że poprawi się jakość o 3 klasy (takie skalery same w sobie kosztują po kilkanascie tysięcy zł w górę), ale obraz wypełni cały ekran.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1